Ja podeu anar dient!

Compartir

Facebook ha canviat les condicions del seu contracte d’usuari, i això ha dut a molts a penjar un text que prohibeix l’ús dels seus continguts a l’empresa de Mark Zuckerberg, que d’altres han replicat als seus murs. És un esforç inútil, Facebook pot fer el que li vingui de gust, i si no vols veure quelcom teu utilitzat per altri, no ho pengis a les xarxes socials.

Si continua utilitzant els nostres serveis a partir de l’1 de gener del 2015, vostè està d’acord amb els nostres termes, la política de dades i la política de galetes actualitzada i en veure anuncis millorats basats en les aplicacions i llocs web que vostè fa servir” aquest ha estat l’anunci de la discòrdia a Facebook, que ha provocat que milers d’usuaris de la xarxa social de Mark Zuckerberg hagin penjat als seus perfils un text de reposta en el qual indiquen que els continguts que posen en el popular servei en línia continuen estant sota la seva propietat.

El text que podeu llegir en molts dels vostres contactes acostuma a ser, amb algunes variacions, el següent:

A causa del fet que Facebook ha optat per incloure programari que li permetrà el robatori d’informació personal: en aquesta data de 27 de novembre de 2014, en resposta a les noves directrius de Facebook, de conformitat amb els articles L.111, 112 i 113 del codi de la propietat intel·lectual, declaro que els meus drets estan connectats a tots els meus dades personals dibuixos, pintures, fotografies, textos, música, etc … publicat al meu perfil, abans d’aquesta data, ara i per sempre. Per a ús comercial del que s’ha exposat anteriorment es requereix en tot moment el meu consentiment.
Aquells que llegeixen aquest text poden fer un copy/paste en el seu mur de Facebook. Això els permetrà col·locar-se sota la protecció del dret d’autor. Per aquesta declaració, li dic a Facebook que queda estrictament prohibit divulgar, copiar, distribuir, transmetre o prendre qualsevol altra acció contra mi en base a aquest perfil jo el seu contingut. Les accions abans esmentades s’aplicaran també als empleats, estudiants, agents io altre personal sota la direcció de Facebook.
El contingut del meu perfil conté informació privada. La violació de la meva intimitat és castigada per la llei (UCC 1-308 1-308 1-103 i l’estatut de Roma). Facebook ara és una entitat de capital obert. Tots els membres estan convidats a enviar un avís d’aquest tipus, o si ho prefereix, pot copiar i enganxar aquesta versió.
Nota: Si no has publicat aquesta declaració almenys una vegada, tàcitament aquestes permetent l’ús d’elements com ara les teves fotos, així com la informació continguda en l’actualització del perfil

Però, són realment útils aquestes declaracions en el mur de la xarxa social cada vegada que en canvien els termes d’ús? (i ho fan força sovint, potser un cop l’any de mitjana)

En absolut; els únics termes legals que governen el que es pot fer i no es pot fer a Facebook són els que proposa l’empresa, i que són els únics acceptats per ambdues parts.

Aquests termes són l’únic contracte legal que vincula l’usuari amb l’empresa i, per tant, l’única referència davant de qualsevol tribunal pel que fa a dirimir conflictes sobre els continguts que es pengen a Facebook.

Tota la resta que pengem al mur pensant que es tracta d’una revocació o modificació dels termes d’ús que hem signat en registrar-nos a la xarxa social, i de les seves modificacions, no és més que paper mullat. Com a molt, i si volguéssim que fossin vàlids, els hauríem de fer signar també per un representant de Facebook amb plens poders per acceptar aquestes condicions concretes per a nosaltres.

La única solució? Si no vols que els nois de Mark Zuckerberg puguin usar alguna cosa teva, no la publiquis a Facebook.

Guillem Alsina
Etiquetes: