Google tanca Orkut, la seva primera xarxa social

Compartir

El gegant tecnològic Google va anunciar aquest estiu el tancament de la seva primera xarxa social, Orkut, llançada l’any 2004. El tancament, avui 30 de setembre, busca centrar els esforços de la companyia en els productes que millor li han funcionat en el camp de les xarxes socials: Youtube, Google+ i Blogger. El futur de Google Plus és totalment incert.

Segurament pocs catalans sabran què és Orkut i molt menys eren usuaris, ja que aquí mai va tenir una quota d’usuaris alta. La mort d’aquesta xarxa social estava signada el mateix dia que es va anunciar Google+, doncs aquesta va néixer com a prova pilot i mai va ser integrada en l’ecosistema del gegant 2.0. Passa més o menys el mateix que aquí amb Tuenti (o a Espanya), on els usuaris estan migrant poc a poc a Facebook per poder interactuar amb gent de tot el món i poder utilitzar les bones i millors opcions que ofereix.

Orkut sempre ha estat el projecte oblidat de Google, tenint èxit en països com l’Índia o el Brasil, però que també ha vist migrar els seus usuaris a Facebook des del principi. Per això, el segon intent de xarxa social va arribar el 2010 amb Buzz, un altre intent fallit que funcionava dins de GMail i que va durar tan poc que actualment ja està tancat.

Encara que l’equip de Google mai descriu Google+ com a xarxa social, funciona com a capa social que envolta i integra tots els seus productes a partir de l’usuari. Però això pot estar canviant després de les últimes notícies, com la marxa del director de la xarxa social, o els canvis, com la desvinculació de les dades. Però això és un altre tema.

Sembla que la majoria d’usuaris d’Okut també ho són de Google, de manera que no hi ha problema en eliminar aquesta base de dades. A partir de demà no estarà accessible i el domini Orkut.com dirigirà directament a la pàgina de suport de Google on s’explica com eliminar els teus post de l’arxiu de Comunitats i guardar tota la informació que hagis emmagatzemat allà. Si per algun motiu ets usuaris i no havies llegit això, caldrà utilitzar Google Takeout, amb temps fins setembre de 2016 per exportar tot el que vulguis.

El principal motiu del seu tancament és la seva baixa activitat i sobretot el no encaix amb l’estratègia de la companyia, centrada actualment més en dispositius que a desenvolupar o mantenir plataformes.

Adéu.

Últimes entrades de Arnau Sanz Ardanuy (Veure'ls tots)
Etiquetes: