Què fer si perds el DNI? [PAS A PAS FÀCIL]

perdre-el-dni
Compartir

 

Què fer si perds el DNI?  Això pot suposar un final amarg per a un viatge a l’estiu. El DNI és un document indispensable a l’hora d’exercir el dret al vot, els tràmits legals, als bancs i fins i tot per fer algunes compres. Si cau en males mans és quelcom molt perillós, ja que les males persones podran cometre actes il·legals i delictes en nom nostre, si això ens arriba a succeir, cal actuar el més ràpid possible! És una denúncia molt fàcil de fer on no necessitaràs ni advocats, ni cap procurador: n’hi haurà amb el teu testimoniatge. Per evitar que les vacances de somni acabin en un malson, des d’yCom.cat et recomanem que segueixis aquests senzills passos:

Què fer si perds el DNI a l’estranger?

A continuació t’expliquem què fer si perds el DNI (o te’l roben) a l’estranger en 3 passos clau:

  1. Denunciar a la comissaria. El primer pas és dirigir-se fins a la comissaria de Policia més propera i presentar una denúncia. És possible (però no segur) que la companyia aèria amb la qual viatgem permeti embarcar només amb el justificant de la denúncia, encara que el més recomanable és consultar a l’empresa directament.
  2. Notificar a l’ambaixada o al consolat espanyol: La següent parada ha de ser l’Ambaixada o el consolat espanyol més proper. Allí, es pot sol·licitar un salconduit presentant el justificant de la denúncia, una declaració de pèrdua o sostracció de documents d’identitat espanyols, dues fotografies mida carnet i un document acreditatiu d’identitat (permís de conduir, abonament de transport, etc.). Si hem tingut la mala sort que del que manca és de la cartera íntegrament i no només del DNI, la declaració jurada d’un ciutadà espanyol degudament documentat -un company de viatge, per exemple- també pot valer.
  3. Tornar a Espanya El salconduit permet sortir del país durant les següents 48 hores a l’expedició del mateix (amb sort, a temps d’agafar el vol reservat). Només serveix per a aquelles persones amb nacionalitat espanyola que pretenguin tornar al país sense escales i ha de ser lliurat en comissaria en un termini de tres dies després de l’arribada a Espanya. En el cas d’estar de pas a un altre país, s’ha de sol·licitar un passaport d’emergència.

Instruccions si perds o et roben el DNI

  • Robatori: si t’han robat el DNI,  ves immediatament a posar la denúncia davant les autoritats del teu país, és molt important fer això, ja que terceres persones podrien fer ús indegut i fraudulent del teu document. Presenta la teva denúncia davant la Guàrdia Civil o la Policia Nacional.
  • Internet: presentar la denúncia de robatori per Internet et permetrà estar més tranquil, però més endavant la policia et cridarà perquè signis la denúncia i lliuris tota la documentació necessària, en aquest moment ja anul·laran el teu DNI i així quedaràs lliure de responsabilitats il·legals o fraudulentes.
  • Pèrdua: d’igual manera has de notificar que el document si perds el DNI! Igualment pots fer aquesta notificació per Internet. No és necessari presentar denúncia en aquest cas, amb la notificació n’hi ha prou.
  • DNI electrònic: s’ha de fer exactament el mateix que en els passos 1 i 2, així el desactivaran perquè ningú el pugui usar, seria un document invàlid.
  • Aconseguir un DNI nou: No et pots quedar indocumentat! Has de procedir a aconseguir una còpia; en països com Espanya ja només s’emeten DNI electrònics, així que si has perdut el DNI tradicional de plàstic és l’oportunitat de canviar-ho.

En cas que ja tinguis el DNI electrònic, només hauràs de portar una foto mida carnet; l’acta de la denúncia emès per la policia i pagar les taxes estipulades pel govern. Si és la primera vegada que et fas el DNI electrònic, l’has de dur, però abans has de demanar una cita i acudir-hi amb el registre civil de naixement, una fotografia a color i un document que certifiqui que estàs empadronat (censat), segons el municipi on resideixis.

Recorda! El DNI és el que li dóna la identitat a una persona i per tant és obligatori que estigui actualitzat i tenir-ho amb nosaltres, per això en cas de pèrdua, has d’actuar amb rapidesa per tenir-ne al més aviat possible a les teves mans un duplicat.

Gemma