Aconsegueixen fer anar Windows 95 en un Apple Watch

Compartir

Triga més d’una hora en arrencar, i no és de cap utilitat, però sense cap mena de dubte és una proesa en l’àmbit tècnic.

Aquesta és una d’aquelles proeses que resulten tan inútils a la pràctica com meritòries, una cosa semblant al què vindrien a ser la gran majoria de les entrades registrades al llibre Guinness dels rècords mundials. I és que no per executar Windows 95 en un smartwatch, tindrem un ordinador al nostre canell (ens mancarà sortida de vídeo per connectar-lo a un monitor extern, a banda d’un teclat i un ratolí), ni ens serà pràctic fer-lo funcionar a la mateixa pantalla del dispositiu. Cal reconèixer, però el mèrit del hacker que ho ha pogut dur a terme.

La proesa ha estat documentada pel mateix protagonista, el hacker Nick Lee, en el seu blog a Medium.

La dificultat d’aconseguir executar el Windows 95 en un Apple Watch no és banal; a més de què el de Microsoft és un sistema operatiu ja antic (més de dues dècades), el maquinari sobre el qual corre aquell és la plataforma x86 de 32 bits, mentre que el rellotge intel·ligent de la marca de la poma funciona en base a un microprocessador ARM de 32 bits, arquitectures totalment diferents.

Per prestacions, el maquinari de l’Apple Watch si que pot treballar sense problema amb Windows 95, ja que la seva potència és equivalent (sinó directament superior) a un PC de l’època: microprocessador a 520 MHz, 512 MB de memòria RAM, i 8 GB d’emmagatzematge intern.

Perquè us en feu una idea, jo pels voltants de la mateixa època tenia un ordinador amb un processador 486 a 50 MHz, amb 8 MB de RAM, i un disc dur de 120… megues!

Per poder salvar la diferència de plataformes de maquinari, Lee ha emprat una màquina virtual que li permet simular el funcionament d’un xip x86 sobre un maquinari diferent. Es tracta, concretament, del conegut Bochs.

Així i tot, el desfasament pel que fa al maquinari, va fer que només l’arrancada del sistema trigués una hora; com he dit abans, del tot inútil a la pràctica, però sense cap mena de dubte, molt meritori.

Nick Lee ha documentat la seva proesa tècnica en el següent vídeo:

Tampoc és la primera vegada que el nostre protagonista aconsegueix instal·lar un sistema operatiu antic a l’Apple Watch, doncs ja va fer el mateix amb el Mac OS 7.5.5.
Guillem Alsina
Etiquetes: