Per què els vídeos dominen el sector del turisme?

Compartir

Segur que molts vosaltres ja esteu plenament immersos a les vacances d’estiu, altres estem desitjant que arribin d’una vegada per totes. Durant aquests dies anireu d’un cantó a un altre visitant llocs, descobrint nous racons a on descansar o fer multituds d’activitats. Probablement fareu moltes fotografies i les compartireu, moltes d’elles, a les xarxes socials. Però, i els vídeos? Cada vegada hi ha maneres molt originals d’impulsar una destinació. Les agències de turisme s’aprofiten de les diferents tècniques de vídeo que actualment estan esdevenint noves tendències, i que fins i tot en alguna ocasió poden esdevenir en autèntiques peces d’art.

El vídeo és omnipresent

El vídeo s’està apoderant del món (digital). S’espera que al 2016 les dades de consum de vídeo online es dupliqui(Cisco). Arribant fins als 1,5 bilions a escala mundial. És evident que les marques estiguin apostant per implementar una estratègia de vídeo màrqueting a les seves accions. Per exemple, el 70% dels viatgers de negocis del món van veure vídeos mentre escollien la destinació i la presència d’aquests fa augmentar el engagement entre el 13 i el 18%. Una altra dada de l’estudi és que el 81% dels compradors de viatges online, van consultar vídeos prèviament. És tal la importància per a les agències de turisme que, per exemple, els EUA el 96% d’aquestes tenen canal actiu a YouTube. En Xavier Espasa, director general de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), em comenta que “el Pla de Màrqueting Turístic de Catalunya ens indica que hem de canviar la nostra manera de fer promoció, i passar d’una promoció més off-line a una promoció més on-line” afegeix que “Seguint aquesta directriu, en la tasca que desenvolupem de promoció turística a través dels canals digitals, seguim les darreres tendències creatives. Apostem pels nous formats, sempre i quan serveixin per reforçar els valors comunicatius”. Els cinc vídeos de la darrera acció turística, per promocionar Catalunya, avui dia ja acumulen més de 2.000.000 de reproduccions en total de les respectives plataformes (YouTube i Vimeo). Espasa afegeix que “hem tornat a fer una aposta per la innovació en la promoció i la resposta demostra que els usuaris aprecien i demanden aquests tipus d’accions”. Per això un dels motius per la qual les agències es bolquen amb els vídeos és “perquè saben que els continguts en vídeo cada cop són més buscats” afirma la María Jesús Tomé, CEO de tomcomvideo.com. Ella i el seu soci, en Joan Coma, ho tenien ben clar des de bon principi “quan vam crear www.tusdestinos.net teníem claríssim que la nostra aposta era el vídeo perquè blocs de viatges hi ha a gavadals però que facin bons vídeos molt pocs”.

Per a la premsa digital també és un bon reclam. El vídeo està agafant més protagonisme i les accions dutes a terme com la d’Agència Catalana de Turisme agraden molt. “Aquesta és molt positiva. Ha donat una visió original, moderna i fresca de diferents indrets de Catalunya i arriben a col·lectius que potser no arribarien” comenta la Magda Bigas, responsable de la secció de Viajes de LaVanguardia.com. Una raó perquè això qualli és per “l’existència dels smartphones, tablets… i la immediatesa. Ho volem tot i els usuaris tendeixen a llegir molt poc”, això no vol dir que hem de separar el reportatge o post de text del vídeo. Són eines totalment diferents però compatibles.

Originalitat i naturalitat del destí

La creació d’un vídeo és més fàcil que mai. Pots fer un vídeo des de l’smartphone, no cal una superproducció. Però aquesta és la teva experiència com a usuari, que és molt important per a les agències i per a altres usuaris. Però si els vídeos són creatius, de qualitat i interessants, els usuaris estaran més involucrats, i tendiran a compartir-lo o a mostrar un interès per cercar informació sobre la zona i potser arribaran a anar de vacances o a passar un cap de setmana. És el que es coneix com a word of mouth, “i aquesta és una fórmula de prescripció de gran valor.

Per altra banda, el retorn de la inversió en aquest tipus de format, normalment és molt superior que en formats més tradicionals.” Assegura Espasa. Un clar exemple d’això són els vídeos de l’ACT. Són fruit d’una acció organitzada el passat mes de maig. Els cinc vídeo-artistes han tingut una llibertat creativa absoluta per plasmar Catalunya i han utilitzat diferents tècniques de vídeo que actualment estan esdevenint noves tendències, i que converteixen els seus vídeos en autèntiques peces d’art. Objectiu: promocionar Catalunya turísticament. “M’ha semblat tot un encert. Prova d’això és que una de les creacions ha estar portada als diaris catalans per la seva qualitat i originalitat.” Destaca la María Jesús.

Autor: Rob Whitworth. Utilitza una tècnica, hyperlapse,  que consisteix en prendre moltes fotografies, movent la càmera entre cada exposició, per després crear una peça única

L’altre format de vídeo que funciona molt bé són els vídeos editats amb so ‘natural’. El so ambient aproxima a l’usuari, al viatger, a la realitat del lloc “et permet veure, sense necessitat de descripcions com és un lloc, els colors…” assegura Bigas. “Només ens falta traslladar els aromes” afegeix la María Jesús. El que ens volen dir es que és molt important transmetre aquestes sensacions a través del vídeo i per fer-ho cal ser hàbil gravant i editant. Per tant, l’usuari quan consumeix un producte professional exigeix qualitat, originalitat i el tercer factor: el temps. Vídeos curts d’entre 2 i 3 minuts preferiblement que estiguin editats, ja que “hi ha molta gent que evita el vídeo perquè es tendeix a allargar massa” diu Bigas. Consum ràpid, la immediatesa.

El poder del short vídeo

Immediatesa. Els vídeos de més de cinc minuts estan morts. L’usuari, per norma general, no t’arribarà fins al final a no ser que (com dèiem abans) estigui molt ben fet. Però, i els vídeos de 6 i 16 segons? Per què són tan potents per a l’usuari? Espasa raona que “la nostra societat i costums ens porten cada cop més a un consum ràpid d’aquestes píndoles de contingut. Tant de bo segueixi quedant espai per continguts de més llarga durada. Tot i que en aquest cas, pensem que els artistes han fet una feina magnífica de síntesi.” Cal destacar que l’ACT torna a ser pionera al món en utilitzar noves tècniques i nous formats de promoció turística per desenvolupar la seva estratègia d’aconseguir més impactes. L’essència dels vídeos testimonials que generen Vine i Instagram és crear confiança i empatitzar. De fet hi ha un cas als EUA on els seguidors d’una oficina de turisme eren més propensos a seguir-los a Instagram que a YouTube. La immediatesa d’Instagram i la usabilitat de l’usuari amb el seu mòbil són factors molt importants a tenir en compte.

Vine, és l’aplicació de micro-vídeos llançada per Twitter a principis de 2013, s’ha convertit en un lloc cada vegada més popular per als vídeos virals. És brutalment ràpid. Com a resultat d’això, has de pensar i actuar ràpidament en relació als temes i les idees són molt importants per assolir l’èxit.

El vídeo a les xarxes socials

Segons un estudi sobre la reputació online d’algunes ciutats espanyoles elaborat per l’agència de comunicació i màrqueting digital Zinkdo. Destaca les mencions a Barcelona i Turisme. I sobretot l’interès pels vídeos  sobre la ciutat que es comparteixen a les xarxes socials. Com es comporta el vídeo turístic a les xarxes socials? Aquests juguen un paper molt important. Per exemple, cada minut es comparteixen uns 700 vídeos de YouTube a Twitter. Aquesta dada ja dona una dimensió del què parlem. Seguim. Si afegim en un post o en article un vídeo, la probabilitat de ser compartit es multiplica per 12. En relació a això i relacionant-lo amb l’acció de l’ACT, en Xavier Espasa en destaca que la reacció “a la xarxa no es va fer esperar. Pel que fa la repercussió… és fascinant veure tot el que passa en les primeres hores de llançament d’un projecte, com la gent l’acull, el comparteix, opina… aquestes hores són determinants per veure quina pot ser la vida de la peça”. Un consell per assegurar-vos d’obtenir un bon resultat: Fer diferents títols i pensats per a cada plataforma social. Afegir, a dins al missatge, una imatge capturada del vídeo sempre que sigui possible. Etiquetar els vídeos amb lògica i sentit comú. Pensar en els canals de distribució. Ser actiu i no passiu enfront de les respostes. Dinamitza els canals. I sempre sigues original alhora de fer les teves creacions audiovisuals. Com aquesta:

El darrer cas d’èxit a les xarxes socials i a YouTube ha estat Crazy German Water Park. Més de 8.000.000 de reproduccions en 10 dies. Humor, qualitat, naturalitat i concreció.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: