Com jugar a jocs arcade retro al Pc

pacman-mitic-joc-retro-arcade
Compartir

Els jocs de l’any 2018, prodigiosos i titànics, els jocs de la generació Z, amb les seves espectaculars textures de fantasia, el seu modelatge en 3D i uns entorns d’immersió són d’una qualitat imbatible, quasi sobrenatural; però… Què passa si algun cop et ve de gust jugar als jocs d’arcade old-school

De fet, nosaltres som vintage lovers de naixement, però és cert que ara ha tornat la febre pel retro, i concretament, pels jocs i mini consoles retro arcade, que trobem a la venda a tot arreu (Natura, FNAC, Game, Amazon, DRIM, MediaMarkt…!) i que, esperem, seran un regal estrella aquestes Festes.

Continua llegint per a veure com pots convertir el teu ordinador en un arcade virtual!

Tutorial per jugar a jocs arcade al Pc

Els jocs antics funcionaven amb un hardware significativament menys potent que el que es troba en els ordinadors de sobretaula moderns. Amb el programari adequat, un joystick o dos (si vols fer que l’experiència sembli més autèntica) i una mica de recerca online per a trobar els teus jocs favorits, és fàcil jugar als jocs d’arcade de la teva infància.

Què és el que necessito?

Per a aquest tutorial necessitaràs un petit nombre d’elements gratuïts (i alguns de pagament, si vols fer un esforç extra) teva emulació d’arcade).

Articles Requerits:

Articles opcionals:

 • Arcade o Controlador de Jocs (Preu variable)
 • XPadder (10 $ o Joy2Key (gratis)
 • Unitat USB (Preu variable)

Els tres elements opcionals entraran en joc si desitges assignar fàcilment els teus joysticks/controladors de joc a l’emulador d’arcade i/o si desitges convertir-lo en un sistema portàtil. MAMEUI64 i Xpadder/Joy2Key són portàtils i es poden guardar en una unitat USB per a divertir-te a la carretera.

Què és MAME, exactament?

MAME significa Multiple Arcade Machine Emulation. Igual que hi ha programes d’emulació que et permeten jugar a vells jocs de consola en maquinari modern, MAME et permet jugar als càssics jocs d’arcade en un hardware modern

 • MAME fou originalment el cervell de Nicola Salmoria i va ser llançat el 1997 com una forma de combatre la lenta desaparició dels jocs d’arcade clàssics. Salmoria va passar la torxa de codificació i una sèrie de directors han mantingut el projecte amb l’ajuda de milers de programadors de tot el món.
 • El que va començar com un intent de preservar hardware i jocs retro com el Pac-Man i el Missile Command s’ha convertit en un projecte altament desenvolupat amb llançaments mensuals i suport per a l’emulació de centenars de configuracions de hardware d’arcade-cabinet i milers de jocs.

MAMI és, per defecte, una eina de línia de comandos. Encara que ets lliure d’usar MAME d’aquesta manera per a llançar els teus jocs, diversos programadors al llarg dels anys han creat una o dues interfícies més fàcils d’usar. Per a aquest tutorial, usem MAMEUI64, una interfície de Windows per a MAME que ve preempaquetada amb MAME, una interfície gràfica d’usuari i una gran base de dades de jocs que conté informació valuosa sobre la compatibilitat dels jocs.

Desempaquetem i executem MAMEGUI64, per a començar.

Instal·lació i configuració de MAMEGUI64

La instal·lació de MAMEGUI64 és molt senzilla. L’aplicació és totalment portàtil (encara que depèn de .NET 4.0 i, per a alguns dels jocs arcade més avançats, DirectX), per la qual cosa pots extreure la carpeta MAMEUI64 a la ubicació que triïs.

Dins d’aquesta carpeta trobaràs gairebé dues dotzenes de carpetes i un grapat d’arxius, però només n’hi ha dos dels quals necessitem ocupar-nos:

 • L’executable llança el mòdul GUI/MAMI i la carpeta /roms/ és la ubicació per defecte per a emmagatzemar els seus arxius ROM (Pot canviar el director per defecte i/o afegir directoris addicionals des de la interfície d’usuari, però hem optat per mantenir tot ordenat i dins de l’estructura de directoris existent de l’emulador).
 • Quan iniciïs MAMEUI64 per primera vegada, pot ser que et sorprenguis en veure amb quants jocs ve!
 • La vista inicial a MAMEUI64 és la vista Tots els Jocs, que és essencialment una base de dades gegant de totes les ROMs de jocs d’arcade conegudes. No ve amb totes aquestes ROMs, només ve amb una base de dades molt útil que et dóna informació valuosa sobre les ROMs que estan aquí fos com si funcionen o no amb MAME (i fins a quin punt funcionen, per exemple, tenen sortida de vídeo però no de so).

4 passos per començar amb MAMEGUI64

Per a veure els jocs als quals pots jugar (jocs per als quals tens la ROM actual i que es troben a la carpeta /roms/), fes clic a l’entrada Disponible, a la barra lateral. Si aquest és el teu primer cop i no has omplert la carpeta /roms/, la columna Joc estarà buida.

Els desenvolupadors de MAME tenen una selecció de jocs al seu lloc web que els dissenyadors de jocs dels anys 70 i 80 han posat a la disposició del públic jocs gratis. Segueix aquests passos:

 1. Entra en aquesta pàgina per a navegar per la selecció de ROMs d’arcade gratuïtes; la selecció és bastant escassa, però hi ha més que suficients ROMs perquè puguis fer proves en la teva configuració d’emulació abans de començar el procés de cerca de jocs de ROM addicionals a Internet.
 2. Una vegada que hagis descarregat alguns, hem descarregat Side Trak i Alien Sorra, copia’ls a la carpeta /roms/.
 3. Els jocs no apareixeran automàticament a la pestanya Jocs disponibles, hauràs de reiniciar l’aplicació o anar a Veure – Actualitzar.
 4. Una vegada que el MAMEUI64 comprova el directori i després les ROMs que conté, apareixeran a la llista de jocs disponibles.

Val la pena assenyalar aquí que, a diferència de molts altres tipus d’emuladors, MAME pot ser bastant particular. El projecte està encara en desenvolupament actiu i millorant amb cada llançament…

 • Amb la finalitat de mantenir-se al dia amb les millores, les ROMs també s’actualitzen i es publiquen. És molt possible tenir una ROM que funcioni bé amb la versió 0.02 de MAME però que, en canvi, no funcioni correctament amb la versió 0.12.
 • Per a això, si realment et dediques a l’emulació de jocs arcade, val la pena mantenir la teva antiga còpia de MAME a mesura que actualitzis hores extres només per a assegurar la compatibilitat amb la teva col·lecció.

Com jugar amb MAMEUI64

Per a carregar el teu primer joc després de refrescar la interfície per a mostrar correctament les seves noves ROMs, simplement clica dret sobre ell i selecciona Reproduir. El joc carregarà i mostrarà una sèrie de pantalles abans de mostrar el joc tal com el veuria un jugador d’arcade -aquestes pantalles inclouen diagnòstics MAME i poden incloure la pantalla d’arrencada de la pròpia màquina arcade.
Una vegada que hagis fet clic en aquestes pantalles (sigui escrivint OK sigui prement Enter, depenent de la pantalla) el teu joc es carregarà:
Els botons predeterminats del controlador per a una configuració de teclat i ratolí són els següents:

 • 5 – Inserir Moneda
 • 1 – Inici
 • Fletxes – Moure
 • Ctrl – Botó d’acció 1
 • Alt – Botó d’Acció 2
 • Espai – Botó Acció 3
 • Ratolí – Control analògic (necessari per a alguns jocs)
 • P – Pausa
 • ESC – Sortir de MAME
 • F2 – Manera de servei
 • Pestanya – Menú Opcions MAME

Hi ha diverses coses que has de tenir en compte mentre jugues amb MAMI.

 1. En primer lloc, a diferència dels emuladors de consola, hauràs d’usar el botó 5 per a introduir un munt de monedes virtuals per a poder jugar.
 2. En segon lloc, vés amb compte amb la tecla ESC! És com si tirés de l’endoll de la màquina i el tragués de MAME i el portés a la interfície de MAMEGUI64!
 3. TAB és un dels botons més útils de l’emulador, ja que permet accedir ràpidament a una varietat de submenús útils com els enllaços de tecles (tant per a la interfície general com per al joc específic al qual està jugant si té enllaços de tecles especials).
 4. Si vols jugar amb els enllaços de tecles dins de MAME ( sigui per a canviar-los o bé per a gravar-los perquè puguis mapejar-los amb XPadder o una altra aplicació d’ajuda) només has de prémer Tab -> Input (general o aquest joc, depenent del que vulguis alterar) -> Player 1.

Allí trobaràs una autèntica llista d‘enllaços de tecles que pots canviar encara que, una vegada que superis les dues primeres dotzenes, comences a ficar-te en enllaços específics de jocs/hardware que s’utilitzen sovint per a jocs obscurs i d’especialització.

Una vegada que t’hagis familiaritzat amb els enllaços de tecles i/o configurat el teu controlador, tot el que et queda per fer és asseure’t i gaudir dels genials jocs retro!

Gemma
Etiquetes: