Com educar el teu gos ─ ORDRES BÀSIQUES!

sad-pug
Compartir

 

Que el nostre gos conegui algunes de les ordres bàsiques ens pot ser molt útil a l’hora d’abordar conductes problemàtiques, com la d’intentar atacar un altre animal, bordar molt fort al carrer o altres problemes que es puguin desenvolupar en el futur.

Els gossos són molt intel·ligents i aprenen molt més ràpid que qualsevol altra mascota, però, quan és la millor forma de començar l’entrenament d’obediència? Clarament la millor forma és quan són cadells, però si el teu gos o gossa ja és adult/a, perquè potser l’has adoptat o as recollit un gos abandonat, tranquil! Amb aquestes pautes no necessitaràs classes i el podràs educar tu mateix/a des de casa.

Tenir un gos ben educat o ensinistrat pot ajudar-nos en futurs conflictes amb altres gossos, per això a YCOM us deixem algunes claus per educar el teu gos.

Pas a pas per educar el teu gos correctament

Per començar l’entrenament hem de saber quines són les ordres més bàsiques i les que més útils ens seran en el futur. Aquestes poden ser:

 • Vine!
 • Seu!
 • Deixa-ho!
 • Queda’t!

Vine!

Aquesta és l’ordre que més útil ens serà a l’hora d’educar el teu gos, pot ajudar-nos a mantenir al nostre gos fora de problemes, si s’escapa en algun moment de la corretja, pots fer que torni o, si deixes per accident una porta oberta, també tornarà. Passos:

 1. Posem la corretja i el collaret al nostre gos.
 2. Ens ajupim i diem “Vine!”, mentre tirem suaument de la corretja.
 3. Quan arribi a nosaltres ho recompensem amb un regal i algunes carícies.
 4. Repetim successivament amb la corretja, una vegada que sàpiga fer-ho amb la corretja hem de practicar el mateix sense ella.

Compte! No t’oblidis de practicar en una àrea segura i tancada, ja que el gos encara no coneix bé l’ordre.

Seu!

L’ordre més senzilla d’obediència per a un gos és sempre la d’asseure’s, podem substituir la paraula “asseu-te” per “sit”, amb això farem que l’aprengui molt més ràpid. Hem de seguir aquests passos:

 1. Mantenim prop del nas del gos una llaminadura.
 2. Movem la mà cap amunt, permetent que el seu cap segueixi el moviment i fent que la seva part inferior baixi.
 3. Una vegada que estigui en posició asseguda li diem “sit” o “seu“.
 4. Li donem la llaminadura i l’acariciem.

Haurem de repetir aquests passos diverses vegades al dia fins que el gos ho domini, normalment no acostumen a trigar molt, però abans prova de demanar-li-ho a l’hora de menjar, quan sortiu a passejar o durant situacions en la qual vulguem que el nostre gos  estigui tranquil i assegut.

Deixa-ho!

Aquesta ordre pot ser la que més ens ajudi en el dia a dia, als gossos els sol dominar la curiositat i mai sabem quan pot haver-hi alguna cosa intrigant però possiblement perillós a terra. Hem d’ensenyar-li que hi ha quelcom millor que el que està olorant si ho ignora.

 1. Col·loquem una llaminadura en ambdues mans. En la primera una més petita, en la segona la seva favorita.
 2. Mostrem un puny tancat amb l’obsequi dins i diem: “Deixa-ho!“.
 3. Deixa’l llepar, olorar, que acosti la boca, que pategi, i bordar per tractar d’obtenir-la i ignora els seus comportaments.
 4. Una vegada que deixi d’intentar-ho, dóna-li la llaminadura de l’altra mà!
 5. Repeteix fins que el teu gosset o gosseta s’allunyi d’aquest primer puny quan diguem: “Deixa-ho“.
 6. Després, dóna-li la llaminadura només quan s’allunyi d’aquest primer puny i també et miri.

Repetim això diverses vegades fins que el gos s’allunyi amb tan sols dir “Deixa-ho!”. Una vegada sàpiga fer-ho amb els punys ho intentem fer a terra, així ensenyarem al fet que no mengi coses d’aquí gràcies a l’ordre que està aprenent.

Queda’t!

Aquesta ordre hem d’ensenyar-la-hi si ja sap asseure’s, ja que això és essencial per a la resta de passos i ens ajudarà al fet que es quedi sempre tranquil i en el lloc.

 1. Demanem al gos que se segui.
 2. Obrim el palmell de la mà enfront d’ell i li diem: “Queda’t“.
 3. Retrocedim uns passos. Si es queda en el lloc, el recompensem amb afecte i manyegueries.
 4. Si s’ha quedat anem augmentant la quantitat de passos que donem.
 5. Si el gos o gossa s’ha quedat en el lloc encara que sigui uns segons hem de recompensar-lo!

Amb això ensenyarem al nostre gos l’autocontrol, per la qual cosa pot prendre molt temps a dominar-ho, però no ens desanimem. Costarà però ho acabarem aconseguint, pensa que els gossos no volen estar asseguts i prefereixen estar en moviment.z

I aquestes són les pautes o ordres per educar el teu gos correctament! Bup, bup!

Gemma
Etiquetes: