Com escriure una cançó [GUIA PAS A PAS]

ulleres-i-partitura
Compartir

 

Escriure una cançó és un procés que pot portar el seu temps, requereix d’un ingredient bàsic: la inspiració. Qualsevol pot escriure una cançó, solament ha d’entrar en contacte amb el seu cor i bolcar els teus sentiments en el paper. Escriure la lletra d’una cançó no és tasca fàcil, però tampoc massa difícil. Com en tot, el resultat final depèn del talent, l’experiència o la intenció amb què es faci, però si et crida l’atenció el tema, no et facis enrere!

A YCOM t’expliquem com escriure una cançó en una guia pas a pas.

 

COM ESCRIURE UNA CANÇÓ EN 5 PASSOS

Allibera la teva imaginació, i amb això aconseguiràs alliberar a la musa que t’ajudarà a escriure cançons. S’ha de començar plasmant el que volem dir com en una espècie de carta. Tracta que aquesta contingui rimes i compassos  i que alhora aconsegueixi transmetre un missatge.
Si bé aquesta és una molt bona manera de començar a escriure una cançó, encara no té forma. Però no intentis estructurar-la, simplement escriu el que et passi per la ment. Practica diàriament, als matins és un bon moment, quan els somnis encara caminen rondant en el teu cap, són els primers passos per escriure una cançó.

 1. Comença a escriure

Tria qualsevol objecte proper i escriu sobre ell. Fes això de deu a quinze minuts donant-li la major quantitat de detalls possibles, pot ser precís o exagerat. Això no és la cançó en si, però et servirà per exercitar la ment.

 • Tria el tema principal de la cançó. Quan et sentis llest per escriure una cançó assegura’t d’usar les habilitats que has adquirit anteriorment. No ha d’estar ben escrita, ni tan sols gramaticalment correcta.
 • Pensa de manera fluïda i fes-ho com si fos un poema. Quan hagis acabat examina el que has escrit i verifica que una mica d’això connecti amb la teva part emocional.
 • Verifica que la mateixa expliqui una història i, després, uneix els punts de la cançó.

2. Crea un esborrany ràpid

Saber compondre una bona cançó significa trobar una idea ràpida i construir-la a partir d’aquí. Encara no tens res al cap? No et preocupis. Agafa el teu instrument favorit, pressiona el botó de gravar i comença a tocar. Les idees flueixen més fàcilment si et sents còmode.

Et sorprendrà el ràpid que surt una idea! No necessites tenir una cançó completa en ment quan comences a treballar. Només improvisa una mica, reprodueix-ho i escolta el resultat.

Consell pràctic: Evita compondre part per part immediatament! Una vegada tinguis l’esbós complet, serà més fàcil tornar a les parts que van sonar bé.

3. Troba la idea de la teva cançó

La part complicada de compondre és començar! Treure idees des de zero sempre és complicat.Però no hauria de ser així. Totes les cançons tenen un tema principal. Analitza els teus esbossos i enregistraments. Troba les parts de la cançó que més t’agradin. Has de saber, emperò, que les millors cançons normalment neixen d’idees a l’atzar.
Les teves idees principals poden ser qualsevol cosa:
 • Un poema líric
 • Una melodia
 • Una progressió de concordes
 • Un bucle de bateria
 • Una tornada
 • Un cor
 • Una línia de baix
 • O qualsevol altra cosa que et faci posar-te a escriure….!

Una vegada tinguis la millor idea per a la teva cançó tot comença a prendre forma per si mateixa. La teva idea principal serà la base de la teva construcció musical.

Així que posa’t a fer esbossos!

4. Defineix l’estructura de la teva cançó

Ara que ja tens la idea principal de la teva cançó i els punts bàsics, és hora d’estructurar-la una mica més.

La teva idea central és un trampolí cap a la resta de la teva cançó. En aquesta secció aprendràs a convertir el teu esborrany en una cançó ben estructurada.

La millor estructura per a la teva cançó depèn de quin tipus de cançó estàs escrivint.

Per exemple: Si aquestes escrivint una cançó pop, la teva estructura serà lleugerament semblada a la d’una pista EDM.

5. Construcció a partir d’idees

Construir al voltant del teu esbós consisteix a agregar els altres elements al seu al voltant.
El teu esbós és un bon ganxo agradable? Ara has de saber on col·locar-lo. Pot aparèixer enmig del cor o fins i tot en el pont.

Tens un parell idees perfectes per a la teva lletra? Tria on col·locar-la. Tal vegada quedin bé en el segon vers.

No importa on vulguis posar aquesta primer idea, però si aconsegueixes situar-la en un punt concret, treballar en l’estructura resultarà molt més senzill.

Per exemple: Si la teva idea original la utilitzes en el primer vers, arribaràs fàcilment al cor. Cadascuna de les parts és un trampolí cap a la següent.

Així que situa la teva idea i comença a construir.

 Fins aquí aquesta guia a pas a  pas per saber com escriure una cançó.
Gemma
Etiquetes: