Com saber si un ou és bo?

ous-bons-o-dolents
Compartir

 

Molta gent confia en la data de l’envàs per saber quan el menjar s’ha espatllat, fins i tot amb ous, però les dates de caducitat són sovint alguna cosa arbitrària i no són dates de caducitat. Els ulls i el nas són les millors eines per determinar la frescor de les carns i els productes frescos en general; és bastant obvi quan alguna cosa està passada. Però no pots olorar i veure l’interior d’ un ou sense trencar-lo (tret que siguis molt hàbil), així que com saber si un ou és bo pel seu consum?

Els ous sovint són bons per menjar molt després que la data de l’envàs diu que cal tirar-los.

Des d’YCom et descobrim alguns mètodes per saber si un ou és bo perquè no malbaratis aliments.

 

Maneres de saber si un ou és fresc

Senzillament, omple un bol amb aigua freda i col·loca l’ou dins. Si s’enfonsa fins al fons i es tomba de costat, significa que és molt fresc! Si té unes poques setmanes però encara és bo per menjar, es fixarà en un extrem en el fons. Si sura a la superfície, ja no és prou fresc per menjar!

Compte! Mentre que pots fregir i fer una truita amb un ou que ha quedat de costat o dempeus, quan es tracta de bullir-lo, queda’t només amb un ou vertical. L’aire extra en els ous més vells ajudarà al fet que la closca es desprengui més fàcilment després de bullir-los.

Trucs per saber si un ou és bo

La raó per la qual aquest mètode funciona és que les closques dels ous són poroses, la qual cosa significa que permeten que hi traspua un xic d’aire.

  • Els ous frescos tenen menys aire, i per tant s’enfonsen fins al fons. Però els ous més vells han tingut més temps perquè l’aire penetri en les peles, per la qual cosa són més flotants i suraran.
  • També afirmen que pots apropar-te un ou a l’orella i agitar-lo per comprovar la seva frescor. Si pots escoltar el so d’esquitxada del líquid dins de l’ou, és probable que s’hagi espatllat, però si no el sents gens, està bo per consumir. Personalment, no obstant això, no creiem que aquest mètode sigui tan fiable.
  • A més, per saber si un ou és bo,  existeix el mètode de l’espelma, que s’utilitza principalment per provar la qualitat dels ous abans que s’envasin, però també podria ajudar a determinar-ne la frescor, encara que és més difícil de veure en etapes posteriors.
  • A casa, es pot posar una llanterna just al costat de la closca d’ou per il·luminar- l’interior, però tradicionalment es feia servir un tros de cartó amb un petit orifici, amb una font de llum darrere i l’ou davant.

Com saber si un ou està passat?

Si no necessites conservar la closca intacta, també pots trencar l’ou en un plat per saber si un ou és fresc.

  • Si és fresc, el rovell ha de ser de color groc brillant o bé taronja, i la clara no ha d’escampar-se molt. Si no estàs segur, faci-ho bona olor. Vigila! Els ous frescos no han de fer gaire olor.
  • El rovell de l’ou serà més pla i la clara molt més líquida en un ou més vell. No obstant això, un ou que s’escampa quan s’esquerda no és que sigui necessàriament dolent, sinó que és simplement més vell (i de nou, bo per als ous durs). Si s’ha espatllat, és probable que ni tan sols hagi de fer la prova de l’olfacte: fins i tot els ous quasi podrits despendran  una olor molt forta i distintiva que notaràs immediatament!

Gemma
Summary
COM SABER SI UN OU ÉS BO?
Article Name
COM SABER SI UN OU ÉS BO?
Description
És bastant obvi quan alguna cosa està passada o rància, però no pots olorar i veure l'interior d' un ou sense trencar-lo (tret que siguis molt hàbil), així que com saber si un ou és bo pel seu consum?