Kaspersky Safe Kids vol salvar el món

kaspersky
Compartir

Un dels temes més debatuts al MWC 2015 ha estat la protecció i el control dels més joves. I no només des del punt de vista dels pares i la cerca de la tranquil·litat, però també d’un punt de vista criminal. Avui, a la conferència de Kaspersky, hem analitzat junts amb la Interpol la necessitat de tenir una millor consciència sobre els perills que corren els joves a Internet, amb un fort enfocament sobre el cyberbullying.

Hem descobert que la majoria dels joves de la #GenerationMobile utilitza els dispositius sols i sense cap monitorització del part dels pares. Que els pares van una mica perduts en aquest món digital i es troben que els joves se salten molt fàcilment les barreres digitals que ells intenten posar-los. Que la comunicació amb els fills sobre les temes digitals és difícil per la falta de coneixements i de confiança entre totes les parts. I, finalment, hem descobert que l’única manera per millorar la situació és, com sempre, l’educació.

La societat no ha fet cap intent per baixar les seves barreres morals i no sembla disposada a deixar de pressionar aquells qui se surten dels cànons morals comúnament acceptats. Encara pot representar una gran taca a l’expedient el tenir una foto que es pugui considerar “indecorosa” o “compromesa” a internet. Amenacem als nostres fills amb errors que els puguin marcar de per vida, com ara fotos ‘picants’ enviades per Snapchat i que acabaran per circular per internet, però alhora som incapaços de crear una relació prou forta amb ells per a què ens expliquin els seus problemes.

Hem vist unes dades que ens han espantat: hi ha més bullies que nens agredits. I ja sabem que aquesta mena d’agressió pot portar a greus problemes psicològics i fins i tot al suicidi.

Solucions concretes no n’hi ha, però a part de creixer la consciència sobre aquests casos i millorar la comunicació, sí que començem tenir solucions tècniques.

Kaspersky ha pressentat avui el seu nou projecte, encara en versió Beta, Safe Kids. Un sistema que vol ser més col·laboratiu i que no vol trencar la privacitat, però si millorar la col·laboració familiar. La solució vol ajudar els joves a ser conscients dels perills virtuals, de les seves conseqüències i de confiar en els seus pares, que intenten protegir-los de contingut que no és adequat per a la seva etat. No vol espiar els nens, només ajudar-los gestionar el temps, les seves activitats i crear un partenariat per minimitzar les vulnerabilitats.

Una cosa molt interessat descoberta a l’hora de les preguntes de la premsa ha estat que els joves rebutgen tenir programari de monitorització o control patern als seus telèfons. Però, en el cas dels germans grans, aquests intal·len aquestes proteccions per als seus germans petits. Amb això podem veure un clar exemple de que els joves sí que són consciènts dels perills que corren i, realment, saben millor com evitar-los. Potser que fins i tot ens donin una resposta a la pregunta: “Com millorar l’accés dels joves a la xarxa?”. Posar altres joves per ensenyar-los els riscos i maneres per a combatre’ls.

Però hem d’entendre que els atacs i els problemes que tenen aquests nens són culpa de tota la societat. Si tinguessin més confiança en ells mateixos no es veurien tan afectats. Però l’adolescència és un moment difícil d’administrar. Desgraciadament, dir-los que tot el que fan ara els afectarà tota la vida, que les errades que cometem de joves, tindran repercussió quan cerquin feina, no és just. I nosaltres, com a societat, no hauríem de posar tant l’accent en aquests errors puntuals, i no formar-nos una opinió definitiva sobre les persones basant-nos en les petites errades que cometen ocasionalment.

Per al cas que conegueu un nen amb problemes de cyberbullying o que sigui vulnerable als abusos, podeu informar-ne a Safe Internet, un portal internacional per a aquests casos. També tenen una linía directa i anònima pels qui estan en perill i necessiten ajuda.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: