Axelle Despiegelaere: auge i caiguda d’una model gràcies a Internet

Axelle Despiegelaere
Compartir

Descoberta mercès a les xarxes socials, la jove belga pot haver caigut en desgràcia degut a una foto publicada a Facebook que revela la seva afició per la cinegètica.

No serà la primera vegada que una una persona és fitxada mercès a què un caçatalents ha reconegut unes habilitats o una imatge mostrats per Internet. Per posar només dos exemples, ha estat el cas de Matt Harding, un viatger que va començar a penjar vídeos al YouTube en els quals feia un peculiar ball en diversos -i, en alguns casos, exòtics- llocs del món, i que va acabar essent finançat per diverses companyies per fer els seus viatges i penjar els seus vídeos esponsoritzats.

També, i en un cas molts semblant al que explicarem, el Mundial de Futbol del 2010 es va convertir en el trampolí de llançament de Larissa Riquelme, una jove aficionada de la sel·lecció del Paraguai que, fotografiada diverses vegades per la seva bellesa i per l’escassetat de la seva roba (a més de la peculiaritat de que portava un telèfon mòbil desat just a l’escot, i que fou motiu de grans discussions a Internet sobre el model que era), va començar a esdevenir una celebritat a les xarxes socials, fins al punt de convertir-se en model.

Un destí semblant podria ser el d’Axelle Despiegelaere, o ho podria haver estat, doncs les xarxes socials poden haver fomentat l’auge i també l’ensulciada d’aquesta jove belga de 17 anys.

L’èxit fulgurant d’Axelle va venir arrel de diverses imatges centrades en la jove rossa que la mostraven seguint la sel·lecció nacional del seu país, que foren publicades en diaris i passades per televisió. La seva bellesa va fer que les instantànies comencessin a còrrer a les xarxes socials de mà en mà dels internautes.

Aquest fet la va animar a obrir una pàgina oficial de Facebook en la qual hi va continuar penjant imatges fins que, degut precisament a una fotografia que va penjar en aquesta pàgina, va venir la seva desgràcia i potser la fi prematura de la seva carrera com a model.

L’empresa cosmètica L’Oréal havia signat un contracte amb ella i fins i tot hi havia filmat un vídeo promocional, però llavors va sorgir l’escàndol: resulta que la jove és aficionada a la cacera, i va penjar una imatge d’ella amb un rifle posant al costat d’un antílop abatut. Això va desagradar a molts dels seus seguidors, que no només van abandonar el perfil creat, si no que van deixar-hi comentaris amenaçant amb deixar de comprar els productes de la marca de cosmètica que l’havia llogat.

La imatge comprometedora, en la que Axelle posa al costat de l'antílop mort

La imatge comprometedora, en la que Axelle posa al costat de l’antílop mort

Aviat no només va desaparèixer la imatge comprometedora (que, com tot a Internet, continua circulant mercès a nombroses còpies), si no que ho va fer tota la pàgina de fans. I, amb ella, pot haver desaparegut també la incipient carrera de la jove model, potser estroncada fins i tot abans de començar de debó.

En una era que podríem definir com “d’intimitat pública”, en la qual la barrera que separa allò íntim i personal d’allò públic s’ha tornat molt difusa, el passat pot pesar, i molt, si s’ha fet, precisament, públic a través de les xarxes socials como Facebook o Twitter, no només en forma de fotografia (com ha estat el cas), si no també en forma d’afirmacions o posicionaments.

Així que aprenem la lliçó tots plegats i pensem-nos-ho dos cops abans de penjar qualsevol contingut a Facebook, Twitter, Google+ o la xarxa que sigui, car pot afectar el nostre futur, tant personal com professionalment.

Guillem Alsina
Etiquetes: