“El PowerPoint ens fa estúpids”

PowerPoint. imatge de Paul Hudson a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Amb 24 anys de vida i milions d’usuaris actius, el PowerPoint de Microsoft és l’eina per excel·lència en presentacions de tot el món. Ara bé: que s’usi arreu no vol dir que es faci bé; investigacions oficials apunten que un mal ús del programa ha propiciat accidents a l’OTAN i a la NASA. Tant és així que algunes empreses han optat, directament, per prescindir-ne.

I no són noms qualsevols. Als Estats Units, ja fa temps que el CEO d’Amazon, Jeff Bezos, no utilitza presentacions a les reunions que presideix, com tampoc ho fa un homònim seu, Jeff Weiner, el CEO de LinkedIn.

12635014673_8836c2c4a8_z[1]

Tant Bezos com Weiner expliquen que han optat per començar les reunions llegint per sí mateixos el material que han de tractar. Segons Weiner, iniciar cada trobada amb 10 minuts de lectura conjunta i en silenci permet focalitzar més i millor. “Una reunió programada per una hora pot durar 20 minuts”, diu.

Qui més qui menys ha patit en pròpia pell una d’aquelles llargues i insípides presentacions (és igual el tema) amb diapositives que actuen com a principi actiu d’un somnífer barbitúric. En alguns casos no retenir tota la informació no té conseqüències més importants, però fer un PowerPoint dolent pot desembocar en un problema seriós si treballes per la NASA o l’OTAN.

Morts per un PowerPoint

L’agost de 2003, la comissió que investigava l’accident del transbordador espacial Columbia va concloure que els enginyers de l’agència espacial nord-americana s’havien refiat en excés del PowerPoint per explicar aspectes tècnics complexos, i això va resultar fatal.

Aquesta diapositiva del General McChrystal, ex cap de l'OTAN a l'Afganistan, s'ha fet famosa per la seva poca claredat. / Foto: NYT

Aquesta diapositiva del General McChrystal, ex cap de l’OTAN a l’Afganistan, s’ha fet famosa per la seva poca claredat. / Foto: NYT

Segons el document, l’equip que havia de presentar els riscos de danys a l’ala durant la missió va fer una presentació amuntegada i difícil d’entendre. És impossible saber si el Columbia no s’hagués desintegrat sense PowerPoint, però sabem que l’accident es va produïr per una fissura a l’ala, i que els riscos que el van provocar no es van avaluar bé per culpa d’una presentació mal feta.

L’analista militar Richard Russell, que treballa com a assessor pel comandament central dels EUA, explica que durant la Guerra de Kosovo, l’any 1999, l’OTAN va bombardejar l’embaixada xinesa a Belgrad per un error en la transmissió d’informació a resultes d’un PowerPoint mal entès.

Russell ha proposat que les presentacions deixin de ser l’element central en els comandaments de decisió militar. El general dels Marines James N. Mattis va anar més enllà, quan l’any 2010 va sentenciar que el PowerPoint “ens fa estúpids”. Ell, directament, l’ha prohibit entre les seves brigades.

Matar al missatger

Però no tot és blanc o negre. Entre els detractors de les presentacions hi ha qui també en valora el seu potencial. “El PowerPoint serveix quan recolza el teu missatge i reforça el que vols dir”, admet Russell.

La clau, doncs, està en saber-lo utilitzar. En saber, sobretot, comunicar: fer una presentació completa però entenedora alhora. Que transmeti la informació clau sense fer-se pesada i, sobretot, que actuï com a complement del missatge i mai com a base.

El problema, com hem vist, és que aquesta capacitat comunicativa no existeix en tots els àmbits, i això pot ser extremadament delicat quan vides humanes depenen directament d’una bona transmissió de la informació.

No podem matar al missatger, però tampoc cal tancar-se en banda i deixar d’utilitzar el PowerPoint (o similars) culpant-los de tots els mals. La solució aquí no és tecnològica i segurament passaria perquè professors, enginyers, metges, arquitectes i, en definitiva, tot aquell que hagués de fer una presentació, accedís a unes mínimes nocions de com comunicar millor.

És més fàcil dir-ho que no pas fer-ho però, per començar, a Internet ja podem trobar tones d’informació sobre com comunicar-nos en públic. Hi ha persones que en saben, i segur que algun col·lega de professió o alguna amistat amb experiència ens sabrà ajudar.

Fa cinc anys un grup d’hongaresos va llançar una plataforma online amb diapositives amenes i plenes d’efectes. Avui dia, Prezi ha superat els 40 milions d’usuaris i és una de les alternatives més conegudes al famós PowerPoint, però ni de bon tros la única.

I és que per molts moviments i HTML5 que incloguem en una presentació, l’efecte acabarà sent el mateix si creiem, com van fer els enginyers de la NASA, que el PowerPoint tot ho aguanta. Hi ha conceptes que, simplement, no són adequats per presentar en diapositives. Com en tantes d’altres coses, no és qüestió de quantitat [d’informació] sinó de qualitat.

Foto inicial: CC Oliver Tacke
YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: