Guia per a no estressar-se (massa) en la compra del nou televisor

Compartir

A l’hora d’adquirir un nou televisor haurem de tenir en compte multitud de factors. Ara i aquí intentem donar algunes claus pràctiques per a l’elecció.
En primer lloc, hem de tenir clar que el concepte de durada i prestacions de l’aparell de TV ja no rau en la marca, ni en la qualitat, ni en el preu. Ara el factor dominant és l’obsolescència tecnològica i funcional. És a dir, d’aquí a 5 anys, factors com la qualitat de la imatge, la capacitat per a la recepció dels canals de TDT, la velocitat de connectivitat a Internet, l’adaptació als paràmetres tècnics dels dispositius perifèrics: vídereproductors, jocs, informàtica i d’altres, deixaran, molt probablement, el nostre televisor obsolet en moltes de les prestacions actuals i requerirà de dispositius externs per mantenir-ne altres actualitzats. Recordem, per exemple, els codificadors per a la recepció en precari i en primera instància de la TDT no fa pas tants anys, i que van deixar obsolets els receptors existents en aquell temps.
En segon lloc, i pel què fa a prestacions, l’elecció no és fàcil. Hem de tenir en compte els factors determinants i els preus que oscil·len entre els 1.000 i els 6.000 €, o superiors en funció de les prestacions.
Televisió intel·ligent
Si disposem de connectivitat a Internet, preferiblement mitjançant fibra, és, pràcticament indispensable, optar per un model smart. Les pròpies marques incorporen plataformes que permeten l’accés a mil i una prestacions: televisió a la carta, accés a plataformes de pagament sense recórrer a accessoris externs, etc.
Les polsades de la pantalla
L’aparició fa uns anys del format de resolució HD ja permet la qualitat del visionat en pantalles de dimensions superiors a les que fins fa uns anys eren més comuns.
Amb l’arribada del nou format 4K, que quadruplica la resolució del HD amb 3840×2160 píxels i que és capaç de desplegar-ne vuit milions a la nostra pantalla permet adquirir una receptor superior a les 45 polsades, convertint així en un autèntic espectacle la visió de qualsevol contingut a través del nostre receptor de TV. Aixó sí, sempre que les mides del nostre menjador, sala d’estar o d’altre ho permetin. Per determinar quantes polsades podrem encabir en el nostre espai disponible, podem multiplicar la longitud en centímetres d’aquest per 0,39 i obtindrem, les polsades del futur televisor.
Distàncies recomanades perquè el telespectador obtingui a una visió òptima:

 

Polsades     Distància Format HD    Distància Format 4K

42                        1,83 m.                        1,25 m.

46                        1,96 m.                        1,33 m.

50                        2,13 m.                        1,45 m.

55                        2,35 m.                        1,59 m.

65                        2,77 m.                        1,88 m.
Com es pot apreciar, quanta més definició té una pantalla, cas del 4k, menys distancia es necessària per no apreciar la trampa (pixelat) de la composició de la imatge.
El 4k ja és el present
Avui els abonats a Movistar Televisión, previ pagament de 50 €, ja poden encarregar a qualsevol botiga Movistar el nou descodificador 4K, que els permetrà gaudir, abans de final d’any, dels partits de futbol de la Lliga, la copa del Rei, la Champions i la Bundesliga amb aquest nou i espectacular format. Paral·lelament, Movistar incorporarà a la seva plataforma de difusió els continguts de Netflix i HBO, molts d’ells produïts ja amb aquesta tecnologia.
La TDT i el 4K
La recepció de canals de TDT amb resolució 4K no depèn en primera instància dels operadors de TV, públics o privats. És l’estat espanyol propietari i gestor de l’espectre radioelèctric qui haurà de donar el vist i plau per a la incorporació del nou protocol de compressió DVB-T2 que permetrà la incorporació d’un canal 4K en cadascun dels múltiplex de TDT. Això queda sotmès, a més, al nou reajustament de les freqüències de recepció que es durà a terme pròximament a tota Espanya motivat per la demanda d’espectre de les companyies de telefonia per a la incorporació de la tecnologia 5G.
Dit això, és del tot imprescindible, si no volem restar subjectes a la posterior compra d’un codificador extern, que el nostre nou televisor equipi tecnologia de recepció DVB-T2.
Tipus de pantalla
Aquest és un element fonamental que determinarà les prestacions i el preu final. Cal anar molt en compte a l’hora de l’adquisició ja que, majoritàriament, el personal a càrrec dels establiments de venda no són prou coneixedors d’allò que tenen en catàleg i sovint estan molt influenciats pels condicionants que imposen les marques, marges de benefici, rebaixa d’estocs etc. Cal anar en compte, doncs, amb les ofertes de darrera hora i que, sense cap dubte, intentaran vendre’ns.
Tipus de pantalles existents
LCD: Format clàssic que va donar lloc a les pantalles extraplanes, tecnològicament superat i a punt de l’extinció.
LCD LED: A diferència del LCD clàssic, la retroalimentació de la lluminositat de la pantalla no és amb llum fluorescent sinó amb tecnologia Led. Bona definició, però no processa bé ni el negre ni el contrast.

Plasma: En extinció, bona resolució amb pantalles de gran format, alt cost de fabricació que es veuria molt incrementat per adaptar-lo al 4K. Per a la construcció d’una pantalla de plasma s’utilitza un tipus de gas amb connotacions mediambientals negatives que desaconsellen continuar la seva fabricació. Algunes marques han retirat dels seus catàlegs aquests tipus de televisors.

Alta gama: OLED versus QLED: Sense cap mena de dubte, per gaudir en plenitud del 4K i les prestacions perifèriques afegides, els televisors amb pantalles l’OLED i QLED són els més adients.

OLED: La tecnologia OLED no precisa de retroalimentació de la pantalla, factor que permet fabricar models extra plans, la composició de la imatge es genera a partir de multitud de díodes led que actuen autònomament. A favor: gran resolució capaç de generar el negre pur, bona visió lateral. En contra, si l’aparell té un ús superior a les 6 hores diàries i s’utilitza com a monitor d’aplicacions informàtiques, infografia o jocs, amb el temps es deteriorarà la pantalla.
QLED:Precisa de retroalimentació, per tant el gruix de l’aparell és superior. Ofereix un nivell de lluminositat extraordinari, la qual cosa minimitza la saturació. No obstant això, la retroalimentació no li permet arribar al nivell de negre pur, però minimitza el desgast de la pantalla.
La reproducció del so
És evident que una pantalla plana o extraplana no permet la reproducció a traves del propi sistema del televisor de les freqüències baixes, (greus), per tant és imprescindible l’adquisició complementària d’una barra de so amb subwoofer incorporat o bé la utilització, si el cas, de sistemes d’àudio externs disponibles, per exemple, home cinema.

 

Tecnologia HDR

El HDR, High Dynamic Range és un procés d’imatge que ja incorporen les càmeres i els telèfons mòbils de gama alta que dinamitza l’equilibri de la lluminositat entre les zones més fosques d’una imatge. És un factor que haurem de tenir en compte en l’adquisició del nou televisor.
Connexions externes, inputs i outputs
L’arribada del 4k obliga a augmentar la capacitat i velocitat d’entrega de dades mitjançant les diverses fonts externes i internes:
Wifi: Darrera generació: AC
Port Ethernet: Capacitat Gigabit
Connexions HDMI: Mínim 4, 2.0 i 2.1 per a 4K i 8K
Ports USB: 3.0 per a 4K
Sortida òptica àudio: Rendiment òptim per a les barres de so i sistemes externs.
Sortida àudio RCA: Per a dispositius clàssics.