Tot el que necessites saber sobre el tancament dels 9 canals de la TDT

Compartir

Ahir a la nit van desaparèixer 9 canals de la TDT: Nitro, Xplora i La Sexta 3, del grup A3; La Siete i La Nueve, de Mediaset; MTV, Intereconomía , AXN i Teletienda.

La història comença l’any 2010, quan el govern del PSOE va arribar a un acord amb el lobby UTECA, associació que agrupa les televisions comercials, per tal de concedir sense concurs els canals esmentats. Això va ser possible amb les noves lleis i els nous espais que van sorgir amb la TDT.

Aleshores ja va haver-hi molta polèmica al respecte, ja que molta gent dubtava de la legalitat d’aquest procés. És per això que aquestes accions van ser denunciades per diversos col·lectius, partits polítics i empreses. El 2012 una sentència obligava a eliminar els canals, però no va ser fins fa 6 mesos que el Tribunal Suprem va posar data per al tancament: avui 6 de maig. La lluita per recuperar els drets dels espais televisius ha estat llarga, però després de diverses apel·lacions, la decisió és totalment definitiva i no hi haurà marxa enrere.

La mateixa associació que es va veure implicada, UTECA, ha estat la força que més soroll ha fet aquestes últimes setmanes, però sense èxit. Argumenta que aquesta mesura tira per terra les inversions realitzades durant anys i pot costar molts llocs de treball, a més de veure’s reduïda l’oferta de canals. De fet, la lluita per indemnitzacions encara durarà molts anys més.

Aquestes últimes setmanes hem pogut veure diverses campanyes per intentar explicar el problema i demanar la retirada de la sentència. Un exemple és la campanya a change.org organitzada per Vertele, però malgrat aconseguir 140.000 signatures, tampoc ha servit de res. Diversos famosos, empreses i associacions també han demanat per activa i per passiva la retirada de la sentència, el cas més comentat aquests dies ha estat el de l’AUC, Associació d’Usuaris de la Comunicació.

També diversos programes de televisió i de ràdio s’han sumat o s’han fet ressò del manifest, com “En l’aire” o “El Intermedio”.


A les xarxes socials també hem vist molta activitat. Sota el hashtags #contraelapagon, que va arribar a ser Trending Topic, els usuaris han mostrat la seva indignació, però també s’han sumat cares conegudes del món de la televisió, com Ana Pastor, Alberto Chicote, Tania Llasera, etcètera.

A partir d’ara i segons marca la llei, s’hauria de convocar un nou concurs per adjudicar els espais, però tampoc és segur. De fet, al marge de l’esmentada sentència del Tribunal Suprem, que obliga al tancament d’aquests 9 canals, hi ha un altre recurs interposat que, de prosperar, podria obligar al tancament de vuit canals més de TDT. Aquestes decisions podrien ser evitades per l’actual Govern d’Espanya si es decideix a canviar la llei o directament a actuar d’alguna manera, però sembla que no hi estan interessats.

I és que paral·lelament existeix un altre problema anomenat “dividendo digital”. El Govern està obligat a alliberar la freqüència 800 Mhz, que són les utilitzades per les televisions per a l’ús de les comunicacions mòbils. El tancament de canals facilitarà l’avançament del desplegament de LTE (4g) a Espanya i precisament les cadenes que desapareixen ocupen la freqüència dels 800 MHz. D’aquesta manera, amb el tancament dels canals gràcies al Tribunal Suprem, el govern del PP s’estalvia haver de fer una mudança d’espai o prendre decisions molt difícils.

1_c512279222

Per tant, la decisió, ja executada, és irrevocable, i només la cadena Xplora ha anunciat que a partir d’ara passarà a ser un canal per Internet, mantenint la mateixa programació. De les altres 8 cadenes no tenim notícies, però els rumors apunten a que no hi haurà més sortida per aquestes plataformes. El que sí que passarà amb els programes més populars de canals com Nitro o LaSexta3 és que quedaran re-organitzats en els altres canals com Antena 3, la Sexta o Telecinco, com “Crimenes imperfectes”  o “El Chiringuito de Jugones”.

Com a curiositat, Vertele va realitzar una enquesta per conèixer quina cadena salvarien els usuaris, i aquest ha estat el resultat:

apagonencuesta

FONT

Últimes entrades de Arnau Sanz Ardanuy (Veure'ls tots)
Etiquetes: