Quins drets humans hi ha? ─ Els 30 Drets Humans Universals

drets-humans
Compartir

 

Tenim 30 drets humans bàsics, d’acord amb la Declaració Universal dels Drets Humans (DUDH), creada per les Nacions Unides el 1948 per proporcionar una comprensió global de com tractar a les persones.  Els drets humans són “el reconeixement de la dignitat inalienable dels éssers humans”. Lliure de discriminació, desigualtat o distincions de qualsevol índole, la dignitat humana és universal, igual i inalienable. Tanmateix, tot i que el document drets ha existit durant 61 anys, a yCom.cat creiem que la majoria de la gent no sap quins drets humans hi ha, realment. Per això, te’ls enumerem a continuació.

Què són els Drets Humans?

Drets Humans és un terme global que escoltem sovint, però que molta gent no pot definir. Així que la pregunta primer no és “quins són els drets humans?” sinó: què són els drets humans? “Els “drets” són coses que se’ns permet ser, fer o tenir, simplement per ser humans, per haver nascut humans! Cadascun de nosaltres tenim 30 drets humans bàsics, basats a la Declaració Universal dels Drets Humans, la qual representa “un estàndard comú a ser aconseguit per tots els pobles i nacions”.

Youth for Human Rights International actualment té més de 180 capítols en més de 80 països arreu del món, incloent-hi Austràlia, Dinamarca, Ghana, Guyana, Índia, Japó, Libèria, el Marroc, Puerto Rico, Sud-àfrica, Uganda, el Regne Unit, Estats Units i, per descomptat, el Canadà.

La Declaració Universal dels Drets Humans

Segons les Nacions Unides, ens referim a:

“Les garanties essencials perquè puguem viure com a éssers humans. Sense ells no podríem exercir les nostres qualitats, intel·ligència, talent i espiritualitat”

Però si busquem una definició dels drets humans, clara i concisa, ens agrada especialment la que ens dóna la Secretaria de Drets humans:

“Drets inherents a tots els éssers humans, sense distinció de sexe, nacionalitat, lloc de residència, origen nacional o ètnic, color, religió, llengua, edat, partit polític o condició social, cultural o econòmica.Tots nosaltres tenim els mateixos drets humans, sense cap mena de discriminació”

Apren els teus drets! Són els 30 drets humans que et pertanyen!

 1. Tots som lliures i iguals. Tots naixem lliures. Tots tenim els nostres propis pensaments i idees. Tots hauríem de ser tractats de la mateixa manera.
 2. No discriminar. Aquests drets pertanyen a tots, siguin quines siguin les nostres diferències.
 3. El dret a la vida. Tots tenim dret a la vida i a viure en llibertat i seguretat.
 4. No hi ha esclavitud, ni en el passat ni en el present. Ningú té dret a fer-nos esclaus. No podem convertir a ningú en el nostre esclau.
 5. Sense tortura. Ningú té dret a fer-nos mal o a torturar-nos.
 6. Tots tenim el mateix dret a usar la llei. Sóc una persona com tu!
 7. Tots estem protegits per la llei. La llei és la mateixa per a tots. Ha de tractar-nos a tots amb justícia.
 8. Tracte just per part de tribunals justs. Tots podem demanar ajuda a la llei quan no se’ns tracta amb justícia.
 9. NO a les detencions injustes. Ningú té dret a ficar-nos a la presó sense una bona raó i a mantenir-nos allí, o a allunyar-nos del nostre país.
 10. El dret a un judici. Si ens jutgen, això hauria de ser en públic. Les persones que ens posen a prova no han de deixar que ningú els digui què fer.
 11. Innocent fins que es demostri el contrari. Ningú ha de ser culpat per fer alguna cosa fins que es provi. Quan la gent diu que vam fer alguna cosa dolent, tenim dret a demostrar que no és veritat.
 12. El dret a la privadesa. Ningú hauria d’intentar danyar el nostre bon nom. Ningú té dret a entrar a la nostra casa, obrir les nostres cartes o molestar-nos a nosaltres o a la nostra família sense una bona raó.
 13. Llibertat de moviment. Tots tenim dret a anar on vulguem al nostre propi país i a viatjar com vulguem.
 14. El dret d’asil. Si tenim por de ser maltractats al nostre propi país, tots tenim dret a fugir a un altre país per estar segurs.
 15. El dret a una nacionalitat. Tots tenim dret a pertànyer a un país.
 16. Matrimoni i família. Tot adult té dret a casar-se i a tenir una família si així ho desitja. Homes i dones tenen els mateixos drets quan estan casats i quan estan separats.
 17. Les teves pròpies coses. Tothom té dret a tenir coses pròpies o a compartir-les. Ningú hauria de llevar-nos les nostres coses sense una bona raó.
 18. Llibertat de pensament. Tots tenim dret a creure en el que volem creure, a tenir una religió o a canviar-la si volem.
 19. Lliure per dir el que vulguis. Tots tenim dret a prendre les nostres pròpies decisions, a pensar el que vulguem, a dir el que pensem i a compartir les nostres idees amb altres persones.
 20. Reuneix-te on vulguis. Tots tenim dret a reunir-nos amb els nostres amics i a treballar junts en pau per defensar els nostres drets. Ningú pot fer que ens unim a un grup si no volem.
 21. El dret a la democràcia. Tots tenim dret a participar en el govern del nostre país. Cada adult ha de poder triar als seus propis capdavanters.
 22. El dret a la seguretat social. Tots tenim dret a un habitatge assequible, medicaments, educació i cura infantil, suficients diners per viure i ajuda mèdica si estem malalts o envellint.
 23. Drets dels treballadors. Tot adult té dret a treballar, a un salari just pel seu treball i a afiliar-se a un sindicat.
 24. El dret a jugar. Tots tenim dret a descansar del treball i a relaxar-nos.
 25. Un llit i una mica de menjar. Tots tenim dret a una bona vida. Les mares i els nens, els ancians, els aturats o els discapacitats, i totes les persones tenen dret a ser ateses.
 26. El dret a l’educació. L’educació és un dret. L’escola primària ha de ser gratuïta. Hauríem d’aprendre sobre les Nacions Unides i com portar-nos bé amb els altres. Els nostres pares poden triar el que aprenem.
 27. Cultura i drets d’autor. El dret d’autor és una llei especial que protegeix les mateixes creacions artístiques i escrits; uns altres no poden fer còpies sense permís. Tots tenim dret a la nostra pròpia forma de vida i a gaudir de les coses bones que l ‘Art, la Ciència i l’aprenentatge aporten.
 28. Un món lliure i just. Ha d’haver-hi un ordre adequat perquè tots puguem gaudir dels drets i llibertats al nostre propi país i a tot el món.
 29. Les nostres responsabilitats. Tenim un deure amb altres persones i hem de protegir els seus drets i llibertats.
 30. Ningú pot llevar-nos aquests drets i llibertats.

Ara ja coneixes el significat dels drets humans i quins drets humans hi ha al món

Finalment, pensa en tots aquells amics o companys que puguin estar veient violats alguns dels seus drets… COMPARTEIX ELS 30 DRETS HUMANS UNIVERSALS, LLISTA PER A TOTS!

Gemma