#BizaBiz amb Núria Pastor, d’HumanITcare: “L’equip és l’element que t’ajuda a fer-ho tot més fàcil”

Bizabiz amb Núria Pastor, d'Humanitcare
Compartir

El BIZBARCELONA 2019 ja es respira en l’ambient i a YCOM.cat seguim conversant amb emprenedors que reflecteixen l’essència del saló: passió, perseverança, esforç, enginy, talent…

En aquesta nova entrega del #BizaBiz, coneixem la Núria Pastor, CEO i directora general d’HumanITcare, empresa que va fundar amb l’enginyer informàtic Unai Sánchez l’abril del 2018 i que aquest any ja ha incorporat dos socis més.

Per a conèixer-te una mica millor… què és HumanITcare?

HumanITcare és una plataforma intel·ligent – perquè nosaltres utilitzem Intel·ligència Artificial – que analitza diferents patrons de la salut de l’usuari a través de dades. En una frase, seria ‘Big Data aplicada a salut’. Encara que, en realitat, va més enllà del Big Data, ja que utilitzem Machine Learning i altres tipus de tecnologies. Però, en definitiva, són diferents fonts de dades que ajuden a saber com està el pacient en el seu dia a dia.

Ets psicòloga de formació i treballaves en una investigació clínica a l’Hospital del Mar quan et va sorgir la idea. Què et va fer decidir crear la teva empresa?

Va ser tot un cúmul de casualitats. Jo el que feia a l’hospital era visitar pacients cada tres mesos. Entre visita i visita, veia que hi havia moltes coses que ocorrien al pacient – com canvi de medicació, dels propis símptomes, recaigudes… –  que suposaven una informació valuosíssima per al professional però que no es recollia. En aquesta situació, vaig pensar que la tecnologia havia de poder fer alguna cosa i va coincidir que vaig descobrir la iniciativa d’Imagine Creativity Center que va llançar el repte “Com millorar l’adherència amb els pacients”. Jo vaig apuntar-hi la meva idea, que era la d’una app que millorava el seguiment del pacient, em van seleccionar i el director del programa em va presentar l’Unai. En acabar el programa vam seguir amb el projecte, passant per un procés de validació, d’analitzar idees semblants que no havien funcionat i, al final, vam arribar a un punt en què vam haver de decidir fundar l’empresa per a poder seguir endavant i anar més enllà del projecte. Vam fer-ho, vam fundar HumanITcare i vam tenir la gran sort que d’aconseguir un finançament europeu que ens va permetre treballar amb l’Hospital Clínic.

Explicat així, pot semblar fins i tot que us ha estat fàcil, però segur que hi ha hagut molts reptes en tot aquest procés.

Sens dubte. Hi ha hagut reptes pel camí i continua havent-los. Crec que una cosa que ens ha ajudat és treballar des de l’inici amb una metodologia molt marcada. Hem treballat molt i, sobretot a l’inici, invertíem tot el nostre temps sense saber tampoc exactament on acabaríem. Però això passa en totes les start-ups. Ara mateix, per exemple, tenim tota l’atenció centrada en l’àmbit legislatiu, on s’estan produint molts canvis que, en treballar amb dades personals, hem de tenir controlats.

Recentment t’has sumat #BcnTech4Women, la iniciativa de Barcelona Tech City per a treballar per l’equitat en el sector. Com hi vas arribar?

Vam conèixer a Ricard Castellet, CCO de Barcelona Tech City, al #4YFN, ens va parlar del projecte i em van convidar a unir-me explicant-me que volien fer Barcelona una ciutat de referència des del punt de vista que també hi ha dones treballant en el sector. Em va encantar, vaig trobar que és necessari i m’alegro moltíssim d’haver-ho fet. Hi participem dones però també homes, perquè és una causa de tots.

Sent una empresa que depèn clarament de la tecnologia, com us afecten els constants canvis d’aquesta?

La veritat és que arribem en un bon moment en què a Europa ja ha aterrat l’eHealth, que, finalment, ha passat de la teoria a la pràctica. Veiem que entre els nostres clients hi ha un interès que va en auge i òbviament això ens beneficia.

Barcelona és una de les millors ciutats per a emprendre i també per al sector Healthcare, perquè hi ha un ecosistema molt potent. A més, crec que Barcelona – i Catalunya en general – compta amb moltíssim talent. Crec que he tingut la sort d’haver nascut aquí i de tenir aquí l’empresa, on hi ha diverses entitats que estan muntant una xarxa molt potent que faciliten que ens coneguem tots els empresaris i acabem treballant junts. Conec casos d’emprenedores que estan desenvolupant els seus projectes en altres llocs i és més complicat. Els resulta més difícil trobar socis, ajudes … Quan vius en una ciutat que et brinda ja de per sí totes aquestes oportunitats, és més fàcil.

Com comentes, Barcelona ha agafat embranzida com a ciutat de negocis en els últims anys. Què com creus que ajuden o què creus que aporten esdeveniments o accions com el Bizbarcelona?

Jo crec que és un gran impuls, sobre tot, per a les persones que tot just comences. Al Biz hi ha entitats molt bones com Barcelona Activa o Cambra de Comerç, que realment t’ofereixen una ajuda que és molt útil i que cal treure a la llum, perquè sovint o te n’assabentes perquè has parlat amb algú de casualitat o no ho saps. Bizbarcelona proporciona eines per a exposar els diferents organismes que estan en el sector i que estan treballant per a fomentar l’emprenedoria a Barcelona, de manera pots conèixer què es fa i tenir accés a informació més directa. D’altra banda, el programa del Bizbarcelona ple de ponències ofereix una oportunitat per a descobrir què s’està fent en cada sector, conèixer altres emprenedors que han passat, potser, pel mateix que tu i que han tingut experiències d’èxit.

Abans de donar per acabat aquest #BizaBiz, algun consell per a les persones emprenedores o amb intencions d’emprendre que ens llegeixin?

Jo crec que és importantíssim l’equip. És una cosa que valoro molt. Crec que és una cosa que et pot ajudar molt o que pot acabar fent que el projecte vagi malament. Crec que és important confeccionar un equip que comparteixi els mateixos valors, objectius i rumb de l’empresa i que, sobre tot, tingui també talent. I talent no vol dir només ser una persona intel·ligent, talent vol dir tenir qualitats humanes i competitives, per a començar un projecte de zero, que pot anar bé o no, però que tinguin al menys aquestes ganes de dir conjuntament “anem a fer-ho”. I, especialment, també que sigui un equip divers, amb diferents punts de vista.

Etiquetes: