Hemisfèria.cat, nou mitjà digital en català amb un punt de vista universal

Compartir

Informant en directe i en primera persona des del lloc on s’esdevenen els fets, busca ser un mitjà de qualitat, alternatiu i no lligat als poders.

Oferir notícies de tot el món, realitzades des del lloc on s’esdevenen els fets o comptant amb la visió directa d’aquells qui els viuen, i per reporters joves que, així, es comencen a fer un currículum i un nom en la professió periodística, encara que també hi participen persones que, no essent periodistes, viuen al lloc on s’estan produïnt els fets i ho volen explicar. Això és Hemisfèria.cat, el nou mitjà digital en català que des de fa uns dies es troba en línia.

Si vau trobar, per exemple, que els mitjans de comunicació d’aquí van dedicar als atemptats de París del passat dia 13 el que no havien dedicat al de Beirut esdevingut el dia abans, sens dubte el vostre mitjà de comunicació és Hemisfèria.cat, ja que una de les seves comeses és trencar amb l’enfocament que la majoria dels grans mitjans realitzen de la informació internacional, mirada sempre des del punt de vista occidental.

En el seu manifest fundacional, els membres d’Hemisfèria.cat expliquen que “volem teixir una cobertura periodística global però a la vegada de proximitat. I ho volem fer des d’una visió jove, alternativa, digital i en català“.

És per això que exigeixen que el qui cobreix la informació estigui en el país on es produeixen els fets, per poder copsar totes les seves implicacions i l’opinió de la ciutadania.

I per complir amb aquesta comesa, el que fa Hemisfèria.cat és comptar amb el concurs de joves periodistes i estudiants de periodisme que estan treballant o estudiant a fora, en les ciutats repartides al llarg del món des d’on Hemisfèria.cat ofereix cobertura, de manera que sempre tenen un contacte directe i en primera persona de la realitat de la qual n’estan informant, i d’aquells qui la protagonitzen.

No es tanquen, però, només als periodistes; tan sols cal saber redactar bé (per la qual cosa, i en cas de no disposar de formació periodística o filológica, cal enviar algun text de prova a la redacció) i viure al lloc des del qual es vol informar.

A més, i de retruc, aquesta proximitat i la qualitat que els permet oferir en les seves cròniques, fa que compleixin amb un segon objectiu del mitjà que és dignificar la professió dels corresponsals periodístics desplaçats als llocs dels fets, que d’un temps ençà s’han d’enfrontar amb la precarietat laboral del model freelance que afecta a pràcticament tot el periodisme profesional.

Els creadors d’Hemisfèria.cat han begut de les fonts d’altres mitjans per a crear el seu projecte, com ara 5W a nivell de fotoperiodisme i disseny, GlobalPost i El Español a nivell de disseny web, el Crític a nivell de contingut i La Directa com a enfocament (mitjà d’informació alternatiu, de qualitat i allunyat dels poders reals i fàctics), segons ens explica la Laura Estrada, la seva coordinadora europea.

Tot i que Hemisfèria.cat neix amb un enfocament alternatiu, no està mancat de la necessitat d’obtenir algun tipus de lucre a nivell econòmic, ni que sigui per mantenir-se a nivell de servidors i desenvolupament, i pagar petites despeses.

Però el seu enfocament en aquest àmbit també és alternatiu: Hemisfèria.cat vol prescindir de la publicitat més típica i tòpica, i en tot cas, des del mitjà asseguren que si algun dia publiciten algú, aquests anuncis seran d’altres projectes que vagin en la mateixa línia i comparteixin filosofia, i d’altres mitjans o entitats semblants. De moment però, no existeix cap mena de publicitat.

També han obert una finestra a les col·laboracions procedents de persones no-catalanes, per tal de completar la seva visió de cada país amb un punt de vista nadiu, anomenada Tercera Veu.

Guillem Alsina
Etiquetes: