Això és inútil: “no dono permís a Facebook…”

Compartir

La proliferació de missatges al mur de la xarxa social anunciant que s’impedeix a l’empresa fer tal o qual cosa amb les nostres dades no serveix absolutament de res.

Prolifera ja des de fa temps un estrany costum a la xarxa social Facebook consistent en què molts usuaris pengen al seu mur un missatge que indica explícitament a la companyia de Mark Zuckerberg que, a partir de determinada data, no podrà fer el que li vingui de gust amb les seves dades ni amb el contingut que aboca en aquesta xarxa social.

A grans trets, i resumint, la majoria d’aquests missatges té el següent format i empra les següents expressions:

A partir del dia X de X del 201X no dono permís a Facebook ni a les seves entitats associades per usar les meves imatges, informació o publicacions tant del passat com del futur. Per aquesta declaració, aviso a Facebook que té estrictament prohibit divulgar, copiar, distribuir o prendre qualsevol altra acció contra mi en base a aquest perfil i/o el seu contingut. El contingut d’aquest perfil és informació privada i confidencial. La violació de privacitat pot ser castigada per la llei (UCC 1-308-11 308-103 i l’Estatut de Roma). Nota: ara Facebook és una entitat pública. Tots els membres han de publicar una nota com aquesta. Si ho prefereixes, pots copiar i enganxar aquesta versió. Si no publiques una declaració almenys una vegada, estaràs permetent tàcitament l’ús de les teves fotos, així com la informació continguda en les actualitzacions d’estat del perfil. No ho comparteixis, copia-ho i enganxa-ho“.

No cal ser advocat per a intuir que un comunicat publicat de manera unilateral, no signat per l’altra part, ni tan sols reconegut o, fins i tot, conegut, superi les condicions d’ús que l’usuari signa en adherir-se al servei, i que ha de tornar a signar si varien.

Aquestes i no altres són les úniques que regulen la relació entre usuari del servei i prestador, en aquest cas Facebook, ja que és l’únic document que es pot provar que coneixen ambdues parts i que acorden respectar.

Si bé qualsevol cosa que pengem al nostre mur pot ser processada de forma automàtica pels servidors de Facebook, això no implica que sigui revisada manualment, ni que passi a mans dels seus advocats, ni que ens sigui reconegut el dret de limitar, més enllà del que consta en les condicions d’ús, el que la xarxa social pot fer amb els nostres continguts i les nostres dades.

Així doncs, penjar aquest o altres texts semblants al nostre mur de Facebook no implica absolutament res, ni obliga els nois de Mark Zuckerberg a res. Si no estem d’acord amb els termes d’ús de la xarxa social, l’únic que podem fer és donar-nos-en de baixa o, en qualsevol cas, què hi publiquem o hi deixem de publicar.

Guillem Alsina
Etiquetes: