Com omplir un xec [PAS A PAS] — Molt fàcil!

Compartir

Un xec és un document en el qual una persona (el lliurador) ordena a un banc en el qual té una quantitat de diners (el lliurat) que pagui una determinada quantitat a una persona o empresa (el beneficiari). Encara que avui dia s’utilitzen amb molta freqüència altres mitjans de pagament, com les transferències bancàries o les targetes de crèdit i dèbit, el xec segueix sent molt utilitzat per pagar sense utilitzar diners en metàl·lic.

Els controls segueixen sent sorprenentment comuns, fins i tot al món digital actual. Els xecs en paper són una eina efectiva i econòmica per moure diners, però probablement no escrius un xec cada dia (o tal vegada mai ho hagis fet abans!). Escriure un xec és fàcil, i a YCOM t’ensenyem exactament com omplir un xec.

Com omplir un xec en 6 passos

Consell! Abans d’omplir un xec, assegura’t que és alguna cosa que realment necessites fer. Escriure un xec és enutjós i no és la manera més ràpida de moure diners. És possible que tingui altres opcions que et facilitin la vida i t’ajudin a estalviar diners. Per exemple, pots:

  • Pagar els seus comptes on-line i fins i tot digui-li al teu banc que enviï un xec automàticament cada mes. No haurà d’escriure el xec, pagar el franqueig ni rebre el xec per correu.
  • Obtenir una targeta de dèbit. Pagaràs amb el mateix compte, però ho faràs electrònicament. No hi ha necessitat d’usar xecs (que hauràs de tornar a demanar), i tindràs un registre electrònic de la teva transacció amb el nom del beneficiari, la data del seu pagament i la suma.
  • Establir pagaments automàtics per a pagaments regulars com a factures de serveis públics i cosines d’assegurances. En general, no es cobra gens per pagar d’aquesta manera, i fa que la teva vida sigui més fàcil. Només assegura’t de tenir sempre suficients diners en el teu compte per cobrir el compte.

No importa com decideixis pagar, assegura’t de tenir sempre suficients fons disponibles en el seu compte corrent! Si no ho fa, els seus pagaments poden “rebotar” i crear problemes, incloent-hi honoraris elevats i possibles problemes legals.

Quines són les parts d’un xec?

Cal tenir en compte que les diferents entitats bancàries compten amb xecs que poden variar quant a organització i disseny però la informació sempre és la mateixa.

Per omplir un xec de forma correcta, cal que tinguis en compte totes les seves parts:

  • Data actual: Escriu-la prop de la cantonada superior dreta. En la majoria dels casos, utilitzaràs la data d’avui, la qual cosa t’ajudarà a tu i al destinatari a mantenir registres precisos. També pots posposar la data del xec, però això no sempre funciona com creus.
  • Beneficiari: En la línia que diu “Pagar a l’ordre de“, escriu el nom de la persona o organització a la qual estàs pagant. Si no estàs segur de què escriure, és possible que hagis de preguntar: “A qui li dedico el xec? Evita emetre xecs pagaders en efectiu, és còmode, pe
  • rò arriscat.
  • Import en forma numèrica: Escriu la quantitat del teu pagament a la caixa petita a la dreta. Comença a escriure el més lluny possible a l’esquerra. Si el seu pagament és de 8,15€, el “8” ha d’estar just contra la vora esquerra de la caixa de l’€ per prevenir el frau.
  • Quantitat en paraules: Escriu la quantitat usant paraules per evitar el frau i la confusió. Aquesta serà la quantitat oficial del seu pagament. Si aquesta quantitat és diferent de la forma numèrica que has escrit en el pas anterior, la quantitat que escrius amb paraules serà legalment la quantitat del seu xec. Usa LLETRES MAJÚSCULES, que són més difícils d’alterar.
  • Signatura: Ferm el xec de manera llegible en la línia en la cantonada inferior dreta. Usi el mateix nom i signatura en l’arxiu del seu banc. Essencial! una verificació no serà vàlida sense una signatura.
  • Línia de memoràndum (o “Per a”): Si ho vols, inclou una nota. Aquest pas és opcional i no afectarà la forma en què els bancs processen el seu xec. La línia de memo és un bon lloc per agregar un recordatori de per què escrius el xec. També podria ser el lloc per escriure la informació que el seu beneficiari usarà per processar el seu pagament (o per trobar el seu compte si alguna cosa s’extravia). Per exemple, pots escriure el número de Seguretat Social en aquesta línia quan paguis al IRS, o un número de compte per als pagaments de serveis públics.

Ho has de saber! Després d’omplir un xec, fes un registre del pagament. Un registre de xecs és el lloc ideal per fer-ho, sigui que utilitzis un registre electrònic o bé de paper. El registre del pagament evita que paguis dues vegades – els fons seguiran apareixent com a disponibles en el teu compte fins al cap de què el xec sigui dipositat o cobrat, i pot trigar un temps. És millor fer una nota del pagament mentre ho tinguis fresc!

 

 

Gemma
Etiquetes: