Què fer si et pica una abella [Guia de primers auxilis]

picada-abella
Compartir

El clima càlid de l’estiu (que encara dura, fins el proper diumenge 23) és un brou de cultiu propici per als himenòpters (vespes i abelles). La conseqüència és que es registra un increment de les picades d’aquests insectes. Per a les persones amb una reacció al·lèrgica greu, la resposta correcta podria salvar-los la vida. Per a la majoria de les persones, una picada no causarà més que dolor, inflor i enrogiment al voltant de la picada, la qual cosa es coneix com una reacció local. No obstant això, un petit percentatge de persones són al·lèrgiques a les picades d’insectes i sofreixen una reacció molt més greu i perillosa, coneguda com a reacció generalitzada. Les picades en aquestes persones poden causar anafilaxia i poden ser mortals.

Per això, a YCOM t’ensenyem què fer si et pica una abella o una vespa en 8 passos.

 

Pas #1 Keep Calm

En primer lloc, quan et pica una abella, has de mantenir-se la calma! Els nervis en aquesta situació solament accentuen el problema.

Pas #2 Retira l’agulló

A continuació, cal treure l’agulló per evitar que s’expandeixi el verí. El més recomanable és que l’extracció la faci un professional sanitari, perquè es corre el risc, en cas de no realitzar-se bé, de ficar més verí en el cos o estendre la picada pel refregament. Altres fonts indiquen que també es pot treure l’agulló amb l’ungla o amb un objecte pla sense fulla com una targeta de crèdit. Però, sobretot, no estrènyer mai l’agulló per evitar que surti més verí.

Pas #3 Aplica-hi gel

El següent pas és aplicar gel a la zona afectada per la picada. El millor és introduir els glaçons en una tovallola i posar aquesta sobre la picada. L’aplicació de fang sobre la pell disminueix la grandària de la picada, però es corre el risc que es produeixi una infecció. Per això, és molt important mantenir neta la ferida. Per a això, el millor és rentar-la amb aigua i sabó.

Pas #4 Antihistamínics i antiinflamatoris

Per reduir la picor està indicat usar un antihistamínic i per alleujar el dolor i la inflamació es pot prendre un antiinflamatori (paracetamol o ibuprofèn). Els corticoides orals o tòpics també són una opció eficaç quan et pica una abella, però sempre sota prescripció mèdica.

Pas #5 Adrenalina per als al·lèrgics

En els casos de persones al·lèrgiques al verí que s’inocula en l’organisme amb la picada de vespes i abelles i que pateixen una reacció moderada o greu, l’ús d’auto injectors d’adrenalina és el tractament que pot salvar-los la vida. Una vegada posada aquesta injecció, el pacient ha d’acudir al servei d’urgències més proper.

Pas #6 Símptomes de la picada

Els símptomes que experimenten les persones al·lèrgiques als himenòpters després d’una picada són: dificultat per respirar, opressió en la gola, problemes per parlar, nàusees o vòmits, ritme cardíac o pols accelerat, pell amb coïssor severa, formiguejos, inflor o enrogiment i pèrdua de coneixement. Entorn del 3% de la població sofreix reaccions al·lèrgiques generalitzades després de la picada de vespes i abelles. La taxa de mortalitat anual és d’un 00,8 %, la qual cosa suposa que tres o quatre persones poden morir per aquesta causa.

Pas #7 Prevenció

La millor forma de contrarestar el risc de les picades dels himenòpters és la prevenció. Recomanem, en el cas de les abelles, evitar vestir-se amb roba de colors molt vius (vermell, morat, groc, etcètera), ja que, com les flors, aquests colors vius atreuen les abelles. Igualment, cal evitar l’ús de perfums.

Pas #8 No vagis descalç!

La prevenció de les picades de les vespes s’aconsegueix no deixant escombraries ni menjar a l’aire lliure (són insectes carnívors). No cal caminar descalç pel camp ni per zones enjardinades. Tampoc cal introduir les mans en forats. Les vespes fan els seus nius en dos llocs: el sòl (beçulls) i l’aire (polistes).

Pas #9 Vacunar-se

En els casos de pacients amb quadres generalitzats (urticàries, anafilaxis), es planteja la possibilitat de la vacunació, que és l’únic tractament curatiu amb una efectivitat propera al 90-95 per cent. D’altra banda, afirma que les persones amb quadres generalitzats al·lèrgics a les picades d’himenòpters han d’aprendre a auto injectar-se adrenalina en cas d’una reacció moderada-greu, ja que això els salvarà la vida si sofreixen noves picades.

Imprescindible!

La majoria de les picades d’insectes per a algú que no és al·lèrgic no necessiten més que primers auxilis a casa. Llavors pots evitar més picades usant roba protectora i repel·lent d’insectes. A més, mira de mantenir-te allunyat de les zones infestades i dels nius d’abelles.

Gemma
Etiquetes: