Com obrir ostres ─ TOT el que cal saber!

obrir-ostres
Compartir

 

L’ostra, un mol·lusc bivalve que viu unit a roques dels fons marins formant bancs, és sens dubte un marisc molt valorat per molts. Una delicatessen! No obstant això, no té tant quòrum quan es tracta d’oferir-se per obrir-les… I és que obrir-les sense trencar-les ni fer-se mal té el seu què. Aquest és el teu cas? No saps com obrir ostres? Amb els utensilis correctes, una bona tècnica i una mica de paciència… ho tens gairebé fet! I, és que és qüestió de manya i no de força. Des d’YCOM donem les pautes sobre com obrir ostres com si fóssis un expert. Al final veuràs que no és gens difícil i que és solament qüestió de tècnica.

Prova a practicar en bona companyia, gaudint d’un vi i d’una agradable conversa.

 

Com obrir les ostres fàcilment

L’ideal per obrir-les és utilitzar un ganivet específic per obrir ostres, de fulla molt curta i amb el mànec protegit per una peça transversal, encara que també podem fer-ho amb una bona punta que sigui resistent. Obrir ostres és més fàcil del que sembla si segueixes aquestes indicacions:
Comencem amb les nostres ostres tancades i barrades.

  1. Per evitar que se’ns rellisqui l’ostra i se’ns escapi el ganivet (i ens emportem un dit!), la qual cosa fem és col·locar l’ostra amb la part plana cap amunt i la part més estreta -el que seria la frontissa- apuntant cap a nosaltres i subjectar la part còncava amb un tovalló o un drap doblegat. Si pots, recolza’t sobre un banc de cuina o similar, així evitem riscos!
  2. Ara cal introduir amb cura la punta del ganivet entre les dues petxines pel costat més estret fins a localitzar el múscul. En aquest moment cal avançar amb el ganivet cap endavant mentre ho anem movent d’un costat a un altre per anar “desenganxant” la carn de la petxina superior.
  3. Quan hàgim desenganxat el múscul de la part superior de la petxina girarem lleugerament el ganivet per fer pressió i separar la petxina plana de la resta perquè quedi la carn en la petxina còncava. A poc a poc, punxem el múscul de l’ostra i ella mateixa s’obrirà. Una vegada oberta, separem la petxina fent una mica de palanca.
  4. Ara buidem l’aigua que està a l’interior de l’ostra.
  5. Finalment solament queda separar la carn amb cura de no trencar la petxina perquè el nacre no doni sabor a l’ostra, que l’espatllaria. Talla el múscul de les dues valves perquè l’ostra quedi solta i poder menjar-la directament de la seva petxina o servir-la en un altre recipient.

 Com conservar les ostres?

  • Posar les ostres al congelador uns 15 minuts pot fer que l’ostra s’obri més fàcilment.
  • Les ostres, avui dia, poden consumir-se en qualsevol època de l’any, no obstant això la seva carn no és tan fresca a l’estiu.
  • Les ostres vives encara tancades poden conservar-se dins el congelador fins a una setmana i les que ja has obert, si les cobreixes amb el seu propi líquid, poden conservar-se fins a dos dies.

Com servir les ostres?

Una vegada obertes, passa les ostres per una mica d’aigua i aboca-les sobre una font amb gel picat. Pots optar per diversos amaniments com ara suc de llimona, pebre, vinagre d’estragó i /o algunes salses fredes.

És imprescindible disposar en la taula un “rentadits”, és a dir, un petit bol amb aigua temperada i una rodanxa de llimona, que es col·locarà a l’esquerra del plat; i per descomptat, com és natural, també és necessària un tovalló (situada entre el plat i el “rentadits”) per permetre que els comensals puguin eixugar-se les mans sense problemes.

Precaucions a tenir en compte

Atenció!
És important assegurar-se que les ostres són completament fresques, ja que les consumim crues, per la qual cosa si alguna no té la petxina completament tancada, o la carn no està prou ferma o bé presenta un aspecte lletós o fa olor d’alguna cosa que no sigui una neta olor a mar, cal descartar-la perquè tots aquests són símptomes que l’ostra no està en bon estat.

 

Ara ja saps com obrir una ostra fàcilment i sense destrossar-la! Oi que és més fàcil del que creies?

I ara… a gaudir d’aquest menjar tan exquisit! Que aprofiti!

 

Gemma
Etiquetes: