Què fer si et trobes un porc senglar ─ Consells S.O.S!

porc-senglar
Compartir

 

El boom d’aquesta espècie ha provocat que en alguns nuclis urbans o periurbans hi hagi molts contactes entre persones i senglars. A Collserola, per exemple, la densitat d’aquest animal supera àmpliament la capacitat de la zona, la qual cosa provoca que moltes vegades aquests animals baixin a la ciutat a l’estiu buscant aigua o recursos.

Les trobades amb senglars podrien ser perillosos si no actuem correctament! Per això, a YCOM et donem unes pautes i consells per saber què fer si et trobes un porc senglar!

Dades curioses sobre els senglars

El senglar no és tan fer com ho pinten!

  • Són animals sociables que es reuneixen en grups matriarcals, dirigits sempre per la femella de major edat.
  • Una vegada compleixen l’any, els mascles solen portar una vida en solitari excepte en el període de zel, de novembre a gener, en el qual busquen femelles receptives.
  • Els cadells neixen amb unes característiques franges longitudinals en el pelatge al llarg del seu cos, sel’s anomena ratllats, passant a ser anomenats rogencs, quan, després d’uns mesos, el color del pèl es torna d’un vermell uniforme.
  • També en varia la grandària. Així, els exemplars orientals de l’espècie poden arribar a pesar fins a 350 quilos, mentre que els occidentals, menys voluminosos, no solen sobrepassar els 200 quilos.
  • Un senglar, amb els seus afilats ullals, és un animal que pot ser perillós si som víctimes d’un atac.
  • A més, les ferides produïdes pels seus ullals fàcilment se’ns complicarà amb alguna infecció.
  • Un senglar, com tots els animals salvatges, només ataca quan es veu acorralat o per protegir la seva prole.
  • El millor que fer si et trobes un porc senglar, és quedar-te quiet/a i si veus que no marxa, retrocedir a poc a poc i deixar-li “espai” perquè no se senti en perill.

Consells per actuar davant un porc senglar

Segons el comportament podrem diferenciar dos grans grups de senglars.

D’una banda trobarem senglars salvatges que no tenen contacte amb l’home i, d’altra banda, aquells habituats a les persones. Els últims s’aprofiten dels recursos i aliment que els proporcionem i, per tant, tenen menys por (acostant-se més a nosaltres). També solen ser més grans i corpulents, ja que estan millor alimentats.

Cal fer especial esment al cas de les femelles que es mouen amb les cries, ja que és probable que alguna d’aquestes últimes se’ns acosti i la mare es mostri agressiva per defensar-la. En aquests casos es recomana augmentar totes les precaucions i intentar no espantar-les.

Però què fer si et trobes un porc senglar cara a cara?

Abans de res, podem pensar a fer una mica de soroll per espantar-los, sempre que estiguin lluny.

Cal recalcar el fet que depèn de la distància a la qual es trobin. Hem de recordar que ells intenten fugir si veuen perill i ho poden evitar. Però en el cas que estiguin a prop, hem d’evitar fer moviments o sorolls bruscs, ja que ho podrien interpretar com una amenaça directa i enfrontar-se a nosaltres.

Encara que sembla lògic, no cal acostar-se més. No es tracta de mascotes, sinó d’animals que viuen en un entorn natural i, per tant, ens poden veure com una amenaça directa si ens acostem. A més, en el cas de trobar-nos amb ells, hem d’intentar amagar el menjar per no facilitar que s’acostin de forma agressiva robar-ho.

Amb aquestes mesures segurament no tindrem cap problema en el cas que ens topem amb senglars. Recorda que tot depèn del context i que hem de valorar la distància a la qual es troben. Sempre serà millor mantenir la calma i evitar fer sorolls o moviments bruscs, però en un cas donat i si es troben a una gran distància, intentar espantar-los podrà evitar que se’ns acostin més.

És un dels animals més comuns a les nostres muntanyes; per això, hem de saber què fer en cas de trobar-nos amb un. Igual que la resta d’animals, si detecta la nostra presència, el més probable és que emprengui la fugida. Però si se sent amenaçat o acorralat, o té a les seves cries a prop, és possible que l’animal decideixi defensar-se del que creu una agressió.

Si et trobes amb un senglar que no escapa, el primer que has de fer és quedar-te quiet/a, davant la qual cosa, l’animal optarà per escapar. En cas que tingui cries, és possible que l’animal s’acosti, a entre 5 i 20 metres, i grunyi per donar temps al fet que les seves cries estiguin fora de perill.

Una vegada que estiguin fora de perill, el senglar seguirà a les seves cries. La clau és no entorpir el camí de les cries perquè l’adult no se senti amenaçat.

Gemma
Etiquetes: