Com treballar la por a la foscor ─ SOLUCIONA-HO!

por-a-la-foscor
Compartir

 

La por és una reacció de protecció de l’organisme per fugir de les situacions que s’entenen com a perilloses. Una de les pors més viscudes i soferts pels infants, principalment entre els 3 i 8 anys, és la por a la foscor. No se’n coneixen les causes, però tot pot estar relacionat al coneixement propi del desenvolupament infantil. La por a la foscor pot néixer després que el nen o nena hagi escoltat algun conte, vist una pel·lícula o fullejat algun llibre: és quelcom molt habitual. Una imatge, una experiència o simplement la imaginació, pot despertar la por a la foscor en els infants. Des d’YCOM t’ensenyem com treballar la por a la foscor dels petits de la casa.

Per què els nens tenen por a la foscor

Un altre motiu que pot causar por als infants és un canvi de casa. La nova habitació pot despertar la seva imaginació cap al desconegut!

 • La por a la foscor, normalment, apareix a l’hora de dormir. Quan un nen o nena demana als seus pares que no li apaguin la llum, pot estar volent allargar el seu dia i també desitjar no tenir por d’estar en la foscor.
 • Els infants solen relacionar la foscor amb la solitud i el desemparament. També, la poca visió fa volar la imaginació i sospitar que la foscor amaga a persones desconegudes o monstres sota el seu llit, dins del seu armari o darrere de les cortines de la seva habitació!
 • Un simple soroll pot representar una nova amenaça, que ve d’algun fantasma o d’una altra criatura de la seva imaginació. En molts casos, la foscor representa la fi del dia, el terme de les activitats i dels jocs. Quan arriba la foscor, els pares marxen i ja no es pot llegir ni jugar, ni fer res divertit. En aquest cas, no es tracta de por i sí d’inquietud pel que ja no pot fer, per la impotència.

Solucions contra la por a la foscor dels nens

A l’hora de treballar la por a la foscor, pots identificar que el rebuig del teu fill o filla està relacionat amb la fi de les activitats. El que vol el teu fill o filla és seguir jugant i estar amb els seus pares, tanmateix no existeix un altre remei que ser ferms. És l’hora d’anar-se’n cap al llit i acomiadar-se amb un petó! El nen acabarà aprenent que les seves excuses no funcionen i s’adormirà.

 • En el cas que valoris que el teu fill o filla té por i està molt espantat, no s’ha de menysprear la situació. En aquest cas, s’ha de parlar amb el nen, demostrar-li afecte i comprensió.
 • Convé prestar-li una mica més d’atenció, explicar-li un conte alegre i positiu o xerrar sobre les experiències del dia. L’ajudarà a distreure’s fins que agafi el son.
 • Les petites llums en els endolls de les parets o els llums de llum tènue són una bona solució perquè el nen no estigui en total foscor i sol donar bons resultats.
 • Una altra alternativa és regalar al nen o nena un peluix que li faci companyia o que necessiti la seva cura, ja que l’ajudarà a sentir-se més abrigallat.
 • Perquè se senti més segur/a, no tanquis les portes de les habitacions o deixa alguna llum encesa com la d’un passadís, per exemple.

Jugar en la foscor per combatre la por dels nens

Alguns experts en temes de somni recomanen jugar en la foscor durant el dia, amb les persianes de l’habitació baixades.

 • D’aquesta forma, es desmitifica la foscor com a tal i el nen o nena es familiaritza amb l’absència de llum. Aquesta activitat permet al nen gaudir amb jocs com les ombres dels dits en la paret, la cerca de coses amagades o les endevinalles sobre el que està tocant i no veu.
 • Inventar secrets per acabar amb els monstres també ajuda al nen o nena a dominar la por a la foscor.
 • Un altre suggeriment seria tranquil·litzar al nen o nena abans que se’n vagi al llit. Un conte, un bany amb oli de melissa o camamilla, una cançó o una música tranquil·la poden ajudar al fet que es relaxi.
 • Als infants els encanta el massatge també. Res més favorable i relaxant! Solament en els casos més greus, quan la por ja impedeix que el nen o nena dormi les hores necessàries per al seu benestar o quan no funcionin cap de les alternatives esmentades, és recomanable l’ajuda i l’orientació d’un psicòleg.

Fins aquí aquest post sobre com treballar la por a la foscor dels infants. Recorda que la por a la foscor és una circumstància comuna dins de l’etapa evolutiva del teu fill o filla.

Segueix els nostres consells i bona nit!

Gemma
Etiquetes: