Microsoft prediu els resultats de l’Eurocopa

Compartir

La tecnologia de Bing, que ja ha predit reeixidament els resultats d’altres esdeveniments esportius, s’atreveix ara amb l’europeu de futbol que comença demà.

Demà comença a París la fase final de l’Eurocopa de seleccions de futbol. Quina guanyarà? Cadascú té els seus pronòstics, però Microsoft ho té clar: ara per ara, Alemanya, guanyant a la final a Espanya.

Novament, la multinacional de Redmond es llença a les arts endevinatòries, i al més pur estil Nostradamus (però amb molta més claredat en els seus enunciats) ens avança els resultats dels 51 partits que conformaran la fase final d’aquesta competició.

La tecnologia que equipa el motor de cerques Bing, prediu quina és la probabilitat que un equip guanyi un enfrontament, basant-se per a això en diverses dades estadístiques. A partir d’aquí, és tan senzill com calcular els resultats dels grups i les eliminatòries que es generarien fins a arribar a la final.

Així, per exemple, Bing prediu que el partit inaugural que enfrontarà l’amfitriona, la selecció francesa, amb la romanesa, acabarà amb victòria dels gals amb un 71% de probabilitats.

Aquestes prediccions estaran disponibles al cercador Bing a partir de demà mateix, i aniran essent actualitzades a mesura que el campionat evolucioni per tenir en compte les lesions de jugadors, o fins i tot les condicions meteorològiques.

És clar, però, que això ja no tindrà tanta gràcia com fer les prediccions des de bon principi, oi?

Les prediccions esportives de Bing empren un model de dues passes basat en la combinació d’estadística i anàlisi de dades procedents de cerques i de les xarxes socials. En primer lloc, Microsoft construeix un model estadístic que es basa en l’historial de cada equip (victòries i derrotes, marge de victòria, lloc de celebració dels partits, condicions climatològiques,…).

En segon lloc es combinen, a través de sofisticats models de matemàtica predictiva, les dades històriques amb la percepció dels aficionats analitzada en les consultes de milions d’usuaris a Bing i a les xarxes socials.

Per a l’Eurocopa 2016, Microsoft ofereix als aficionats les probabilitats de victòria, empat o derrota de cada encontre a través de tècniques d’anàlisi basades en l’aprenentatge automàtic dels ordinadors (machine-learning).

Microsoft va començar amb les seves prediccions futbolístiques amb la Copa del Món del Brasil el 2014, en la qual va encertar 15 dels 16 partits eliminatoris. A partir d’aquest moment, les prediccions de Bing també s’han fet per al Mundial de Futbol femení, i les principals lligues europees així com la brasilera, o la Champions League.

Fora de l’àmbit esportiu, Microsoft ha predit amb èxit alguns esdeveniments polítics, socials i culturals mundials de la talla dels Òscars, Eurovisió, les eleccions legislatives nord-americanes i el referèndum d’independència d’Escòcia, entre d’altres.

Guillem Alsina
Etiquetes: