Evita les fake news a WhatsApp en 10 passos

whats-app-contra-les-fake-news
Compartir

WhatsApp continua treballant en noves funcions per a combatre la desinformació. Després que desenes de persones hagin estat assassinades a tot el món com a conseqüència de fake news que es viralitzen a través de les xarxes socials i plataformes com WhatsApp, la companyia de Mark Zuckerberg anunciava diverses mesures a mitjan 2018 per a combatre la desinformació.

Des de llavors, WhatsApp ha presentat diverses funcions per a ajudar la societat a detectar informació falsa d’una forma ràpida i senzilla. Des de l’eina que mostra al receptor d’un missatge si aquest ha estat reexpedit de forma massiva fins a la qual limita a cinc la reexpedició de missatges a tercers, que arribava a la plataforma el mes de febrer passat.

Arriba el comptador de missatges reexpedits

Ara, la companyia treballa en una nova funció que ens ajudarà a identificar missatges que han estat enviats de forma massiva. Així ho ha donat a conèixer el mitjà especialitzat WabetaInfo, que ha descobert una espècie de comptador en l’última actualització de WhatsApp Beta (versió 2.19.80), que ens permet descobrir quantes vegades ha estat reexpedit un missatge.

Quan l’usuari reenviï un missatge, podrà comprovar la quantitat de vegades que aquest missatge ha estat reexpedit per altres contactes prement sobre el mateix i accedint a la informació d’aquest missatge. Però no només això. Si un missatge ha estat reexpedit en moltes ocasions, l’aplicació mostrarà el missatge Reexpedit sovint. D’aquesta manera, podrem detectar en qüestió de segons la desinformació i les notícies falses!

Decàleg de Whats App contra la desinformació

En primer lloc, el servei de missatgeria instantània insta als usuaris a detectar si el missatge que han rebut és original o compartit.

Després d’implementar-la en un gran nombre de països, la companyia introduirà aquesta setmana l’eina perquè l’usuari sàpiga si el missatge ha estat escrit per l’interlocutor o si tan sols ha estat compartit.

La publicació també demana als seus usuaris que qüestionem tota aquella informació que ens afecti: “Si llegeixes alguna cosa que t’enfada o entristeix, pregunta’t si ha estat compartida per a fer-te sentir així. Si la resposta és sí, pensa-ho dues vegades abans de compartir-la“.

En aquest decàleg, la plataforma també anima als usuaris a confirmar la informació que els resulti inversemblant, que no se’n refïn de les notícies que continguin massa errors ortogràfics ni de totes les fotos i vídeos que rebin, ja que poden haver estat modificats amb l’objectiu de confondre: “Verifica a Internet d’on ve la foto“.

D’altra banda, l’empresa demana als usuaris que es fixin si els enllaços que dirigeixen a les notícies inversemblants són fiables i que acudeixin a altres fonts per a confirmar la informació: “Quan una informació està publicada en diversos llocs és més probable que sigui veritat“.

Finalment, WhatsApp recomana als seus usuaris que siguin prudents a l’hora de compartir i que controlem sempre allò que veiem. Amb aquests senzills passos, la companyia assegura que evitaràs caure en qualsevol notícia falsa o a difondre-la a terceres persones.

Etiquetes: