Com fer un hort urbà ─ CLAUS PER DUMMIES!

tomàquets-urbans
Compartir

 

Estàs desitjant aprofitar un petit buit al balcó o la terrassa per poder iniciar-te en l’apassionant món dels horts urbans? Fer un hort urbà a casa i conrear les teves pròpies hortalisses i verdures és més fàcil del que puguis imaginar! No necessitem ni grans espais ni un gran pressupost: podem crear-lo en un jardí, a la terrassa o al balcó amb unes eines bàsiques. A més aconseguirem gaudir del green living i alhora tenir una decoració do-it-yourself!

Els tipus d’horts urbans poden ser verticals; orgànics o reciclats i hi ha mil combinacions diferents. Al final, seguint les nostres pautes, t’especialitzaràs en mètodes d’horticultura i ho convertiràs en un autèntic hobby.

A YCOM t’ensenyem com fer un hort urbà DIY sense complicacions.

 

7 claus per fer un hort urbà

Pots començar fent un mini-hort urbà només cultivant herbes aromàtiques, que després et seran útils per consumir fresques i condimentar plats. Són de baix manteniment i de creixement fàcil! Aquesta és  una opció si no tens gaire temps però vols començar a experimentar amb cultius a casa. No necessitem coneixements especials per saber com fer un hort urbà a casa. Només passió!

Si t’animes a començar, aquestes són les 7 claus bàsiques per fer un hort urbà a casa:

1. Sol per a la nostra horta

L’espai triat per fer el nostre hort casolà ha de rebre llum directa del sol la major part del dia. Es recomana entre 8 i 10 hores diàries. Les millors ubicacions són sud o sud-est. Segons les hores de sol i l’època de l’any, s’ha de triar entre unes hortalisses i plantes o unes altres. També hi ha alguns trucs per aprofitar millor la llum del sol, com procurar que el color blanc predomini en totes les parets que emboliquen els nostres cultius.

Nota:

No et preocupis si no rep molta llum solar, perquè hi ha moltes plantes que poden créixer amb una mica d’ombra o fins i tot amb molt poc sol directe.

2. Recipients per al cultiu

Els recipients sempre han d’adaptar-se a l’espai del qual disposem i al cultiu que volem plantar en la nostra horta. És important conèixer les grandàries mínimes de test que necessiten els productes que volem conrear. Poden utilitzar-se tests, jardineres o taules de cultiu.

 • Amb 20 cm de profunditat es poden plantar hortalisses petites, com a enciam o alls.
 • Amb 30 cm es poden conrear hortalisses grans, com el tomàquet o l’albergínia.
 • Les plantes medicinals i aromàtiques també són fàcils de mantenir. Els testos han de ser lleugers, senzills de moure i amb un bon sistema de drenatge, a més la decoració de tests pot convertir-se en una divertida activitat paral·lela.
 • També es pot fer un hort urbà reciclat, amb ampolles de plàstic o sabates! Do-It-Yourself!

3. Terra adequada a l’hort

Les plantes necessiten tres nutrients bàsics a part d’altres micronutrients, que són el nitrogen, el potassi i el fòsfor. Per això és fonamental preparar molt bé la mescla que anem a posar als nostres tests o taules de cultiu.

Una terra adequada és clau, ja que és el substrat que conté els nutrients necessaris per a cada producte de la nostra horta. Es recomanen els substrats lleugers i que retinguin nutrients, especialment els orgànics.

 • Una bona combinació d’ells és vermicompost o humus de cuc i fibra de coco.
 • La proporció adequada és un 60% de fibra de coco i un 40% de vermicompost.
 • Es poden adquirir en jardineries i tendes especialitzades.
 • Quan comencem a plantar no cal abonar, però a poc a poc els nutrients s’esgoten i s’ha d’afegir més compost, almenys dues vegades a l’any.

4. Planters i llavors

Per als dummies en horts urbans, es recomana utilitzar planters perquè redueixen el temps del procés, eviten trasplantaments delicats i són més resistents. A mida que s’adquireix major experiència, es poden combinar llavors i plantons. La primera vegada que conreem, és recomanable plantar diferents espècies per comprovar quins s’adapten millor a l’entorn.

5. Rec

Compte! El clor de l’aigua és un problema a les grans ciutats! Per rebaixar-ho, s’ha de deixar l’aigua que anem a utilitzar al nostre hort en un recipient a l’aire lliure. El clor, així, s’evaporarà amb facilitat. Si reguem de forma manual, hem de mantenir la humitat dels nostres cultius però sense ofegar-los. Per a horts de major grandària, es recomana el reg per degoteig o jardineres amb autorrec.

6. Eines

 • Falç: una pala petita que ajuda en totes les tasques de l’agricultura, com ara remoure la terra; fer solcs. És una eina molt versàtil que pot acompanyar-se d’un rasclet, per fer-la més funcional.
 • Guants: vitals per protegir-nos les mans, tant de talls com de possibles insectes
 • Mànega: sense aigua ni rec no hi ha cultiu que perduri!
 • Polvoritzador: serveix per dur a terme la dosificació de tractaments fitosanitaris per protegir l’hort de les plagues.
 • Tisores de podar: per retallar les plantes sempre que calgui (arrencar les branques pot danyar la planta!)

7. Calendari de sembra

Una vegada acabat de preparar els nostres contenidors, ja estem llests per començar a sembrar i conrear, És important consultar el calendari de sembra per saber què podem conrear a cada temporada o a cada moment i si estem començant en el tema i som dummies!

L’ideal per començar a fer un hort urbà, és conrear cultius de cicle curt ( es cull en un mes o mes i mig ) com poden ser l’enciam, l’espinac o la bleda, encara que també podríem conrear, raves, alls, cebes i a poc a poc anar ficant-nos amb més cultius. O plantes aromàtiques, que a més ajuden a evitar plagues!

Fins i tot si volem aprofitar més els tests o la taula de cultiu, podem veure que plantes s’associen ben unes amb unes altres i no els afecti al desenvolupament.

 

Esperem que molts us animeu a fer un hort urbà a casa i sobretot que gaudiu molt amb aquesta activitat de green living!

 

Gemma
Etiquetes: