Jocs tradicionals per fer amb nens ─ Jocs de sempre!

la-xerranca
Compartir

 

De ben petits, a mitjans dels anys 80, durant l’era pre-Internet i abans de la Game Boy, jugàvem als parcs i les places amb els altres nens del veïnat i amb els companys de classe. També aprofitàvem al màxim l’hora del pati a l’escola. Ens divertíem molt sense cap de les tecnologies modernes d’avui dia! Eren jocs clàssics, rudimentaris, essencials: jocs tradicionals, en definitiva!

Els jocs tradicionals (o folklòrics) són aquells que es transmeten de nen a nen, de generació en generació, informalment de boca a orella, i la majoria dels jocs infantils inclouen almenys dues de les següents sis característiques en diferents proporcions: habilitat física, estratègia, atzar, repetició de patrons, creativitat i vertigen.  A YCOM et presentem 5 jocs tradicionals per fer amb nens.

 

5 jocs clàssics per fer amb nens

Els jocs infantils tradicionals es defineixen com “aquells que es juguen informalment amb un equip mínim, que els nens aprenen amb l’exemple d’altres nens i que poden ser jugats sense referència a regles escrites”. Aquests jocs solen ser jugats per nens d’entre 7 i 12 anys. Un plus, la majoria d’aquests jocs admeten modificacions o millores creant les teves pròpies regles. Usa la imaginació!

 

1. Quatre quadrats

Aquest joc de pilota es juga en una pista quadrada dividida en quatre caselles més petites, numerades de l’1 al 4.

 • Un jugador es troba en cadascuna de les caselles, amb el jugador de major rang en el número u, i el més baix en el número quatre. Han de passar-se la pilota entre els jugadors, rebotant una vegada en la casella de l’altra persona abans que aquesta persona l’atrapi.
 • La persona que està a la casella de sortida tria les regles. Qualsevol que violi les regles haurà de baixar de la classificació, o ser eliminat amb un altre jugador que passi a la casella 4.

Nombre de jugadors: Quatre, tret que s’alternin. Equip: Un guix i una pilota de joc.

2. Xuta la llauna!

Aquest joc és una variació del fet i amagar. Una persona o un equip de persones són designades com el que para i es col·loca una llauna al centre de l’àrea de joc.

 • Les altres persones fugen i s’amaguen mentre el “ell” es cobreix els ulls i compte fins a cert nombre. El que para després tracta de trobar a tothom.
 • Si una persona és etiquetada amb “ell”, entra en un cercle-presó  per als jugadors capturats! Si un dels jugadors no capturats aconsegueix xutar la llauna, els jugadors capturats són alliberats.
 • El joc acaba una vegada que tots els jugadors que no ho són estan dins del cercle-presó.

Nombre de jugadors: Idealment almenys tres. Equip: Una llauna de metall.

3. Captura la bandera

Aquest joc és més divertit quan es juga amb un grup gran!

 1. Divideix el grup en dos equips, cada equip té una bandera o un altre marcador a la base de l’equip.
 2. L’objectiu del joc és córrer cap al territori de l’altre equip, capturar la seva bandera i fer-la tornar fora de perill al seu propi territori.
 3. Pots etiquetar als jugadors “enemics” al teu territori, enviant-los a la teva presó! Poden ser trets de la presó per un membre del seu propi equip corrent cap al seu territori, etiquetant-los i tornant a ells, amb una persona alliberada permesa per cada fugida de la presó.
 4. De vegades es juga al fet que totes les persones a la presó podrien agafar-se de les mans i fer una cadena cap al seu propi territori, fent més fàcil que els membres del seu equip els etiquetin.

Nombre de jugadors: Un grup gran. Equip: Dues banderes o altres marcadors.

4. El Telèfon

Aquest joc és un en el qual la majoria de la gent acaba rient bastant, així que si estàs d’humor per a ximpleries, intenta-ho.

 • Els jugadors se senten en rotllana. Una persona inventa una oració o frase i la hi murmura a la següent persona.
 • Aquesta persona l’hi repeteix a la persona de l’altre costat.
 • Això continua al voltant del cercle.
 • Quan finalment arriba a l’última persona, aquesta persona diu la frase en veu alta. La hilaritat sobrevé! El missatge final sol ser bastant canviada des de l’oració inicial, ja que els errors tendeixen a agreujar-se a mesura que envolten el cercle.

Nombre de jugadors: Un petit grup. Equip: Cap.

6. Les Cadires

En un cercle, col·loca les cadires mirant cap a fora fins a un total d’una menys que el nombre de jugadors.  Quan la música comença, els jugadors caminen al voltant de les cadires. Quan para la música, els jugadors han de seure a la cadira més propera el més ràpid possible. L’únic jugador que no té una cadira queda eliminat! Després es retira una de les cadires i el joc continua. El jugador que se sent en la cadira final és el guanyador.

Nota:

Aquest joc es juga tradicionalment a l’interior, però també es pot jugar a l’exterior amb mobles d’exterior i un reproductor de música portàtil.

Nombre de jugadors: Un petit grup. Equip: Reproductor de música i cadires.

 

Aquests jocs tradicionals per fer amb nens són atemporals, traspassen les barreres espai-temps i perduraran, com totes les coses bones de la vida.

Gemma
Etiquetes: