L’experiència innovadora del film ‘Her’

Compartir

La pel·lícula d’Spike Jonze ‘Her’,  que encara és als cinemes, es basa en una idea molt original que donaria per varis tractats sociològics. Es tracta d’una metàfora de la interacció ‘robotitzada’ de les relacions entre les persones. Tal com li passa al protagonista, interpretat cautelosament per Joaquin Phoenix, quan sembla que ja no sap com portar el pes de la realitat del dia a dia, prefereix no enfrontar-se al present que li toca viure i es refugia en una realitat paral·lela, ‘virtual’.

La seva feina està directament relacionada amb els ordinadors i pateix com ningú la hipermecanització en que vivim. De fet, es guanya la vida reproduint cartes privades carregades de sentiments que la gent li encarrega perquè directament, no sap com gestionar una cosa tant íntima com aquesta. Phoenix mimetitza les cartes que envia ja que els seus clients li atorguen aquesta funció, per a la qual ell recorre a les màquines.

Malgrat que es dediqui a això, en el fons ell tampoc sap com expressar els seus sentiments obertament. Al llarg del film ell no s’expressa, es reclou en sí mateix, només sabem el que li passa quan li manifesta paraules a una màquina que té integrat un sistema informàtic anomenat “OI 2” individualitzat i que li diu com ha de sistematitzar la seva vida.

Her-Spike-Jonze

Del fet de no saber com expressar els sentiments en deriva la soledat i incomprensió que pateix el personatge enmig de la societat individualista actual, que és el tema central del film.

Fins i tot cal ressaltar el cromatisme dels colors que reconeixem durant la pel·lícula, associats a diversos elements: Amb el blanc dels elements informàtics que s’associa amb la claretat i l’ordre. I els colors vius com el taronja, el groc, que representen més el que té a veure amb la vida real, i alhora estan més associats al desordre.

Paradoxal que sigui a través d’una màquina, com l’home compregui les virtuts i defectes de la pròpia humanitat.
Veieu-la, que segur que no us deixarà indiferents!

 

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: