La Segona Guerra Mundial en HD

Compartir

Una pel·lícula en color recuperada ens permet veure el Berlín del 1945, ja ocupat, en alta definició. I si, té truc.

Estem acostumats que la majoria de les fotografies i filmacions de finals dels anys 30 i principis dels 40 siguin en blanc i negre, amb algunes rares excepcions en color. De fet, la majoria de les imatges que ens puguin venir al cap de l’esdeveniment més significatiu d’aquella època, la Segona Guerra Mundial, de ben segur que són en blanc i negre.

Però, entre les comptades excepcions en què s’ha recuperat material d’imatges (ja siguin estàtiques o en moviment) en color original de l’època i no acolorit a posteriori, en tenim una que ens permet apreciar-la en alta definició.

I, en primer lloc, us faig cinc cèntims ràpids de què entenem per alta definició: doncs es tracta d’una imatge amb un mínim de 1080 píxels de llargada.

El metratge del qual us parlo avui ens ensenya el Berlín de juliol de 1945, un cop la guerra a Europa ja s’havia acabat i només restava el Japó com a única potència de l’eix que es resistia a rendir-se.

I, com és que una pel·lícula de l’època està filmada en alta definició? Evidentment, hi ha truc: el film no està gravat pensant en tal definició i qualitat d’imatge, si no que és una pel·lícula de 16 mil·límetres. Precisament, el fet que no sigui digital, que no tingui una estructura de píxels, ens permet que en digitalitzar-lo en puguem extreure informació a nivells de definició HD, de manera que en podem preservar la qualitat original un cop convertit en informació de píxels.

Aquests vídeos han estat recuperats i digitalitzats per la productora CHRONOS MEDIA, responsable d’un canal de YouTube dedicat íntegrament a la ciutat de Berlín i la seva història.

Tot i que la imatge no sembla tan nítida com avui en dia, podem apreciar clarament molts detalls que ens fan veure la bona qualitat del material emprat per a realitzar la gravació. Els colors es veuen amb una nitidesa i una vivesa extraordinàries.

Una vivesa en els colors que, per cert, xoca extraordinàriament amb el decorat d’una ciutat grisa, destruïda i ennegrida per les bombes, que com mig món ha viscut sis anys en l’infern de la guerra.

Guillem Alsina
Etiquetes: