Els millors boscos de Catalunya

fageda-de-santa-fe
Compartir

 

Els mesos de tardor són, probablement, el millor moment per gaudir dels colors i les sensacions de la naturalesa. I el millor lloc: els millors boscos de Catalunya. Malgrat les altes temperatures d’ara, després de l’estiu tornarà a venir indefectiblement, la tardor.  A més dels parcs de Barcelona, els mesos d’octubre i novembre obsequien amb el canvi de color de les fagedes i una pluja de fulles cobrint la terra. A mig camí entre el setembre i el fred de l’hivern, les zones boscoses mostraran tot un ventall de colors a la tardor. A YCom fem un repàs pels millors boscos de Catalunya on perdre’s aquesta tardor:

 

Top 5 Millors boscos de Catalunya

Un fenomen (preciós) que durarà uns quants dies i que val la pena aprofitar en algun dels punts del territori.

Varietats cromàtiques en funció de l’altitud o la latitud. És el moment de descobrir 5 dels millors boscos de Catalunya situats en els diferents racons del territori. Plans per recórrer els boscos de Catalunya!

1. La Fageda d’en Jordà

Aquesta fageda forma part d’un dels 26 parcs naturals catalans. La Fageda d’en Jordà ens permet conèixer una arbreda a l’interior del paisatge de lava colada del volcà Croscat. Un parc que es troba a la coneguda zona volcànica La Garrotxa (Girona), mostrant l’exuberància d’un paisatge únic. La immersió en un bosc totalment cobert per fajos que s’estenen a plaure en un terreny pla contrasta amb un sòl volcànic adormit amb el pas dels anys.

Un lloc on la cooperativa La Fageda, una empresa sense ànim de lucre, s’ha fet un espai al mercat alimentari. Exemple de la sensibilitat social i la consciència ecològica que la comarca transmet a tots aquells que l’habiten, entre Sant Pau, Olot i Les Presses.

2. La Fageda de la Grevolosa

La Grevolosa, situada a la Vall d’en Bas (Girona), és un dels boscos més espectaculars de tota Catalunya. Aquesta fageda amb més de 300 anys d’història posseeix arbres monumentals que arriben a tenir més d’1 metre de diàmetre i més de 40 metres de longitud. El més espectacular té 5,80 m de base perimetral, 24 m d’altura i 20 m de copa. A l’interior d’aquest magnífic bosc amb forma de ferradura es pot trobar un gran paisatge de gran diversitat natural, tant per la seva fauna com per la seva flora. La seva increïble riquesa biològica i la seva enorme bellesa natural han convertit a aquesta fageda en Espai Natural Protegit.

Un dels seus tresors és l’Ermita de Sant Nazari de la Vola. Un petit temple de 1382 envoltat per una esplanada de vegetació i roures centenaris.

3. El Montseny

Situat entre les províncies de Barcelona i Girona, el Parc Natural del Montseny té una biodiversitat pràcticament única en tota Catalunya. En el seu interior trobem des del típic bosc mediterrani amb alzines i arbustos, fins al bosc de pi negre o els avets. Encara que una de les espècies més sorprenents són els fajos que creixen a les zones més altes i orientades al nord. Raons per les quals està catalogat com a parc natural, però també com a Reserva de la Biosfera per la Unesco.

Entre les seves fagedes val la pena recórrer la Fageda de Santa Fe, als peus del Turó de l’Home. També A l’interior d’aquesta fageda es pot trobar un petit embassament que en dies clars reflecteix el color dels fajos sobre les aigües cristal·lines.

4. El Cadí-Moixeró

Aquest massís muntanyenc del Prepirineu català, és l’únic Parc Natural de Catalunya que s’estén per 3 províncies: Barcelona, Girona i Lleida. A l’interior del Parc del Cadí es troben dues belles fagedes que val la pena conèixer: El Bosc de Gresolet compta amb una fageda situada prop de la casa-refugi Gresolet al que s’arriba des de Saldes (Barcelona). A la bellesa del bosc se li uneix la fantàstica imatge del Pedraforca, amb les seves imponents parets verticals. La Fageda Clot del Pere està al costat del petit poble de Gréixer, al que s’arriba des de Bagà (Barcelona).

A diferència d’altres fagedes, aquests dos boscos del Parc Natural del Cadí són de petita grandària però també menys coneguts pels visitants.

5. La Fageda del Retaule

Més enllà de les comarques de Barcelona, Girona i Lleida, també existeix un bosc a les Terres de l’Ebre! Encara que el seu accés és una mica més complicat. Aquesta recòndita fageda  (i un dels millors boscos de Catalunya, també) es troba dins dels límits del Parc Natural dels Ports, al Sud-oest de Tarragona i prop de la província de Castelló. En aquesta fageda al que alguns coneixen com ‘El Bosc Encantat‘ destaca un espectacular exemplar anomenat el Faig Pari amb més de 250 anys d’antiguitat. Un arbre catalogat com a monumental que posseeix un diàmetre de 4 metres i una altura de 25 m.

Bons i meravellosos passejos immersos en la plena naturalesa dels millors boscos de Catalunya!