BlackBerry s’agafa al programari

blackberry
Compartir

Els darrers resultats de la multinacional canadenca apunten cap a un bon rendiment del seu programari de gestió i la davallada continuada dels terminals.

De smartphones BlackBerry cada dia se’n veuen menys a les mans dels usuaris, i això es pot constatar si tan sols doneu un cop d’ull al vostre voltant. Què en té la culpa? Segurament són uns quants factors units, però de ben segur que l’èxit dels terminals Android entre els usuaris finals i la ràpida adopció del BYOD (Bring Your Own Device, porta el teu dispositiu) a les empreses de totes les mides, han fet que la plataforma de Google passi del seu ús exclusiu per part dels usuaris finals, al seu ús a tot arreu, incloses les empreses, en detriment d’altres plataformes com el mateix BlackBerry OS.

Entenent aquesta situació, BlackBerry ja fa temps que es va centrar en oferir un paquet de programari per a la gestió de dispositius mòbils a l’empresa que fos potent i versàtil, incloent també dispositius que funcionin amb altres plataformes com Android. I és aquest enfocament, més cap al programari que no pas cap al maquinari, el que sembla estar-li salvant la vida a la companyia.

En els resultats econòmics que BlackBerry ha presentat per al primer trimestre de l’any, el programari representa el 21% de les vendes, amb un increment interanual del 150%.

El maquinari ja representa menys de la meitat de les vendes, concretament el 40%, mentre que els serveis constitueixen el 38%.

El gir de BlackBerry cap al programari és tal que ja s’han estès rumors que la multinacional canadenca podria adoptar també Android com una de les seves plataformes per als dispositius de marca pròpia juntament amb BlackBerry OS. Un moviment que, de fet, es pot “ensumar” en el fet que ja fa temps es poden executar apps d’Android sobre BlackBerry OS, una mesura que sens dubte perjudica la diversitat de l’ecosistema d’apps per al seu propi sistema operatiu, y especialment pel que fa als desenvolupaments d’empreses petites i mitjanes.

Si una empresa pot reduïr el cost de creació i manteniment d’una app per a una plataforma gràcies a què pot emprar-hi la mateixa app desenvolupada per a una altra plataforma majoritària, en la gran majoria dels casos ho farà, i amb això perjudicarà la diversitat en l’ecosistema de la plataforma que ofereix la compatibilitat transversal amb un altre sistema operatiu.

Adoptant Android (si és que finalment es decanta per aquesta via, de moment l’empresa ni afirma ni desmenteix), BlackBerry s’obriria a competir contra fabricants com Samsung, LG o Sony en el seu mateix terreny i, de passada, obriria una via per a què els antics usuaris que es sentien satisfets amb els seus terminals però s’han decantat -o s’han vist conduits- a adoptar Android, puguin tornar a exhibir un telèfon de la marca.

Guillem Alsina
Etiquetes: