Com escriure un article d’opinió

article-opinio
Compartir

 

 

Els editorials amb articles d’opinió són els escrits més espontanis que es poden publicar, especialment per a escriptors amateurs amb opinions fortes i treballs diaris en altres camps. Així que si tens un punt de vista atractiu i inusual sobre un intrincat públic actual, juntament amb una plataforma rellevant (per exemple, ser professor-a, home/dona de negocis, advocat-da, metge-metgessa, pare/mare o col·leccionista de segells) no et cal experiència editorial en el teu currículum, només un pensament ràpid i una comprensió de la forma d’aquests articles.

Des d’YCom, t’expliquem com escriure un article d’opinió amb 10 consells clau.

10 consells per escriure articles d’opinió

Un article d’opinió serveix per provar el teu punt de principal – la teva tesi! Això ha d’estar clarament indicat en el primer paràgraf. No deixis que el lector endevini quin és la teva posició sobre el tema – tingues una postura clara i definida! A més, segueix aquests 10 consells per escriure un article d’opinió:

 1. Ser oportú o avançat

La puntualitat és essencial en aquest gènere, especialment ara que els llocs de notícies a la Xarxa poden actualitzar-se tan sovint com ho desitgin. Assegura’t de tenir en compte els terminis de lliurament i el temps que pot trigar un editor a respondre (especialment si no et coneix). Les vacances són ganxos segurs perquè arriben sempre a l’agost, així que pots planejar amb anticipació (o intentar-ho de nou l’any vinent!)

2. Ser molt tossut

Aquesta és l’única vegada que ajuda el fet de ser impulsiu. Evita ser amable, diplomàtic o delicat, així com oferir dues versions de la mateixa història. Un argument ben posicionat i defensat és molt millor que una discussió.

3. Transmetre un vincle amb el tema de què parles

Quan ets un expert en una matèria, estàs ben emfatitzar la teva autoritat amb la veu en primera persona, especialment si la teva història personal ressona de manera universal. Només assegura’t de tenir autoritat. Per exemple, tret que hagis lluitat a la guerra de l’Iraq, hagis perdut a un membre de la teva família allà o bé siguis iraquià, les teves possibilitats de vendre un article sobre aquest tema són minses!

4. Incloure moltes dades

En crear el teu escrit, segueix preguntant-te què hi ha de nou, fresc, inusual i oportú. Com va dir recentment un editor a la meva classe de periodisme: “Es diuen periòdics, no periòdics vells”. Inclou fets específics o foscos, estadístiques actualitzades i cites directes per sustentar el teu argument.

5. No siguis massa obvi

Fins i tot si pots escriure un article d’opinió amb un argument intel·ligent sobre un tema d’actualitat, ningú voldrà publicar el que tothom ja sap. Sigues vehement,  juga a ser advocat del Diable, argumenta el punt més rar o dilucida com només tu pots fer-ho.

6. Escriu breu i bo

Pensa-hi! Aplica’t la dita castellana. Pensa que els escrits més llargs tendeixen a ser escrites per senadors i columnistes de pes.

7. Coneix el teu públic

Imprescindible! Heus aquí una manera furtiva d’aprendre sobre política, sobre les preferències geogràfiques i sobre el to d’una publicació: primer llegeix i documenta’t! Tots els diaris sense excepció segueixen una inclinació política. Cal que tinguis sempre això present.

8. No tinguis por de ser Sybil

Si vols publicar en moltes pàgines d’opinió, desenvolupa múltiples personalitats, com la dona de la vella pel·lícula Sybil de Sally Field. Destaca les diferents àrees d’experiència que mostren per què és una bona persona per abordar cada tema.

Per exemple! Si estàs desmuntant el veredicte d’un judici públic, identifica’t com a advocat! Per comentar sobre temes de criança, esmenti que vostè té quatre fills.

9. No comentis cap altre article d’opinió!

Els editors també són poc inclinats a publicar articles que destrossen un altre article específic en un diari o revista. A més, un escrit malparlant d’una pel·lícula, llibre, obra de teatre o programa de televisió, recorda que és una crítica, no un article d’opinió. És millor que representis tendències o comentis un munt de pel·lícules, llibres, obres de teatre o programes de televisió actuals en un resum o comentari cultural.

10. Fes-ne un seguiment

Molts editors veterans corroboren que si no responen en 48 hores, la resposta és no. Però tal vegada mai van rebre la seva proposta per casualitat! Per assegurar-te que el teu article d’opinió aterra on ha estat dirigit, fes-ne un seguiment al cap d’una setmana.

 

I no renunciïs a la vocació! Escriure és una professió que està a l’abast de tothom.

Gemma