Coneix els diferents tipus de càmeres

Compartir

En el món de la fotografia ens trobem amb dues grans famílies dintre del que serien les càmeres que més coneixem o, com a mínim, les que són més properes a un usuari mig.

Aquests dos grans grups són les càmeres d’òptiques intercanviables i les càmeres d’òptiques integrades.

Ara parlarem sobre les diferents opcions que hi ha en aquestes dues grans famílies, els avantatges i inconvenients i possibles situacions en que utilitzar cada una.

Càmeres d’òptiques integrades:

Aquestes, com diu el seu nom, son les càmeres que tenen l’objectiu ja inclòs en el propi cos. Això no te perquè ser un inconvenient, ja que reduïm (normalment) el pes i el volum i, en alguns casos, sense perdre qualitat.

Dintre d’aquest sector hi ha autèntiques bèsties que són capaces de mantenir la comparació amb càmeres que al menys físicament pot semblar que el seu rendiment hagi de ser superior.

Compactes:

Les càmeres compactes són el sector mes venut del món de la fotografia. Són petites, econòmiques, fàcils d’usar, còmodes i donen uns resultats més que suficients per la majoria d’usuaris.

La part negativa és que no tenen controls manuals, poc zoom i una qualitat d’imatge  una mica pobre per els usuaris més exigents.

 

La Panasonic Lumiz SZ3 és una de les moltes compactes del mercat

La Panasonic Lumiz SZ3 és una de les moltes compactes del mercat

Compactes avançades:

Aquestes són les germanes grans de les compactes. Tenen el que els falta a les seves germanes petites com ara els controls manuals i, son algunes d’elles, unes càmeres molt bones, amb unes  construccions professionals destinades a un públic molt exigent.

Aquí podem trobar càmeres que poden presumir de zooms amb recorreguts realment llargs, altres amb òptiques amb poc zoom però de una qualitat extraordinària i altres que agafen una part de cada una.

També hi entrarien les càmeres esportives, que son aquelles que estan protegides per a rebre cops i que van destinades als usuaris que disfruten molt de la naturalesa i que es poden trobar en situacions complicades on les altres càmeres no resistirien l’esforç requerit.

 

La Sony RX1R té un sensor Full Frame, algo molt singular dintre de les compactes

La Sony RX1R té un sensor Full Frame, algo molt singular dintre de les compactes

Bridge:

Les càmeres Bridge són les càmeres que més s’assemblen a les càmeres reflex, però que a diferencia d’aquestes, l’òptica que disposa d’un zoom molt llarg va integrada al cos.

Normalment aquestes càmeres anaven destinades a un públic al qual les càmeres compactes se’ls hi havien quedat petites però no gosaven fer el pas a les càmeres reflex per diversos motius. Últimament s’han quedat una mica a la ombra degut a l’arribada de les càmeres EVIL.

 

La Canon SX50 HS té un zoom de 50x (24-1200mm)

La Canon SX50 HS té un zoom de 50x (24-1200mm)

Càmeres d’òptiques intercanviables:

Les càmeres d’òptiques intercanviables son les escollides per els usuaris mes exigents, ja que ofereixen més qualitat que les d’òptica integrada, degut a que disposen de sensors més grans, òptiques que ofereixen una definició superior i a mes disposen de uns millors controls.

EVIL:

Les EVIL són càmeres de visor electrònic amb lents intercanviables, d’aquí les seves sigles en angles (Electronic Viewfinder with Interchangeable Lens). Es podria dir que són un híbrid entre les càmeres compactes i les càmeres reflex.

Han agafat per una banda la comoditat de les primeres i la qualitat de les segones al poder canviar d’òptiques.

Dintre de la família de les EVIL hi han diferents càmeres destinades a diferents públics, però aquestes han marcat una autentica revolució dins del sector fotogràfic on alguns fabricants asseguren que aquestes desbancaran a les reflex en l’àmbit semi professional i inclús en el professional.

 

La Fuji X-Pro1 es una EVIL amb estética clàssica. Una atentica preciossitat

La Fuji X-Pro1 és una EVIL amb estètica clàssica

SLR:

Les SLR són les càmeres reflex de tota la vida. Les sigles d’aquestes venen del nom Single Lens Relfex. El principal avantatge de les càmeres reflex és que disposen d’una possibilitat immensa per a fer servir diferents tipus d’òptiques.

Això dóna una versatilitat increïble i que fins ara tan sols ens ho donaven les càmeres telemètriques i alguna altra. També disposen d’un visor òptic en favor del visor electrònic de les càmeres EVIL, ja que, per ara, els visors d’aquestes mena no han aconseguit estar al nivell dels  visors de les reflex.

Per contrapartida, les SLR són càmeres més grans i pesades que la resta (en alguns  casos molt pesades); però són càmeres destinades a un públic que pot anar des d’un aficionat avançat fins als fotògrafs més exigents que després es trobaran en les condicions mes adverses possibles.

 

La D4S es la última camera professional de Nikon. Un autentic tanc pensat per a treballar on sigui

La D4S de Nikon

SLT:

Les càmeres SLT són un invent de Sony en que fan un híbrid entre les càmeres EVIL i les càmeres SLR.

El naixement d’aquestes ve donat per la lluita que hi ha per intentar eliminar la part mes important del visor de les càmeres reflex (el pentaprisma) i així poder-se estalviar l’enorme espai que ocupa.

El que fan és utilitzar un sistema de mirall translúcid  per així enviar la informació directament a un sensor, que aquest envia la informació al visor electrònic.

 

La Sony A99 és la SLT de gama professional

La Sony A99 és la SLT de gama professional

Telemètriques:

Parlar de càmeres telemètriques es parlar de Leica, més que qualsevol de les altres marques que comercialitzen càmeres d’aquest tipus. Son càmeres relativament petites, amb òptiques d’unes qualitats impressionants i amb uns visors de la mateixa qualitat que el de les càmeres reflex.

Aquestes fan servir un sistema d’enfoc que sen diu telemètric (d’aquí el seu nom) que és una delícia per aquells que l’han provat. Però l’inconvenient més gran és el seu enorme preu només apte per les butxaques més proveïdes.

 

De la Leica M es podrien dir mil i una coses. L'unic cert, es que juga en una altre lliga.

De la Leica M es podrien dir mil i una coses

 

Aquests són els set tipus més corrents de càmeres, que serien les que podem trobar de forma més normal en els aparadors de qualsevol botiga dedicada a aquest sector, tot i que existeixen càmeres més professionals o especialitzades en alguna cosa en concret.

 

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: