Com parlar bé en públic

parlar-be-en-public
Compartir

 

Per a moltes persones avui dia, cap por és tant aclaparant o estressant com la por a parlar en públic: el temut i terrible pànic escènic. No obstant això, hi ha moltes persones amb una por genuïna a parlar en públic que encara han d’enfrontar-se a la música, parar-se enfront de grups de persones i parlar amb el seu públic.

Per a moltes persones, des d’educadors fins a figures religioses, parlar en públic en una part inevitable del treball, però no ha de ser tant aclaparant com sembla. Només necessiten saber com parlar bé en públic. Des d’YCom, et facilitem uns quants trucs.

 

9 Trucs per parlar bé en públic

Tant se val si parlar en públic és o no una por o una passió per tu, hi ha maneres en les quals pots canviar completament la forma en què mires al públic; d’aquesta manera, pots millorar les teves habilitats i convertir-te en un orador més experimentat, còmode i amb un so més professional.

Aquests 9 consells per parlar bé en públic canviaran tot el que saps sobre parlar en públic i et donaran una perspectiva fresca d’aquesta forma d’art.

1. Enfoca’t en la veu en lloc del missatge

Hi ha tants oradors públics que enfoquen tota la seva atenció a crear el missatge correcte i assegurar-se que estan lliurant contingut nou, fresc i emocionant a la teva audiència. No obstant això, la veritat és que hi ha molt pocs consells “realment nous”.

En lloc de centrar-te en la novetat del missatge, concentra’t en la teva veu i en el que et fa únic. Busca maneres d’aprofitar i transmetre idees de la teva pròpia experiència, en comptes de només en el missatge.

2. Pensa que és un show

Quan es tracta d’això, parlar en públic és només un show, una performance, no gaire diferent de quan un actor puja a l’escenari. Si tens problemes per reunir la confiança que necessites per parlar bé en públic, fingeix ser una altra persona en l’escenari quan parles. Pots fingir ser algú més segur de si mateix, o algú exitós. Algú famós i reputat!

Ser una altra persona, encara que sigui en una festa de disfresses, té un cert sentiment alliberador. Aquesta mateixa sensació es pot aplicar al teu discurs, en la mentalitat correcta.

3. Fes-ho senzill (Keep it Simple!)

Sovint els oradors s’acceleren perquè es fiquen massa en el paper. Redueix la velocitat i transmet la teva tesi de manera fàcil! És millor donar menys informació que la gent pugui seguir i entendre que tractar de posar tant contingut com sigui possible en un marc de temps molt limitat. No saturis al teu públic! A més, si ja estàs prou nerviós per parlar en públic, tractar de parlar molt només empitjorarà les coses!

4. Mira-ho des de la perspectiva de l’audiència

Compte! Pot ser fàcil pensar “com em farà quedar això” o “què puc fer millor”. Parlar en públic no va sobre tu. Parlar (i parlar bé, és calr) en públic va sobre el teu públic!

En lloc de pensar com et veuràs i sonaràs sobre l’escenari, o fer el seu discurs sobre tu mateix/a, pensa en la teva audiència. Pensa en qui està en el teu grup. Posa’t en la seva pell i determina el que voldries escoltar en el seu lloc. No només milloraràs el discurs, sinó que també et donarà confiança el fet de saber que està transmetent un missatge que la gent vol escoltar.

5. Estudia els grans discursos

Si alguna vegada has escoltat un discurs o un speech que t’ha commogut o si has sentit que algú més gaudeix d’un discurs en particular, aconsegueix la transcripció. Pots aprendre a parlar bé en públic estudiant la transcripció d’un discurs! Mira la construcció del discurs i el muntatge. Com s’obre? Com flueix a través del cos? Com és el tancament? Què va fer l’orador per atreure a la seva audiència?

Per a la majoria de les persones, parlar en públic no és només una habilitat innata: és quelcom que aprenen i adquireixen amb el temps.

6. Filma’t!

El primer que cal recordar sobre la pràctica de l’oratòria és que no es pot simplement practicar de cap. A més, llegir el discurs en veu alta no és el mateix que practicar-lo.

Fes-ho! Si realment vols millorar les teves habilitats perquè et sentis més segur de les teves habilitats per parlar bé en públic, llavors filma’t mentre parles.

D’aquesta manera, er veuràs a tu mateix (el contacte visual, el ritme) i podràs fer els ajustos i correccions necessàries.  És un pas més enllà de la pràctica davant del mirall, i no hi ha millor manera de perfeccionar les habilitats per poder millorar.

7. Sigui realista sobre les seves febleses i ressalti les seves fortaleses

Cap orador públic és perfecte. Ni tan sols els professionals!

Si vols canviar la teva actitud sobre parlar bé en públic i canviar el teu enfocament, llavors necessites ser realista amb tu mateix sobre les teves fortaleses i febleses. Aprèn els teus punts forts, i accentua destacal’s quan pronunciïs el teu discurs. Si ets bo amb les històries, utilitza-les!

També necessites ser realista sobre les teves febleses i fer tot el possible per evitar les coses que es porten del teu discurs. Si no ets graciós, no ho intentis. El fet que t’agradi l’estil de parlar d’una altra persona, no significa que funcionarà per a tu. Aprèn en què ets bo i treu-te partit!

8. Somriu!

No hi ha res tan poderós com un somriure i res tan simple, alhora.

  • Somriu abans de pujar a l’escenari. Somriu mentre la seva audiència es filtra a la sala i somrigui durant el seu discurs
  • Somriure transmet una sensació de confiança i relaxació sobretot el teu cos
  • T’ajudarà a sentir-te més tranquil i menys nerviós i també sentir-se més connectat amb l’audiència amb la qual està parlant.

9. Sigues realista sobre les seves expectatives

Abans de començar, agafa consciència sobre el que pot esperar del teu públic i el que el seu públic espera de tu. Això t’ajudarà a tenir més confiança després d’acabar de parlar i pots utilitzar-ho per al teu pròxim speech! Saber què esperar et farà sentir-te millor amb el resultat final.

Amb aquests trucs per parlar bé en públic, seràs un guanyador i et ficaràs el públic a la butxaca!

 

Gemma