Si marxes de vacances, vigila el que publiques a les xarxes socials

Fotografia de Kendyl Young a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Estic gaudint a la platja” o “de vacances a París” publicats a les xarxes socials, poden esdevenir invitacions perquè algú entri a casa nostra mentre som fora.

Imatge de portada de Kendyl Young a Flickr sota llicència Creative Commons

És estiu, època de vacances per excel·lència, d’escapades de cap de setmana, d’aprofitar el bon temps per marxar, per passar uns dies fora, conèixer món i desconnectar. Però en aquests moments, casa nostra queda sola i a mercè d’assaltants que poden aprofitar la nostra absència per endur-se’n allò que més ens estimem.

Però, com saben aquests que nosaltres no hi som? Hi ha mètodes tradicionals, com trucar al telèfon cada dia a la mateixa hora o a hores diferents per veure si algú contesta, o fer una vigilància en el mateix lloc, calculant si les persianes s’han mogut de lloc o si hi ha qualsevol canvi o es veu gent a través de les finestres. I, gràcies a les noves tecnologies, hi ha una altra manera de què els lladres sàpiguen que som fora: fer-nos un seguiment a les xarxes socials.

Publicacions a Facebook o a Twitter com “estic gaudint del sol a la platja” o “he fet una escapada de cap de setmana a París” acompanyades de la corresponent fotografia, poden semblar-nos molt divertides i que poden donar una mica d’enveja als nostres amics i coneguts (i, de fet, segurament és així!) però són afirmacions que envien un segon missatge, aquest subliminal, del qual molts cops no en som conscients: no sóc a casa.

Per tant, el primer consell és que evitis al màxim publicar aquesta mena de missatges a les xarxes socials, no donis pistes de què ets fora en el moment en què hi siguis.

Una altra cosa és que, un cop tornat a casa, publiquis les teves fotografies del viatge que has fet, sobretot si viatges en dates diferents al llarg de l’any, ja que si els lladres observen que els darrers anys has estat fora sempre per les mateixes dates… bé, ja et pots imaginar què pot passar!

Evidentment, aquest consell perd la seva validesa si a casa teva hi viuen altres persones que no marxen de vacances al mateix temps que tu, però pensa que si pot ser vàlid per evitar assalts a la teva oficina o botiga en cas que en tinguis.

No podràs evitar haver-hi de posar un rètol de “tancat per vacances” però, almenys, sí que no donaràs tanta informació a qui estigui esperant que marxis per assaltar el teu lloc de treball.

El segon consell va lligat amb això: mantingues el teu perfil a les xarxes socials tan privat com puguis. D’aquesta manera, serà molt més difícil que algú pugui establir correlacions d’èpoques en les quals marxes de vacances o t’absentes de casa per altres motius (com ara feina), ja que no tindrà accés als teus àlbums de fotografies o als teus posts.

Vigila també què envies per missatge privat als teus amics, quelcom igualment vàlid per al correu electrònic, ja que la seva bústia o el seu perfil poden estar intervinguts i, d’aquesta manera, els lladres poden saber de la teva absència.

Un acte tan senzill com identificar algú en una fotografia també pot constituir un risc per a la seguretat d’aquell a qui identifiquem. Potser ho fem publicant una foto tot estant de vacances perquè a casa nostra hi ha algú i ens sabem segur, però… i a casa d’aquesta altra persona que identifiquem?

Guillem Alsina
Etiquetes: