Com demanar l’atur ─ TOT el que has de saber!

demanar-atur
Compartir

 

El primer en què qualsevol persona pensa quan ha perdut un treball, a més del disgust, és en si podrà cobrar l’atur, com sol·licitar-ho, quants diners li tocaran i moltes qüestions més entorn d’aquest mateix tema. Vols saber com demanar l’atur? Què és l’atur? Comunament se li diu “atur” a la prestació per desocupació que el SEPE ofereix a les persones que han perdut el seu treball després d’haver estat treballant durant un temps. Depenent de quant has treballat i cobrat es calcula la quantia i durada d’aquesta prestació.

Des d’YCOM, t’expliquem com demanar l’atur en 5 passos ben senzills

Com demanar l’atur en 5 passos

L’atur o la prestació per desocupació és el que cobra un aturat gràcies al fet que va cotitzar mentre estava treballant. Per això també es diu “prestació contributiva”. Aquest tràmit és gestionat pel Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE, antic INEM).

Imprescindible!

Ha de quedar clar que l’atur solament es pot cobrar si es tracta d’un acomiadament, si ets tu qui renuncia al teu lloc, no podràs rebre prestació. També has d’apuntar-te com a demandant d’ocupació en el SEPE.

1. Vigila el termini per demanar l’atur!

Tens 15 dies hàbils des de la fi de la relació laboral (per fi de contracte, acomiadament, etc.) per sol·licitar la prestació per desocupació. No compten ni dissabtes ni diumenges ni festius. Si et passes dels 15 dies no perds el dret a atur, però la normativa estableix que el SEPE no et pagarà tots aquells dies que hauries pogut cobrar si l’haguessis demanat a temps!

2. Prepara la documentació

Normalment DNI, llibre de família, certificat d’empresa, imprès amb la sol·licitud de prestació degudament omplert… i aquells addicionals que et sol·licitin segons el teu cas personal. De vegades les dificultats vénen amb el certificat d’empresa. És un document que la majoria d’empreses (pymes-grans-ETTS) envien de forma telemàtica  a l’INEM i en el qual certifiquen la teva baixa laboral, els motius i la data efectiva. Compte! Si l’empresa no l’envia, l’hauràs de dur tu mateix/a en mà.

Depenent de la teva situació poden ser més o menys documents, de si tens fills, alguna minusvalidesa, etc.

3. Demana cita prèvia al SOC

Totes les oficines de l’INEM  ja tenen el sistema de cita prèvia obligatori per fer qualsevol gestió i no hi ha excepcions possibles.

La cita prèvia es pot demanar o bé per Internet o bé per telèfon.

4. Dóna’t d’alta prèviament com a demandant d’ocupació

Cal donar-se d’alta a l’atur com a demandant d’ocupació abans de demanar l’atur. Això és el que s’anomena “treure’s la targeta de l’atur“. Es fa  a la mateixa oficina del SOC. Allà t’obriran un expedient amb el teu curriculum vitae, la formació acadèmica i l’experiència laboral, etc. i t’informaran sobre els cursos que pots fer mentre estiguis a l’atur. Les renovacions de l’atur (segellar l’atur o el document DARDO) també es fan a l’oficina del SOC.

Compte! Si et quedaven dies pendents de vacances, no podràs apuntar-te fins que finalitzi aquest període.

Recorda l’ordre a l’hora de demanar l’atur:

  • Primer, treure’t la targeta de l’atur
  • Després, sol·licitar la prestació per desocupació a l’INEM (SEPE)

Ho has de saber! Tot i que es tracta de funcionaris diferents (uns a escala estatal i els altres a escala nacional) i fan funcions diferents, tots es troben junts a la mateixa oficina de treball.

La targeta de l’atur te la pots treure en 2 moments:

  1. El millor seria obtenir-la uns dies abans de la cita prèvia que t’han donat al SEPE
  2. El mateix dia de la cita que t’han donat a l’INEM

5. Demana l’atur el dia de la cita

El dia de la cita prèvia que t’han assignat pel SEPE, hauràs de dur tota la documentació, la targeta de l’atur que has aconseguit anteriorment i omplir l’imprès de sol·licitud de la prestació. Amb això haurà acabat el procés de tramitació! En uns dies, l’INEM et confirmarà per escrit la concessió de la prestació.

Molts problemes amb les prestacions vénen de la desinformació!

Val la pena invertir una mica de temps en llegir bé la documentació abans d’anar a l’oficina de treball.

La prestació per desocupació la cobraràs durant el temps establert sempre que compleixis amb totes les teves obligacions com a demandant d’ocupació. Hauràs de:

  • Acudir als cursos o entrevistes cada vegada que et cridin
  • Renovar la teva demanda d’ocupació en la data establerta
  • Comparèixer a les oficines quan així t’ho sol·licitin.

Això és tot el que cal saber sobre com demanar l’atur. Ànim en la recerca de feina!

Gemma
Etiquetes: