Factors claus per apostar pel vídeo al periodisme digital

Càmera de vídeo
Compartir

Calcio Storico

Fa uns dies World Press Photo va premiar al fotògraf català David Airob pel curt documental Calcio Storico dins de la categoria multimèdia. Una setmana enrere, trobem que la Society of News Design (SND) publica una llista dels millors treballs periodístics millor dissenyats dins de l’àmbit digital al 2013. En totes aquestes, el vídeo hi és present.

Aquest dos exemples són una mostra de la importància que té el vídeo al periodisme digital. Segons el darrer estudi de The Media Breafing, fet als diaris anglesos The Independent, Daily Telegraph i The Guardian, actualment hi ha tres factors clau que influeixen alhora d’apostar pel vídeo: generen cada cop més ingressos, són més compartits i augmenta el nombre d’usuaris que veuen els vídeos. Sobretot des dels dispositius mòbils. Hi ha un altre estudi, nord-americà, que examina l’estat de les vídeo notícies online (en 32 mitjans digitals) seguint la línia de l’anterior. O sigui, examinar les dades de l’audiència i treure conclusions.

Percentage of Americans Who Watch News Video Online

Aquests estudis ens ajuden a entendre, de manera global, quines poden ser les estratègies del contingut multimèdia als diaris digitals i que estiguin contínuament innovant per oferir noves històries. Però hem de tocar de peus a terra. No tots els diaris digitals poden apostar per crear equips multimèdia. En molts casos solen ser els que tenen un poder adquisitiu elevat (al principi el cost pot arribar a ser força alt). Però alerta, no si val sols en produir formats multimèdia per què sí. Cal treballar-los de cara a l’audiència, cal informar bé, cal crear històries perquè siguin compartides. En definitiva, beneficiar-se (en el bon sentit de la paraula) d’aquest treball.

Com a creador d’històries considero que has de tenir accés a les analítiques. Com es comporten els teus usuaris davant de diferents vídeos a la web? O com el contingut està sent vist a la web? Quins aspectes són els que generen més compromís i/o interès amb l’audiència? Les xarxes socials són una altra peça clau en l’èxit d’un vídeo. Des del meu punt de vista, cal entendre-les i no tractar-les totes per igual. El principal error alhora de publicar vídeos és utilitzar els mateixos productes a qualsevol plataforma. El contingut ha de ser diferent, original si és necessari, i t’has d’assegurar que la teva audiència ho veurà. Per tant, diríem que per assolir l’èxit és necessari entendre com s’hi troba l’usuari, com interacciona amb el nostre contingut de vídeo i com el comparteix.

Un darrer factor és el temps. No vull entrar amb el  que disposes per recollir la informació i del que disposes per fer el reportatge. Em refereixo a la durada dels metratges. Personalment crec que les durades en un mitjà digital han de ser curts. No més de 5 minuts. El temps que dedica l’usuari a la web es reparteix i és molt valuós. Hem de captar l’atenció d’aquests amb el títol, la crida (frame o estática) i el contingut del vídeo. Si l’usuari dedica 10 minuts a llegir la web, 5 han de ser per a vídeos, això és un repte molt important. Però, per contra, veiem com Vice o New York Times Vídeo estan introduint metratges d’una durada més llarga. Aquests, majoritàriament són temes especials. Tindrà relació amb nous sistemes de captació de monetització?

Tot això no servirà de res si el mitjà no ofereix un contingut de qualitat. No s’ha de pensar que Internet és un lloc a on fer producte de baixa qualitat. L’única manera de destacar és fer un esforç per buscar la qualitat per sobre de la mediocritat. L’usuari, al final, deixarà de consumir les creacions pròpies.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: