Com escollir una carrera universitària

escollir estudis univesitaris
Compartir

Quan arriba el moment d’acabar els estudis d’institut pot ser que se t’obri tot un món i no sàpigues ben bé per on tirar. Amb 16 anys no és fàcil haver d’escollir una carrera ja que, actualment, hi ha moltíssimes possibilitats al teu abast i és probable que no tinguis encara clar què vols fer en el teu futur.

Però, encara que sembli tota una “missió impossible”, el cert és que sí que hi ha alguns trucs que et poden ajudar a orientar-te. Per això, a yCom.cat volem explicar-te com escollir una carrera universitària amb una sèrie de consells que, segur, t’ajudaràn.

Quina carrera universitària fer? Els millors consells!

Per poder saber quina carrera universitària has d’escollir el primer que has de fer és pensar en els teus interessos. Segurament, hi ha hagut alguna assignatura que has estudiat a l’institut que t’ha agradat més que les altres, oi? Llavors, el que et recomanem és que busquis quines sortides o quines carreres poden estar relacionades amb aquesta assignatura.

Aquest és un primer pas per saber com escollir una carrera universitària. I és que, al final, has de buscar uns estudis que t’agradin, que t’omplin i que, a més a més, tinguin sortida laboral. Aquí et donem un llistat amb tot el que has de tenir en compte a l’hora d’escollir el teu futur estudiantil. Pren nota!

Investiga abans d’escollir una carrera

No només has de pensar en què t’ha agradat estudiar sinó que, també, és essencial que investiguis una mica abans de decantar-te per una carrera o una altra. Potser tinguis al cap diferents possibilitats, per això, et recomanem moltíssim que vagis a les xerrades de presentació de les carreres. Aquí pots fer-te una idea general del que realment estudiaràs durant la teva formació i, així, escollir el millor camí per a tu. És possible que, anant a aquestes xerrades, acabis decantant la balança cap a una carrera o una altra, així que procura assistir-hi perquè, realment, t’ajudarà moltíssim.

Valora les sortides professionals

Un altre punt important per a escollir una carrera universitària és que t’informis sobre les diferents sortides professionals que la teva carrera et pot aportar. Per exemple, si hi ha carreres que estàn més orientades a l’ensenyament i a tu no t’agrada l’àmbit educatiu, doncs ja és un punt per valorar i, potser, descartar. No només has de pensar en el que t’agrada ara sinó que, també, has de pensar en el que vols al teu futur. Tingues en compte que els teus estudis t’orientaràn cap a un sector o un altre, així que no tinguis pressa a l’hora d’escollir la teva carrera i pensa-ho tot amb calma i anàlisi.

escollir una carrera

Imagina’t d’aquí a 10 anys

Un bon exercici que et pot ajudar a escollir els teus estudis universitaris és que procuris imaginar-te la vida d’aquí a 10 anys. Intenta respondre qüestions com, per exemple, de què voldries treballar?, quin tipus de vida t’imagines? És important parar atenció a aquests temes perquè, al cap i a la fi, la teva carrera et portarà cap a un sector o un altre. Per això, és important que t’imaginis el teu futur per saber una mica cap a on encarar-te. Per exemple, si t’imagines treballant a una gran empresa, potser una opció és fer ADE; si, per contra, t’imagines ajudant als demés, potser has d’estudiar un altre camp com medicina, pedagogia o integració social.

Reunions individuals amb la universitat

Has de saber que, també, existeix la possibilitat d’assistir a reunions que es fan de manera individualitzada. Aquestes sessions normalment es realitzen quan les universitats fan les seves jornades de portes obertes i estan pensades per orientar als futurs alumnes. Aquesta pot ser una bona opció per a que un orientador pugui ajudar-te a decidir i a entendre quins són els teus punts forts.

Tampoc t’obsessionis

I, per útim, hem de dir-te que escollir una carrera universitària no ha de ser una obsessió perquè, si t’equivoques, no passa absolutament res. Pensa que hi ha moltes assignatures de lliure elecció que et poden convalidar. És a dir, si el primer any fas una carrera i el següent la canvies, les assignatures que ja has fet no tens perquè perdre-les, és més, el més probable és que les convalidin amb les de lliure elecció de la nova carrera. Així que, si t’equivoques a l’hora d’escollir la carrera, no passa res de res!