5 consells de seguretat bàsica amb el nostre smartphone

Un smartphone. Imatge de Highways Agency a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Tot i que en el camp dels ordinadors és més fàcil que els usuaris estiguin conscienciats sobre la seguretat i emprin eines al respecte com, per exemple, un antivirus, en l’àmbit de la telefonia mòbil és, però, tot un altre món.

Potser és perquè és una tecnologia amb molt menys recorregut en el temps que la informàtica domèstica, i que les amenaces a la seguretat s’hagin donat temps després que els mòbils fessin les seves primeres passes.

És cert que encara hi ha un nombre menor de virus per a smartphones que per a ordinadors, però això no vol dir que ens veiem lliures de perill amb el nostre smartphone o tablet, a més de poder ser víctimes de perills que no tenen a veure directament amb una plataforma de programari concreta, com ara el phishing.

És per això que hem de prendre precaucions quan treballem amb el nostre terminal.

Adblock Plus, el projecte de codi obert que permet als internautes eliminar la publicitat de les pàgines web que visiten, ens ofereix cinc consells bàsics per treballar de manera segura amb el nostre smartphone:

1. Establir un PIN i patró de desbloqueig. Si, pot semblar poc còmode molts cops a persones que empren de manera intensiva el seu terminal, però és l’única barrera que es pot interposar entre els cibercriminals i l’accés a les nostres dades privades en cas de furt del nostre telèfon.

2. Instal·lar un antivirus . Com he dit abans, una eina molt comuna en els sistemes informàtics domèstics, però a la qual els usuaris encara no s’hi han acostumat al seu telèfon mòbil. N’hi ha diversos i bons, però molt de compte amb les apps il·lícites que els imiten!

3. Evitar la publicitat al mòbil. Algunes apps són gratuïtes a canvi de publicitat, a través de la qual es poden generar fraus que afecten tant a l’usuari com a la mateixa productora del programari, que molts cops no té altra via per la qual finançar-se que aquesta.

4. Evitar les xarxes Wi-Fi obertes . Tot un clàssic! Si no controlem el que hi ha més enllà del punt d’accés o no comptem amb informació fefaent de qui es pot connectar (és a dir, tenim confiança en els administradors), millor no connectar-nos-hi. Punts d’accés com estacions de tren, aeroports, cafeteries, hotels i altres llocs a través dels quals s’hi connecta molta gent, poden comportar perill per a la seguretat del nostre smartphone.

5. Descarregar aplicacions originals. Molt de compte amb les botigues d’aplicacions alternatives com Aptoide (en la qual, per cert, també hi ha apps verificades que són fiables), i fins i tot amb Google Play, App Store o qualsevol altra botiga en línia oficial, perquè ja s’han donat casos d’aplicacions il·lícites que imiten altres de legítimes, i que s’han colat a les botigues dels fabricants. És recomanable llegir les crítiques i investigar, fins i tot, en els perfils dels usuaris que comenten per assegurar-nos que tampoc és una manipulació.

La imatge que il·lustra aquest article ha estat realitzada per Highways Agency i posada a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: