Sant Joan 2017: els millors plans per no quedar-se a casa

Compartir

La nit de Sant Joan és la més curta de l’any però també una de les més esperades perquè inaugura l’època d’estiu. El solstici d’estiu és una de les tradicions més celebrades i antigues als Països Catalans i cada vegada hi ha més plans per no passar la nit del 23 al 24 de juny a casa.

La foguera ha esdevingut un símbol d’aquesta nit i de germanor entre els territoris de parla catalana. La matinada del 22 al 23 de juny, centenars de voluntaris i equips de foc recullen la Flama del Canigó que es renova al cim d’aquesta muntanya del Pirineu català i la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan.

 

Foguera i correfocs

Gairebé totes les ciutats catalanes de nord a sud i d’est a oest organitzen activitats populars per fer al voltant de la foguera de Sant Joan. Els carrers de les localitats s’omplen de petards, bengales i fogueres enceses amb la Flama del Canigó. També són un clàssic les celebracions a les platges de les poblacions costaneres, en altres localitats a Artés (Bages) celebren un correfoc, i a Palamós, Reus i Olesa de Montserrat aprofiten per celebrar la seva proposta major. Però aquests només són alguns dels exemples de la gran festa.

12021673053_0f58591eaa_b

 

Les falles del Pirineu                                                                                                                                                

Els Pirineus ja han inaugurat la temporada de Falles, una festa declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Més de mig centenar de municipis dels Pirineus mantenen fins al juliol la celebració ancestral que té com a gran protagonista el foc. La falla és un tronc o teia encesa, com una torxa. Els fallaires (originalment joves solters) baixen des de la muntanya amb les falles enceses. És anterior a la pràctica de les fogueres i és comú en diferents poblacions dels Pirineus. Les falles acaben en una foguera al mig del poble després d’haver-ne recorregut els carrers per espantar els mals esperits. Finalment, els veïns de la localitat acaben dansant aquesta nit al voltant de la seva foguera.

Falla_encesa

 

La nit de les bruixes                                                                                                                                                    

La ciutat d’Altafulla es prepara cada any per la seva famosa nit de les bruixes. La ciutat es vesteix de penombra amb teranyines gegants, gats negres, mussols i bruixes que durant tot el cap de setmana acompanyen el mercat esotèric i artesà que hi té lloc. Després del correfoc dels Diables Petits d’Altafulla, hi ha l’arribada de la flama i el Sopar Popular. Més tard hi ha un ball Popular amb les bruixes i els tradicionals rituals on es recorden les anècdotes més extraordinaris del territori.

7434232078_79690a47e2_b

 

Festival Clownia                                                                                                                                                              

I per aquells anys qui li agrada la música, la quarta edició del Festival Clownia se celebra durant aquest cap de setmana a Sant Joan de les Abadesses. Una trentena de grups com Manel, l’Adhesiu, Gossos o Zoo passaran pels diferents espais de l’esdeveniment organitzat pel grup Txarango que també presenta el seu darrer disc. Aquest any el festival inclou un nou escenari a Camprodon per on passaran per exemple, els integrants de la banda Gertrudis. El festival amplia l’espai de circ Ciutat Clownia i les propostes de l’Espai Consciència on s’abordaran temes com l’educació o la situació dels refugiats.

 

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: