La publicitat en ràdio i TV ha d’incloure elements ‘intel·ligents’

Publicitat en una final de la Superbowl, la més cara a la TV. Imatge de l'usuari Wonderlane a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Els anuncis que inclouen tags d’àudio o d’imatge per obrir-los des del telèfon intel·ligent, permetran a la TV seguir essent líder en inversió publicitària.

La despesa en televisió encara lidera la inversió publicitària en la gran majoria de països si no en tots. Fins i tot als Estats Units, que sovint es posa com a exemple paradigmàtic de l’evolució pel que fa a publicitat, la televisió convencional s’emporta un 42% del pressupost anual dedicat a publicitat per les diverses agències i anunciants.

Tot i això, cal assenyalar que l’alt cost de fer un anunci per a televisió comparat amb com n’és de senzill i barat preparar una campanya en línia, dispara també el cost comparat d’invertir en publicitat televisiva respecte a la publicitat en línia exclusivament de text, per exemple.

Els destinataris de la publicitat, els consumidors i possibles clients, cada vegada utilitzen més un dispositiu intel·ligent (com el smartphone o tablet) com a segona pantalla quan veuen la televisió, buscant interactuar amb els seus programes i sèries preferits.

Els creadors de programes i sèries per a televisió ja tenen en compte aquesta voluntat de l’audiència, i treballen en conseqüència per oferir apps i formes de comunicació que permetin als televidents interactuar, però no així els creadors publicitaris, indica Dan Wagner, fundador i director general de Powa Technologies.

Aquesta empresa especialitzada en la creació de tecnologies per al comerç electrònic disposa de solucions, precisament, dirigides a facilitar la interacció entre televidents i continguts publicitaris, anomenada PowaTag.

Aquesta permet a les marques transformar qualsevol anunci publicitari en un punt de transacció instantània que pot ser activat des de qualsevol smartphone. Els usuaris poden escanejar la pantalla de la televisió o simplement apropar el telèfon a l’àudio per reconèixer un àudio tag permetent realitzar tant compres com donacions.

Wagner explica el gran problema del mesurament de l’impacte real que té la publicitat a la TV, a diferència de la seva homòloga en mitjans digitals: “Tot i que les emissores sempre han garantit una audiència de masses, les empreses van amb els ulls embenats ja que no hi visibilitat per assegurar el nombre de vendes directes que s’han produït gràcies a aquest anunci “.

I tot seguit afegeix que “la publicitat intel·ligent és la clau per a què els espectadors puguin interactuar directament amb els anuncis en temps real i de manera immediata, desfermant una sèrie d’oportunitats d’interacció amb el consumidor al mateix temps que l’anunci s’està veient a la televisió en lloc de resar perquè el consumidor se’n recordi d’anar a comprar el producte“.

La tirada que encara té (i tindrà per molt temps) la televisió, juntament amb l’ús com a segona pantalla de dispositius mòbils, obre un nou camp a les empreses televisives per seguir essent referents en matèria de publicitat: la publicitat mòbil i la publicitat creuada entre formats i dispositius.

Així, anuncis que comencin a la televisió i acabin en la segona pantalla mitjançant algun tipus d’interactivitat, o formats de publicitat mòbil exclusivament a l’app de la sèrie o programa al telèfon intel·ligent, poden permetre a les cadenes de televisió oferir uns anuncis més interessants i que siguin consumits amb més ganes pels televidents, ja que els aportaran valor afegit.

Més important encara és que les marques podran recollir per primera vegada informació valuosa de l’èxit de les seves campanyes televisives, oferint-los la possibilitat d’optimitzar les seves campanyes de la mateixa manera que avaluar els resultats de la seva inversió, cosa que abans era inconcebible en televisió.

Imatge de portada de l’usuari Wonderlane a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: