Alerta consipiratòria: està Facebook darrere del #10YearChallenge?

Facebook Data
Compartir

Aquests dies, Facebook, Instagram i Twitter van plenes d’un nou “repte” viral, el #10YearChallenge, que proposa publicar la comparativa d’una foto de 2009 amb una d’actual. Arran del seu èxit, el portal especialitzat en tecnologia Wired ha publicat un article que, segurament, farà que més d’una persona es repensi unir-se al repte o, fins i tot, retirar la seva publicació.

Signat per Kate O’Neill, l’article proposa la possibilitat que Facebook estigui utilitzant les imatges per a “entrenar” la seva tecnologia de reconeixement facial. Segons O’Neill, el #10YearChallenge és perfecte per ensinistrar i corregir l’algoritme de reconeixement facial que fa servir la plataforma de Mark Zuckerberg gràcies a la cooperació “voluntària” dels seus usuaris, que estan facilitant exemples d’evolucions de milions de rostres de tot el món al llarg del temps.

Resumint, l’autora comenta que accions com aquesta facilita la feina a Facebook, perquè molts usuaris estan marcant la data d’aquelles fotos que publiquin per al repte acompanyada amb molta informació extra molt útil per a la xarxa social. Al mateix temps, destaca la sofisticació amb què compten ja els algoritmes de reconeixement facial, fins i tot capaços de descartar fotos de broma com les que combinen els usuaris amb altres personatges i fins amb “dobles” o celebritats que llueixen com ells o memes.

Sensibilització sobre el tractament de les dades personals

Malgrat tot, Kate O’Neil remarca que la possibliitat que Facebook estigui fent realment allò que ella planteja no necessàriament s’ha d’interpretar de manera negativa, encara que reconeix que és “inevitable” no desconfiar de Facebook amb tots els escàndols que ha protagonitzat durant els últims mesos.

Després de publicar l’article – i de rebre diverses crítiques per conspiració -, l’autora va explicar a Twitter que la seva intenció era “sensibilitzar sobre la importància de les dades humanes i com es poden utilitzar”. A més, també va advertir que no sempre havia de ser Facebook i els seus responsables qui es troba darrere d’una acció en relació a les dades personals com la suggerida a Wired.

I tu què en penses? Creus que Facebook o alguna altra empresa hi podria ser al darrere o és passar-se de dèria conspiratòria?

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: