Rituals i supersticions de Cap d’Any

rituals-de-cap-dany
Compartir

El 31 de desembre, data màgica i dia per a festejar amb la família i fer un balanç de tot allò que ha succeït al llarg de l’any. Per a molts, aquest balanç inclou, a més a més, els populars ‘averanys’ de cap d’any, costums originaris de França, que no podem passar per alt sobretot si som supersticiosos (o no, però seguim les tradicions “per si de cas”). Petits rituals que es repeteixen cada any i determinen la forma en què entrem en el nou any…

 

20 averanys típics per la Nit de Cap d’Any

Des d’YCOM t’expliquem (o et recordem) una sel·lecció amb els 20 rituals o averanys – en paraules de l’IEC (Institut d’Estuds Catalans), “un presagi o senyal de cosa futura”, més màgics de la Nit de Cap d’Any.

#1 Roba interior groga o vermella, per a la prosperitat. És un dels més comuns, segons la tradició, s’ha d’usar a l’inrevés abans de la mitjanit i, després, de la forma habitual per a atreure l’amor i els diners en el nou any.

#2 Els raïms, per als desitjos. A mesura que es mengen 12 raïms abans de la mitjanit, es demana un desig per cada fruita ingerida.

#3 La volta a la poma o illa de cases, per als viatges. Es diu que sortir a mitjanit amb una maleta a fer una volta, promet viatjar al llarg de l’any.

#4 Espigues de blat, per a la bona sort. Un ram posat el primer de gener a la casa, protegirà l’habitatge i atraurà la prosperitat.

#5 Ou, per als presagis del nou any. Quan arribin les 12 de la nit, la tradició diu que s’ha de ficar un ou dins d’un got transparent amb aigua. Després s’ha de col·locar sota el llit durant 24 hores. A continuació, es formarà una figura per a interpretar així:
-Si la clara es torna com un vaixell, augura un viatge llarg.
-Si té forma de casa, hi haurà canvi d’habitatge.
-Dues figures amb bombolles, signifiquen núpcies.
-Si hi ha moltes bombolles, simbolitzen molts diners o si per contra, hi ha poques bombolles, s’atribueixen a la seva mancança.
-Si es forma una taca fosca, significa dol.
-Si no hi ha cap forma i l’ou s’enfonsa, es creu que vindran desgràcies i un any de mala sort.

#6 Llums enceses, per a l’energia. Es creu que si es mantenen totes les llums de la casa enceses a mitjanit, s’atrauran good vibes a la llar.

#7 Roba interior vermella, per a la passió. El vermell és per excel·lència el color de la sensualitat. Si l’objectiu és aconseguir parella, aquest és el ritus ideal per a portar el 31 de desembre.

#8 Monedes a les butxaques, per a l’abundància. Un dels costums més populars consisteix a omplir les butxaques amb bitllets o asseure’s per alguns minuts damunt d’aquest perquè no es vagi de les mans.

#9 Escombrar la casa, per a treure males energies. És símbol de renovació per al nou any que comença. Una altra opció és treure el que ja no s’usa o està danyat per a treure a relluir tot el net.

#10 Abraçar a algú del sexe oposat, per a l’amor. Quan arriba la mitjanit i tots s’acosten a desitjar-se un pròsper nou any, la idea és abraçar a una persona del sexe oposat, perquè a més de ser de bona sort, es diu que és ideal per a la prosperitat en l’amor.

#11 Espelma blanca, per a l’harmonia a casa. Aquest element pot generar una sensació de pau i tranquil·litat a la casa. També, renova les energies.

#12 Patates sota el llit, per a saber la situació econòmica. Per a complir l’objectiu s’han de seleccionar tres patates. Una s’ha de pelar completament, una altra es deixa a mitjà pelar i l’última es manté amb tota la seva pela. En arribar la mitjanit, s’han de ficar sota el llit amb la llum apagada. El primer de gener, s’agafa una de les papes, si treus la que està pelada significa que no t’anirà gaire bé; la mig pelada és una situació fifty-fifty; i la que està sense pelar, augura fortuna.

#13 Grans, perquè no faltin els aliments. Aquest averany diu que, si s’omplen les butxaques amb aquest tipus de menjar, especialment amb llenties, això atraurà els diners i mai faltarà la bona teca a la casa.

#14 Herbes, per a la fortuna. Consisteix a prendre un bany amb herbes amargues per a netejar totes les males energies i els bloquejos que s’han tingut durant l’any. Les més recomanades per al procediment són: Obre Camins, Malva, Milfulles, Romaní i Ruda.

#15 3 salts. Fer tres salts amb una copa de cava a la mà.

#16 Ballar al voltant d’un arbre. Es creu que ballar al voltant d’un arbre, a l’aire lliure, durant la transició d’un any a un altre porta sort i prosperitat.

#17 Ulls maquillats. Els antics egipcis creien que el maquillatge impedeix als mals esperits que entrin pels ulls.

#18 Buscar una papallona blanca: Si la primera papallona que es veus (volant) en el nou any és blanca, significa que l’any serà molt pròsper.

#19 Portes obertes. Les portes i finestres de la teva casa han d’estar obertes durant tota la Nit de cap d’any per a començar sense problemes el Nou Any.

#20 Començar amb el peu dret: Sortir de casa en el moment de les campanades amb i tornar a entrar amb el peu dret. Així començaràs el nou any de la millor manera possible!

Els japonesos segueixen la tradició del Hatsuyume: la importància que el primer somni de l’any sigui positiu.

Per als japonesos el primer somni de l’any o Hatsuyume, que correspon a la nit de l’1 al 2 de gener, té una simbologia especial. Somiar amb el Mont Fuji, un falcó o una albergínia és el desig de tot japonès per a assegurar-se un any de sort i felicitat.

Com a costum, col·loquen una imatge del takarabune sota el coixí com una espècie de segur contra primers somnis de mal averany. El takarabune és el “vaixell del tresor” en el qual apareixen els Set Déus de la Fortuna representats normalment. Tenir aquesta imatge sota el seu cap quan caus adormit o adormida era tradicionalment una forma d’augmentar les possibilitats de tenir un bon somni. Si el somni no és propici, d’altra banda, sempre pots acabar amb els seus efectes simplement llançant la imatge al riu…

 

Vosaltres… què li demaneu al 2019? Potser heu tancat l’any amb molta fortuna i us ha tocat La Grossa

Gemma
Etiquetes: