Com canviar de grau universitari

canviar-de-grau-universitari
Compartir

 

Haver de triar quin serà el teu futur professional amb 18 anys no és una decisió fàcil i tothom pot equivocar-se. De fet, més de 600 universitaris demanen anualment un canvi de grau, encara que no tots ho aconsegueixen, fonamentalment perquè hi ha menys places ofertes que demandants.

No obstant això, si el primer any –o el segon, o el tercer- descobreixes que la carrera que vas triar no t’agrada, que sempre vas preferir una altra cosa o que, senzillament, has canviat d’idea, pots intentar canviar de carrera. Recorda que no estàs obligat a estudiar alguna cosa que no t’omple perquè, el dia de matí, els millors professionals són aquells que treballen fent el que més els agrada.

A YCom, t’expliquem com canviar de grau universitari:

Dues vies per canviar de grau universitari

Si vols matricular-te en un Grau Universitari diferent del que estàs cursant ara, bé a la teva mateixa universitat o en una altra, tens dues vies per fer-ho. Una no exclou a l’altra, per la qual cosa pots intentar-ho per ambdues vies alhora i així augmentar les teves possibilitats:

Via #1 Utilitzar la  nota de les PAU

Compte! Si el Grau que t’interessa no té problema de places, la teva entrada està pràcticament garantida. Però si hi ha escassetat de places, entraries a competir per una d’elles amb la resta d’estudiants de nou accés. Si et dóna la nota i t’admeten, després pots sol·licitar la convalidació dels crèdits de la teva carrera anterior. Amb aquesta via, participaries en el procés d’admissió al Grau com un estudiant més.

Via #2 Demanar un canvi d’estudis i/o universitat

Només podràs utilitzar aquesta via si et reconeixen un mínim de 30 crèdits cursats, i si és per canviar d’un Grau Oficial a un altre. Si qualsevol dels dos és un títol propi, no tindràs més remei que participar en el procés general d’admissió.

Atenció! Cada universitat té els seus propis requisits d’admissió, per la qual cosa convé que et posis en contacte amb ells per conèixer el procés que segueixen. En general, solen reservar un percentatge de places per a canvis d’estudis i és més fàcil ser admès. El normal és que et demanin informació sobre el Grau que ja estàs cursant i els crèdits que has obtingut per determinar quants crèdits et reconeixen (convaliden).

Sigui el que sigui la via que utilitzis. Recorda que si a més de canviar de grau també vols canviar d’universitat, una vegada que hagis estat admès hauràs de demanar que traslladin el teu expedient acadèmic al nou centre.

El trasllat d’expedient

Has de sol·licitar-ho a la universitat en la qual estàs estudiant en aquest moment! En general, solen demanar-te que emplenis una sol·licitud de trasllat, que abonis unes taxes i que aportacions una carta o un altre document que certifiqui que estàs admès a l’altra universitat.

Consell! Perquè no t’enxampin desprevingut, pregunta sobre els terminis de lliurament, les places que tens disponibles en el Grau que vols estudiar, i tota la documentació i tràmits que necessitis per accedir a elles.

Què cal per canviar de grau?

Per poder sol·licitar el canvi de carrera és necessari emplenar l’imprès oficial de canvi d’estudis que posa a la disposició dels estudiants la Universitat. Aquesta sol·licitud es pot lliurar durant el termini ordinari.
Una vegada completa la informació, l’imprès pot  entregar-se de tres formes diferents:

  • A la secretaria del centre pel qual s’ha sol·licitat el canvi
  • En el registre General de la Universitat
  • En el registre electrònic, pel qual es requereix la identificació i la contrasenya administrativa d’accés

Documentació necessària

  • 1 fotocòpia del DNI o el passaport
  • 1 fotocòpia segellada dels programes o continguts de les assignatures ja cursades
  • Fotocòpia compulsada del certificat acadèmic i de l’expedient universitari

Consulta més informació sobre requisits i documentació per a casos particulars a la web oficial de la Universitat per canviar de grau universitari.

A més, la universitat ofereix un simulador de notes a la seva pàgina web, que serveix com a eina per fer un càlcul aproximat de la nota d’admissió que obtindria l’estudiant en funció d’expedient fins al moment per accedir a altres carreres. El càlcul, això sí, és merament informatiu i no definitiu.

 

 

Gemma