Biz a Biz amb Ricard Castellet: “A Barcelona es poden liderar projectes amb ambició global”

Biz a Biz amb Ricard Castellet
Compartir

El BIZBARCELONA 2019 ja escalfa motors i volem estar el màxim de preparats per a la cita. Per això, durant les pròximes setmanes, farem un “Biz a Biz” amb diverses persones l’hàbitat natural de les quals és el teixit empresarial de la nostra ciutat.

Ricard Castellet és el primer en acceptar aquest “cara a cara” especial. Actualment Chief Connector Officer de Barcelona Tech City, treballa per connectar grans corporates que aposten per la innovació amb l’ecosistema de start-ups de la ciutat, una col·laboració “molt important” segons ens explica.

Ja fa anys que et “relaciones” en el sector. Quin és l’estatus de l’emprenedor a Barcelona? S’està aconseguint que la ciutat sigui una referència en aquest sentit?

Estem vivint un moment molt bo per al sector de l’emprenedoria a Barcelona. Els rànquings ens estan situant entre els primers llocs d’emprenedoria a Europa i en posicions destacades en l’economia start-up a escala mundial. I és que Barcelona ja no és només una ciutat de turisme (sector cap al qual potser ens havíem enfocat massa en els darrers anys), sinó que està recuperant la seva tradició industrial, comercial, de pimes, de botigues, i està posicionant-se com un lloc d’atracció de talent i de creació d’empreses en l’àmbit de les start-ups i la innovació.

S’entén que tot plegat és fruit de molta feina.

És fruit de molta feina, és fruit d’una tradició empresarial de fa segles. Barcelona ha estat liderant sempre les revolucions tecnològiques i industrials des del segle XIX, i abans també. Tenim una tradició que ens valida aquest present de “ciutat hub” i això no és res improvisat. Es dóna perquè hi ha una tradició comercial i industrial prou forta com per a consolidar aquest present i comptar amb aquest futur.

Quina o quines accions destacaries com a factors que ens han portat fins a l’escenari actual?

L’acció més important que s’ha fet en els darrers anys a Barcelona ha estat consolidar un sistema tecnològic molt potent. Barcelona va arribar a un punt de maduresa en el sector on teníem escoles de negocis, universitats, start-ups, inversions, grans congressos i esdeveniments – entre els quals hi ha el BIZBARCELONA – que ens situaven en el mapa. La ciutat va saber vertebrar tot això i donar-li identitat. L’aparició d’una associació privada com Barcelona Tech City ha estat clau per a la consolidació i el creixement del vessant tecnològic de Barcelona en els últims cinc anys. Segurament, tot el que ha passat, sense la visió i la força de Barcelona Tech City no hauria estat tant. Comptàvem amb l’ecosistema i Barcelona Tech City li ha conferit identitat perquè tingui més futur.

Ara que esmentes Barcelona Tech City, una iniciativa que inclou emprenedors, start-ups, incubadores, acceleradores, i fins i tot empreses consolidades o administracions públiques, entre altres agents; en quin punt es troba dins d’aquest escenari comentat?

Barcelona Tech City té un projecte molt important que és el projecte Barcelona Tech City Campus. El primer gran projecte, que ha estat un èxit, és el Pier 01, considerat per la revista Forbes com un dels sis hubs d’innovació i d’economia start-ups més importants del món. Ha estat un èxit l’aparició de Pier 01 perquè ha permès la visibilització de la força de Barcelona i els projectes empresarials associats a l’economia més innovadora. Amb la consolidació del Barcelona Tech City Campus arribarà el Pier 02, el Pier 03, el Pier 04… i convertirem la ciutat en un campus de negoci i de coneixement tecnològic.

Ricard Castellet a l’afterwork del Pier 01. | FOTO: @ricardcastellet

Tenint una visió tan clara de la situació i sent conscient dels recursos actuals, quins són els principals reptes amb què s’ha d’afrontar un emprenedor?

Bàsicament, el creixement i la consolidació. L’ecosistema tecnològic de start-ups a Barcelona es troba ara en un moment de maduresa en què moltes start-ups han fet el salt a scale-ups. Hi ha empreses que ja no es poden considerar start-ups perquè són ja mitjanes o grans companyies amb un projecte empresarial totalment consolidat. Barcelona necessita projectes grans, líders, ambiciosos – que ja els té -, i seguir aquesta línia de fer els projectes cada vegada més grans i amb una visió de lideratge mundial.

Segurament algunes d’aquestes empreses seran al BIZBARCELONA, on aquest any “posem els negocis a treballar”. S’abordaran amb elles temes com l’e-commerce, el blockchain o la intel·ligència artificial. Com veus l’evolució i la relació d’aquests avenços o noves tecnologies amb les start-ups?

Creiem que durant els pròxims anys hi haurà tres o quatre tecnologies que seran disruptives i que experimentaran un creixement exponencial. Aquestes són blockchain, intel·ligència artificial, la connexió 5G, la Internet de les Coses (IoT), i els temes relacionats amb la ciberseguretat. Una start-up s’ha de preparar per a tenir projectes consolidats, punters i innovadors en cada un d’aquests àmbits que en els pròxims anys marcaran l’evolució i el canvi en el panorama econòmic i social a escala mundial.

Per a tu, quin d’ells és de vital importància o ha de rebre més atenció per part de les empreses ara mateix?

La intel·ligència artificial és ja una realitat. Les empreses líders són empreses que disposen d’algoritmes. Avui dia, una empresa sense un algoritme darrere difícilment pot pensar en un mercat global i en un lideratge. Crec que la que pot créixer més en els pròxims anys serà blockchain. De la mateixa manera, l’IoT, ja existent, es desenvoluparà encara més a partir de la consolidació de la xarxa 5G.

Per acabar… pots compartir algun consell o dada útil per a totes les persones emprenedores?

Estan en una ciutat idònia per a emprendre, estan en una ciutat amb una cultura emprenedora, i no estan sols, sinó que hi ha un ecosistema amb esperit col·laboratiu que actua des de la visió que els èxits d’un són els èxits nostres. I, sobretot, que pensin en gran i que pensin amb molta ambició. És el moment, a Barcelona es poden liderar projectes amb ambició global.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: