Com afrontar una entrevista de treball [Consells CLAU]

entrevista-de-treball
Compartir

Afrontar amb èxit una entrevista de treball és possible: és essencial que et mostris relaxat i que escoltis amb atenció les preguntes que et formuli el seleccionador per no cometre errors aburds que puguin jugar-te una mala passada. Quan estem buscant feina invertim molt temps en la preparar el curriculum vitae; en la cerca d’ofertes que s’adeqüen a les nostres expectatives professionals; a enviar la nostra candidatura… No obstant això, quan l’empresa contacta amb nosaltres i arriba el gran moment de l’entrevista, de vegades cometem errors bàsics que provoquen que ens descartin…

Per això, des d’YCOM, t’oferim un llistat de consells clau per afrontar una entrevista de treball.

Consells clau abans de l’entrevista de treball

Si has aconseguit arribar a la fase de la entrevista de treball, vol dir que el teu currículum ha destacat sobre el de la resta de candidats i, per tant, ja tens un peu dins l’empresa. Per això, és important no confiar-se i no desaprofitar l’oportunitat per demostrar el teu talent i la teva predisposició per aconseguir la feina dels teus somnis!

 • Repassa el teu currículum: Repassa els aspectes clau del teu currículum: formació i experiència professional. Analitza el lloc de treball al qual optes i extreu aquells aspectes del teu perfil que encaixen amb aquest. Repassa la teva experiència professional de forma retrospectiva i les principals responsabilitats i tasques que desenvolupaves. És útil escriure-ho i estudiar-ho.
 • Informa’t sobre l’empresa: Visita la pàgina web de l’empresa i dóna-li un cop d’ull a la seva cultura organitzativa (missió, visió i valors), activitat, principals assoliments, expansió al mercat i productes que ofereix.
 • Cuida la teva imatge: La vestimenta més adequada és uns pantalons de vestir acompanyat amb una brusa o camisa. Depenent del tipus d’empresa ( entitat bancària) i posició (comercial) és recomanable portar americana o vestit. Evita l’ús de texans!
 • No arribis tard! Aquest és l’últim pas abans de la teva entrevista i un dels més importants. La mala impressió que dóna la impuntualitat no té solució així que procura arribar 5 minuts abans de l’hora a la qual t’han citat.

Consells clau durant l’entrevista de treball

Per afrontar una entrevista de treball amb èxit has de jugar amb una mica d’avantatge. Consulta a Internet quines són les preguntes freqüents en les entrevistes i practica les teves respostes a casa. Això evitarà que et traeixin els nervis quan arribi el moment i hi hagi possibilitats que aparegui alguna pregunta incòmoda. Apart:

 • Sé sincer/a: Sé honest/a en les teves respostes, sempre tenint en compte què aspectes es poden explicar i quins no (parlar molt despectivament d’un cap antic quan els arguments no estan sustentats en fets objectius). L’objectiu d’un procés de selecció és obtenir el grau més gran d’adequació candidat/a-empresa.
 • Destaca les teves virtuts: Si no disposes de la suficient formació o experiència que el lloc requereix, mostra motivació, ganes d’aprendre i de desenvolupar-te. Si no disposes d’experiència professional en la coordinació de persones i et pregunten per això, explica alguna situació similar en la qual el teu rol va ser de líder, com ara un treball universitari o un projecte que vas portar (amb èxit) conjuntament amb una altra persona.
 • No et tiris terra damunt: Sobre els defectes o punts dèbils, quan te’ls preguntin, expressa determinades característiques que no afectin la teva candidatura greument. Hi ha punts forts que portats a l’extrem poden ser negatius, com per exemple el perfeccionisme o la necessitat de controlar la feina feta. Compte! Pot ser perjudicial. Si comentes que ets una persona que revisa el treball moltes vegades abans de lliurar-ho i el lloc requereix agilitat, la teva candidatura es veurà desafavorida!
 • No tractis o intentis negociar determinats temes: En una primera presa de contacte no és recomanable parlar del sou, ni de l’horari, les hores extres, o les vacances! Pot perjudicar la teva candidatura.
 • Estigues preparat per realitzar tests: Algunes empreses en una primera trobada ja administren una bateria de proves als aspirants (tests de personalitat, tests d’intel·ligència, role-playings,dinàmiques de grup, prova de coneixements, etc.). Una de les proves més comunes és el test de personalitat. Molts d’ells disposen d’escala de sinceritat, per la qual cosa contestar intentant donar una imatge molt favorable de tu mateix/a, el que aconsegueix és invalidar els resultats.

Consells clau després de l’entrevista de treball

No et deixis intimidar per la situació, en l’entrevista de treball tu ets el protagonista.
L’impacte que causis en la teva entrevista pot ajudar-te a compensar alguns punts febles que pugui tenir el teu currículum.

 • No et desanimis si et descarten: Moltes vegades això es deu a causes objectives, alienes a la teva personalitat, com ara no disposar de la suficient experiència o coneixements. Quan la causa és deguda a la forma de ser, potser és perquè el teu perfil de personalitat no s’adequa al perfil que requereix el lloc (per exemple una persona dinàmica i activa que opta a un treball sedentari i rutinari).
 • Si ho necessites, demana feedback a l’entrevistador:  Pregunta-li a l’entrevistador quins factors han provocat que et descartin com a candidat per, la pròxima vegada, millorar-los.

Recorda que no ets l’únic candidat, però fes-los saber que ets el candidat que necessiten!

 

Gemma