Què fer si et pica una medusa [I què NO fer!]

picades-de-meduses
Compartir

 

Les meduses, en alliberar les seves toxines, produeixen una reacció dolorosa que ha de tractar-se immediatament amb aigua marina per no empitjorar aquesta sensació. La fotoprotecció posterior evita l’aparició de cicatrius.

No hi ha un remei universal contra la picada d’una medusa, ja que depèn de l’espècie de medusa de la qual es tracti, però sí que hi ha un cert consens respecte a què cal fer a peu de platja per calmar els efectes quan aquest petit animal inocula el seu verí en la pell. A YCOM t’expliquem què fer si et pica una medusa.

 

Com actuar en cas de picada de medusa

El contacte amb les meduses produeix inflamació i enrogiment de la pell, a més d’una sensació de cremor immediata.
En casos extrems, pot produir-se una reacció al·lèrgica a la toxina que fins i tot pot arribar a causar un xoc anafilàctic. Factors com la densitat de cèl·lules urticants (variable segons l’espècie), la zona afectada, l’edat i l’estat de salut de la persona influeixen en la gravetat del procés. És important tenir en compte que, una vegada mortes i encallades a la sorra, les meduses encara poden ser perilloses durant diverses setmanes.

El verí de la medusa està contingut en una sèrie de cèl·lules que s’adhereixen a la pell de la persona. La picada és dolorosa però no sol ser greu. Les anemones i els corals provoquen una reacció similar.

I què fer si et pica una medusa, primer de tot? Sortir de l’aigua i evitar la temptació de rascar-te ni fregar-te la ferida! A continuació:

  • Renta la zona amb aigua marina. Si la picada és d’una medusa tropical, aplica-hi vinagre o suc de llimona.
  • Lleva les restes o trossos de medusa que han quedat incrustats a la pell amb i pinces o amb la mà sempre que estigui ben protegida amb guants.
  • Aplica fred (per exemple, una comprimida fregeixi), sense fregar, durant uns 15 minuts per alleujar el dolor usant una bossa de plàstic. Si uses gel evita el contacte directe amb la pell. Els experts desaconsellen que el gel tingui contacte directe amb la pell perquè l’aigua de l’aixeta o aigua dolça pot irritar més la zona.
  • Si és possible, eleva i subjecta la part afectada per reduir la inflor.
  • Si es presenten símptomes com a malestar general, cefalees, marejos, nàusees, vòmits o enrampades musculars vés-te’n a l’hospital més proper. Procura informar a l’equip mèdic de quin tipus de medusa es tractava.
  • Poden necessitar atenció especial els grups més vulnerables com a nens, persones majors o amb al·lèrgies.
  • Desinfecta la picada amb alcohol iodat 2-3 vegades al dia durant 2-3 dies durant 48- 76 hores.

Què NO fer si et pica una medusa

Una vegada s’entra en contacte amb les cèl·lules urticants de les meduses, alguns dels errors més comuns són utilitzar vinagre, orina o aigua dolça per minvar el dolor i eliminar les toxines; però poden produir just l’efecte contrari al desitjat.

Respecte al vinagre, matisem, sí que pot utilitzar-se per tractar algunes espècies tropicals; però no per les que es troben al Mediterrani!

  • No et dutxis o rentis la zona amb aigua dolça.
  • No apliquis calor ni exposis la zona picada al sol.
  • No gratis ni refreguis la zona afectada, ni amb la tovallola ni amb la sorra.

Per prevenir, al marge de parar esment a les indicacions informatives de les platges sobre la presència de meduses, poden utilitzar-se barreres com a robes o cremes solars.

També existeixen productes repel·lents que actuen evitant que els animals identifiquin la pell humana com un element extern, per la qual cosa no s’activa el mecanisme de descàrrega de cèl·lules tòxiques.

Recorda!

No existeix un remei general però sí que es pot tractar la picada amb aquests consells. I sobretot, el consell número 1 a què fer si et pica una medusa és que cal tenir paciència!

Gemma
Etiquetes: