Com treure la cera de la roba ─ 3 mètodes infal·libles!

espelmes-daniversari
Compartir

 

 

Un dels danys col·laterals d’una festa d’aniversari infantil, són les taques de cera! Quan la cera d’espelma fosa es vessa sobre la roba, genera taques que sovint semblen molt difícils de netejar. No obstant això, existeixen alguns trucs per netejar-les en pocs passos, de forma natural i sense emprar substàncies abrasives. Aquest article apunta diversos consells per llevar les taques de cera dels teixits, explica per què les que deixen les veles de colors resulten una mica més difícils i també detalla com netejar la cera adherida al sòl. Des d’YCOM et presentem com treure la cera de la roba amb 3 mètodes diferents.

Aprèn a treure les taques de cera de la roba amb aquestes tècniques senzilles i casolanes

 

3 Trucs per treure la cera de la roba

Les taques de cera d’espelma a la roba es presenten sovint com un veritable desafiament, i fins a la dificultat per llevar-les sembla condemnar a la peça a una convivència perpètua amb elles. No obstant això, existeixen alguns trucs per treure la cera de la roba i evitar que quedi impregnada en la tela de forma definitiva.

Si alguna peça està tacada amb cera d’espelma el primer és esperar al fet que s’assequi completament. Intentar treure una taca de cera calenta solament farà que s’estengui més i empitjorarà les coses. Si vols accelerar el procés pot posar la peça al congelador uns minuts!

Amb calor

Aquest és el truc més efectiu per treure la cera de la roba.

Una vegada que la cera s’hagi endurit raspa la taca amb un ganivet sense tall. Elimina d’aquesta forma tanta cera com puguis sense danyar la peça de roba. Després col·loca-hi paper absorvent en ambdues cares de la taca i usa una planxa a temperatura baixa per fondre-la.

No és necessari passar la planxa, tan sols col·locant-la damunt de la taca la cera es fondrà i serà absorbida pel paper. No usis la planxa amb vapor! Pots reemplaçar la planxa amb un assecador de cabell o una cullera calenta. És possible que hagis de repetir el procés usant nou paper absorbent. Fes-ho fins que tota la cera sigui absorbida.

Després d’haver planxat la cera agrega llevataques i deixa’l actuar durant uns minuts. Pots després rentar la seva peça com de costum.

Amb fred i aigua bullent

Deixa durant una hora la peça de roba dins del congelador. En aquest temps la cera quedarà tan dura que podràs treure’n l’excés amb les mans. Si la taca està localitzada pots posar-la cap avall sobre una olla o recipient, just al mig. Assegura la peça amb cintes elàstiques al voltant de la vora de l’olla.

Aboca aigua bullent just sobre el revers de la taca. La calor farà que la cera es fongui i caigui amb l’aigua dins de l’olla. Agrega després una mica de llevataques i deixa’l actuar uns minuts. Renta després la peça normalment.

Amb bicarbonat i aigua bullint

Si no es tracta d’una peça delicada pot usar aquest mètode per treure cera de la roba.

  • Bull aigua en una olla gran.
  • Afegeix 6 cullaradetes de bicarbonat de sodi a l’aigua.
  • Introdueix la peça en l’aigua bullent i remou amb un pal de fusta durant un minut. En aquest temps la cera s’haurà desprès de la tela!

Vés amb compte!

No t’excedeixis d’aquest temps. La seva roba podria destenyir-se si trigues molt a retirar-la. Revisa bé a l’etiqueta si la peça suporta altes temperatures sense danyar-se.

Les taques d’espelmes de colors són una mica més difícils

Si l’espelma d’on prové la cera que ha tacat la roba és d’algun color diferent del natural, és probable que el procés sigui una mica més complicat, ja que cal prendre precaucions per evitar que el colorant destenyeixi la roba.

En aquest cas, s’ha de llevar la quantitat més gran de cera en estat sòlid possible amb una espàtula o ganivet, igual que en el cas de cera sense colorant, però després no cal aplicar la planxa i el paper, perquè seria contraproduent: la taca de color s’aferraria més a la tela.

El que convé fer és netejar la cera amb alcohol metílic, fins que el colorant desaparegui. Aquesta mateixa substància es pot utilitzar quan no hi ha colorant però, després de l’aplicació del mètode de la planxa i el paper absorbent, en el teixit queden aurèoles o taques lleus.

Ho has de saber!

Si la cera d’espelma es vessa sobre teles delicades, com ara la seda, convé portar la peça a la tintoreria perquè la vegi un professional.

Si la cera d’espelma es vessa sobre el terra, també pot derivar en taques difícils, en particular si no es netegen de seguida o si es tracta de superfícies poroses com el ciment o el fang cuit.

Fins aquí el post sobre com treure la cera de la roba!

Gemma
Etiquetes: