Com organitzar la nevera [Pas a pas]

organitzar-la-nevera
Compartir

 

Després d’anar i tornar del supermercat, és possible que tinguis la temptació de descarregar el botí el més ràpid possible per poder relaxar-te. Però un emmagatzematge acurat de la teva nevera t’ ajudarà a reduir el malbaratament d’aliments, sense esmentar el risc de malalties transmeses. A l’hora d‘organitzar la nevera, a YCOM ens agrada utilitzar com a model les cuines professionals i de restaurants, ja que organitzen els seus frigorífics tenint en compte la seguretat alimentària. La seva forma de fer-ho és organitzar-se en funció de la temperatura a la qual han de cuinar-se els aliments.

Organitzar els aliments dins la nevera — Mètode Smart

Organitzar la nevera de forma intel·ligent té en compte el fet que les condicions climàtiques varien al llarg d’un refrigerador. Els recipients de les portes i els prestatges superiors tendeixen a ser més càlids que els prestatges inferiors i els compartiments de les delicatessen. Mentrestant, els calaixos més cruixents sovint es poden ajustar per crear més o menys humitat, depenent del que estigui passant en el seu interior.

Prestatge o calaix? Alt o baix? Segueix aquest expert mètode smart d’organització de neveres per mantenir els aliments frescos.

 • Els ous es desenvolupen millor on la temperatura és més consistent: en el prestatge central. Guarda’ls en les oueres originals.
 • La llet tendeix a caure en el prestatge superior, però ha d’estar en la part inferior, en la part posterior, on fa més fred.
 • El iogurt, el formatge fresc i el mató es venen millor en el prestatge d’ abaix per la mateixa raó.
 • La carn crua ha d’anar en el prestatge inferior súper fred. I si els sucs degoten, no contaminen tot el refrigerador.
 • Les verdures es mantenen fresques durant més temps amb una mica d’humitat. El calaix amb l’etiqueta de verdures o d’alta humitat és el lloc més humit de la nevera. Guarda-les en una bossa de plàstic, sense lligar.
 • La fruita ha d’estar en el calaix de baixa humitat. Conservar en l’embalatge original o en una bossa de plàstic, sense lligar (els cítrics estan bé sense bossa). Consell: Deixa les verdures i fruites sense rentar fins que les consumeixis!. L’aigua pot promoure la floridura i fer que els prol·liferin els fongs.
 • La mantega i els formatges tous no necessiten estar excessivament freds. Col·loca els formatges tous, com el Brie i el formatge de cabra, en un recipient hermètic després d’obrir-los a la porta.
 • Els condiments són generalment alts en vinagre i sal, que són conservants naturals. Així que el quètxup o la maionesa estan bé en la porta. El mateix passa amb les tàperes o les olives i la salsa en pot. Els olis de coco, de sèsam i avellana o alvocat, han d’anar al refrigerador, també a la porta.
 • El suc de fruita també guarda’l a la porta, sempre que sigui pasteuritzat. En canvi, els sucs recentment espremuts cal guardar-los al prestatge inferior.

Com organitzen la nevera les cuines professionals

Les coses que no necessiten cocció per ser segures per menjar (com els aliments preparats o les sobres) es col·loquen en la part superior, després tota la resta s’organitza cap avall en funció de la temperatura a la qual ha de cuinar-se, i els aliments que necessiten cuinar-se a la temperatura més alta (com el pollastre) es col·loquen en la part inferior.

Quan s’organitza d’aquesta manera, qualsevol contaminació creuada que ocorri no serà cap problema perquè els aliments contaminats han de ser cuinats a una temperatura més alta que els aliments que estan damunt d’ells i que poden haver degotat.

La millor estratègia per organitzar la nevera

Llavors, com adoptem la seva forma d’organització? Aquesta és l’estratègia que utilitzen els xefs professionals seguint els mateixos principis, adaptats a les configuracions d’un refrigerador domèstic.

 1. Prestatges superiors: Sobres, begudes i aliments llests per menjar (com a iogurt, formatge i carns fredes).
 1. Prestatges inferiors: Matèries primeres per a plats cuinats.
 2. Porta: La porta de la nevera és la part més calenta de la nevera, així que només els condiments han d’anar allí. No posis ous o llet a la porta! S’han de col·locar-se en una part més freda del refrigerador.
 1. Calaixos: Aquests poden ser difícils! A causa que estan dissenyats per mantenir el producte a una humitat específica, té sentit emmagatzemar-hi fruites i verdures allí. Però en general estan en el fons de la nevera, així que ens arrisquem a contaminar les nostres verdures fresques si posem la carn al prestatge de dalt.

Algunes solucions?

Si tens  dos calaixos, destina un d’ells per a les verdures i l’altre exclusivament per a la carn crua.

Si un calaix està damunt de l’altre, usa el calaix més baix per a la carn. Si estan un al costat de l’altre, qualsevol dels dos calaixos estaria bé. Neteja amb freqüència el calaix que estàs fent servir per a guardar la carn.

Consell! Necessites  tots dos calaixos per a fruites i verdures? Si és inevitable posar la carn crua per sobre d’altres aliments, improvisa el teu propi calaix de carn usant un recipient de plàstic transparent (amb reixeta!) que capti qualsevol degoteig accidental i mantingui la carn allunyada de tota la resta.

Gemma