Què fer si et trobes un gos abandonat ─ ACTUA!

gosset-frenchie
Compartir

Pels qui som amants dels animals trobar-nos un gos o una gossa abandonat/da pot suposar un dels pitjors moments de la nostra vida. Vols ajudar-lo/a i no saps com, el gos/sa està espantat i fuig, o fins i tot es mostra agressiu amb nosaltres. La predisposició a intervenir és alguna cosa individual, depèn de l’educació rebuda, de la sensibilitat personal… però el mínim que hauríem de fer és no mirar cap a un altre costat.  Si ets una persona a la qual no li resulta indiferent trobar-se amb un gos perdut al carrer, segurament et preguntaràs què és el millor que pots fer per ajudar a l’animaló indefens.

A YCOM et donem unes pautes d’actuació i t’ensenyem què fer si et trobes un gos abandonat.

 

Què fer si trobes un gos perdut?

El primer que has de fer és intentar identificar a l’animal per establir si s’ha perdut o ha estat abandonat. Segueix els següents passos:

 • Acosta’t molt tranquil·lament per no espantar-ho i parla-li afectuosament per entrar en confiança.
 • Una altra opció és oferir-li menjar, ja que segurament estarà famolenc.
  Si permet que ho toquis, fixa’t si porta una xapa identificadora. En cas afirmatiu, és molt probable que puguis contactar fàcilment als seus amos, que segurament ho estaran buscant amb ànsies.
 • No perdis les esperances si no porta un collaret amb identificació. Potser el gosset/a té un microxip on hauria de figurar la informació sobre els seus amos.
 • Intenta posar-li una corretja per traslladar-ho fins a un veterinari i que llegeixi les dades contingudes en el xip. Recorda que ha de fer-ho de forma gratuïta.

Què faig si el gos no està identificat?

Encara que és obligatori que els gossos portin microxip per a la seva deguda identificació, pot succeir que l’animal que vas trobar no ho tingui. En aquest cas, no desisteixis de l’opció de seguir buscant als seus amos.

Prova amb les següents opcions:

 • Fes-li una foto i enganxa cartells als llocs propers on l’has trobat amb les teves dades perquè et contactin.
 • Publica la informació en els llocs d’Internet dedicats a mascotes perdudes i abandonades.
 • Revisa regularment aquests llocs per comprobar una resposta al teu avís o per revisar els anuncis de gossos extraviats que potser han realitzat els seus propietaris.
 • Utilitza també les xarxes socials i demana-li als teus contactes que t’ajudin en la tasca de compartir la informació.
 • Sol·licita a les emissores de radi o televisió locals que difonguin dades sobre l’animal trobat.

Què fer mentrestant

Mentre esperes donar amb els amos del gos/sa, has de decidir què fer provisòriament amb ell.

Si no pots habilitar-li un espai a casa teva, esbrina si hi ha veïns, amics o familiars que puguin quedar-se’l durant un temps, almenys!

Esgotades aquestes possibilitats, una altra alternativa és que el portis a algun refugi per a animals, però solen estar abarrotats. Si no poden rebre’l, de totes maneres deixa el cartell amb les dades de contacte, per si algú s’acosta fins allí a la recerca del gos o gossa.

Alternatives si els amos del gos no apareixen

Considera l’opció que els amos del gos o gossa perdut/da no apareguin.

Si no vols o no pots adoptar-ho, intenta trobar-li una nova llar.

Esgotades les possibilitats entre les persones més properes, torna a utilitzar els mateixos mitjans que vas emprar per donar la informació sobre l’animal que havies trobat.

Insisteix amb les protectores! Encara que no tinguin espai per tenir-lo, solen ocupar-se d’intentar situar a la mascota abandonada amb nous amos.

Si et decideixes per l’adopció…

Si finalment et decideixes a adoptar al gosset o gosseta que t’has trobat, tingues present que hauràs de complir una sèrie de responsabilitats amb ell.

 • Concorre una vegada més al veterinari per identificar-lo degudament.
 • El metge haurà de també realitzar-li una revisió general, desparasitar-lo i indicar-te un calendari de vacunació.
 • Consulta-li també sobre les millors opcions per alimentar-ho de forma adequada.

Lamentablement, l’abandonament d’animals va augmentant cada dia. La mala situació econòmica no ajuda sobre aquest tema i és així com les altres mascotes queden sense llar.

No a la indiferència!

També existeixen els casos de la tinença irresponsable. Hi ha els qui consideren als animals domèstics com a objectes que poden usar-se i tirar-se quan s’avorreixen d’ells.

Per aquests motius, les protectores no donen proveïment i, en molts municipis, encara se segueix utilitzant l’opció del sacrifici dels animals que no són reclamats.

Davant aquest panorama, el pitjor que fer si et trobes un gos abandonat al carrer és passar de llarg.

La indiferència no ajudarà a resoldre el problema. Intenta ser part de la solució!

Gemma
Etiquetes: